Μενού Κλείσιμο

Κυνήγι με όρους και… ασφάλεια

Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος και στην Πιερία

Για τις βασικές αρχές που διέπουν τη θήρα οι οποίες πρέπει «να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής» του κυνηγετικού κόσμου, εξέδωσε ανακοίνωση η Διεύθυνση Δασών Πιερίας. Η κυνηγετική περίοδος φέτος ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου.

Με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου «και προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά μη συνετής άσκησης της θηρευτικής δραστηριότητας», τα οποία προκάλεσαν πολλές φορές αρνητικές εντυπώσεις και σχόλια ακόμη και ατυχήματα, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας επισημαίνει, ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι κυνηγοί κατά την άσκηση των θηρευτικών δραστηριοτήτων.

Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια. Το σημαντικότερο δεδομένο που πρέπει όλοι οι κυνηγοί να έχουν υπόψη τους, είναι η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον ασφαλή χειρισμό των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγίου όσο και κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση τους. Φοράμε πορτοκαλί γιλέκο και νουθετούμε και τους άλλους κυνηγούς. Πρέπει να μηδενίσουμε τα ατυχήματα που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να συμβαίνουν στο κυνήγι.

Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Δεν πετάμε σκουπίδια στις περιοχές που κυνηγάμε και φροντίζουμε πάντα να μαζεύουμε τους άδειους κάλυκες. Για το θέμα αυτό έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και αρκετοί κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του προβλήματος. Θεωρούμε ότι η υποχρέωση περισυλλογής των καλύκων και των λοιπών απορριμμάτων αποτελεί ατομική ευθύνη του κάθε κυνηγού.

Εφαρμόζουμε τις διατάξεις περί θήρας. Δεχόμαστε αναντίρρητα τους ελέγχους από τις Αρχές και τα διαπιστευμένα όργανα. Δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε τη λαθροθηρία. Ο λαθροθήρας είναι εχθρός του κυνηγού, κλέβει το θήραμα, αλλά και εκθέτει τη δραστηριότητα στην κοινή γνώμη.

Τηρούμε τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τους υγροτόπους και κυρίως τις απαγορεύσεις στη χρήση μολύβδινων σκαγιών. Δεν κυνηγάμε με μολύβδινα σκάγια στους υγροτόπους. Η μολυβδίαση προσβάλει τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο.

Σεβόμαστε την ξένη ιδιοκτησία και τον κόπο των αγροτών. Δεν κυνηγάμε κοντά σε οικισμούς, κατασκηνώσεις και μεμονωμένες οικίες, σε αθέριστους λειμώνες, σε ατρύγητα αμπέλια, σε ελαιώνες, οπωρώνες πριν τη συγκομιδή ή κοντά σε κτηνοτροφικά ζώα.

Σεβόμαστε τον ορειβάτη, τον περιηγητή, τον εκδρομέα, τον συν-κυνηγό. Όλοι έχουν δικαίωμα επαφής με τη φύση. Φαινόμενα τοπικισμού πρέπει να καταδικάζονται.

Σεβόμαστε το θήραμα. Ο σεβασμός στο θήραμα είναι βασικό κυνηγετικό αξίωμα το οποίο δείχνει και το επίπεδο της κυνηγετικής παιδείας που χαρακτηρίζει κάθε κυνηγό. Αναγνωρίζουμε το είδος του θηράματος πριν πατήσουμε τη σκανδάλη. Δεν πυροβολούμε αν δεν είμαστε σίγουροι για το είδος του θηράματος και εάν η απόσταση βολής δεν είναι κατάλληλη. Φροντίζουμε για την άμεση ανεύρεση του τραυματισμένου θηράματος.

Το κυνήγι είναι και άθλημα και επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην απόκτηση παιδείας. Διεξάγεται κάτω από συγκεκριμένους υποχρεωτικούς κανόνες, που ορίζονται από την Πολιτεία και επιπλέον υπόκειται και σε ποιοτικούς περιορισμούς και την κυνηγετική ηθική που επιβάλλονται από την ατομική συνείδηση και την κυνηγετική παιδεία του κάθε κυνηγού. Δεν πρέπει το κυνήγι να μεταβάλλεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε μέσο εκτόνωσης και επίδειξης.»

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, τα Διοικητικά Συμβούλια των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής μας, καλούνται να ενημερώσουν τα μέλη τους, παραμένοντας σε συνεχή επαφή με τους κυνηγούς και ιδιαίτερα τους νέους, παρέχοντας οδηγίες και οργανώνοντας, ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό τους, έτσι ώστε να παρέχεται η απαραίτητη πληροφόρηση για τη νόμιμη θηρευτική δραστηριότητα, να βελτιώνεται η γνώση, να αυξάνεται η υπευθυνότητα των κυνηγών και να επιδιώκεται ένα υψηλότερο επίπεδο κυνηγετικής παιδείας επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.

Τέλος, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας υπογραμμίζει πως, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Κυνηγητικών Συλλόγων, «πρέπει να αποτελούν υποδείγματα κυνηγών και γενικότερα κυνηγετικής συμπεριφοράς, αποφεύγοντας διενέξεις με το Δ.Σ. άλλου συλλόγου και ενδεχομένως μεταφέροντας την ανταγωνιστική συμπεριφορά στα υπόλοιπα μέλη των συλλόγων, δημιουργώντας αρνητική εικόνα για το σύνολο των κυνηγών.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ