Μενού Κλείσιμο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρατείνεται η προστασία της κατοικίας και η ενίσχυση των 800 ευρώ στους εργαζομένους – Τι μέτρα στήριξης εξήγγειλε από τη Βουλή

Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού.

 Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής έκανε έκκληση να σταματήσει «η δημόσια αντιπαράθεσή μας», για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους δύο μήνες. «Να θυμίσω ότι όταν συζητήθηκαν οι εναλλακτικές, υπήρχε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής για 30 μέρες. Καλώς δεν έγινε. Η κυβέρνηση λειτούργησε ως όφειλε τις διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια διευκρίνισε πως η τελευταία ΠΝΠ θα γίνει σήμερα, με τις διατάξεις που πρέπει να προβλεφθούν μέσα στον μήνα, ώστε να επανέλθει η Βουλή, στην κανονική της λειτουργία με πλούσιο νομοθετικό έργο

Ο πρωθυπουργός, πριν ανακοινώσει επιπλέον μέτρα στήριξης της αγοράς και των εργαζομένων, έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έλαβε μέχρι σήμερα, τα οποία ανέρχονται σε μέτρα 17,5 δισ. (περίπου το 10% του ΑΕΠ). Με ευρωπαϊκούς πόρους θα φτάσει τα 24 δισ. με στόχο την ενίσχυση εισοδήματος και στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης, είναι η προστασία της εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «Πρώτη η Ελλάδα επέλεξε την οριζόντια απαγόρευση απολύσεων. Ανακουφίζει περισσότερο τους πιο αδύνατους. Ηδη, οι εργαζόμενοι πριμοδοτούνται με 800€ και οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται πλήρως από το κράτος, έχουν μείωση ενοικίου 40% και απαλλαγή εισφορών στο δημόσιο.

10 εκατ. ευρώ προς την ρευστότητα. Εργαλεία; Η επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμός εγγύησης, επιδότηση για τα δάνεια. Εχω ενημέρωση ότι 15.000 μικρομεσαίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και 1.200 ήδη αίτηση κεφάλαια κίνησης ύψους 200 εκατ. από τα δάνεια.

Μέσα στον Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων ως 80% για κεφάλαια κίνησης ύψους 7 δισ. ευρώ.

Το α’ 4μηνο ο ρυθμός απορρόφησης ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος από τα προηγούμενα 4μηνα.

Συνολικά πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενίσχυση και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αγοράς. Από τον Ιούλιο του 2019 έφτασε στο 34% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Πρόσθετη ανάσα η 6μηνη αναβολή ΦΠΑ, εισφορών. Την ίδια ώρα το κράτος κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 30.000 για ενίσχυση. Οσες επιχειρήσεις τέλος έκλεισαν, απαλλάχθηκαν από δημοτικά τέλη.»

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε επιδότηση μέχρι το τέλος της υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας πως αναλυτικά θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε σχέση με την στήριξη της εργασίας:

-Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση των εργαζόμενων. Το ίδιο και για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους

-Οσοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο και οι επιχειρήσεις θα έχουν μικρότερο τζίρο, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την Πολιτεία. Για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρέως κλίμακας υποστήριξη και των εργαζόμενων της χώρας, πέραν των ανέργων. Είναι επιβεβλημένο. Πρωτίστως θα χρησιμοποιηθεί το νέο πρόγραμμα SURE. Θα χορηγηθεί πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες κι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης.

-Κανείς Ελληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Παρατείνεται ως το τέλος Ιουνίου 2020 η προστασία της πρώτης κατοικίας.

-Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα εργαλεία (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κτλ) 

-Θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις που θα δουν μειωμένο τον τζίρο τους.

Τέλος, προανήγγειλε σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό, με στόχο «να μειώσουμε το πλήγμα, που θα είναι μεγάλο φέτος, όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε έτσι ώστε του χρόνου να αναπληρωθεί πλήρως».

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ