Μενού Κλείσιμο

«Κουνάει μαντήλι» η Eldorado Gold

Διάλογο με τον πρωθυπουργό ζητά η εταιρεία, λίγο πριν… βάλει λουκέτο

Δεν έχει μάθει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες η Eldorado απαντά ο Γιάννης Σταθάκης – Πριν αλέκτωρ λαλήσει αποχωρεί η Eldorado Gold, σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία

Περιθώριο έως τις 22 Σεπτεμβρίου για να χορηγήσει τις άδειες που απαιτούνται για τα δύο ορυχεία στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, έδωσε η διοίκηση της Eldorado Gold. Διαφορετικά διακόπτει οριστικά τη λειτουργία της.

Στην περίπτωση που δεν εκδοθούν οι άδειες, τότε το 90% των θέσεων εργασίας θα χαθούν, προειδοποίησε ο πρόεδρος της καναδικής εταιρίας Τζ. Μπερνς.
Αφησε ωστόσο ένα παράθυρο διαλόγου στην κυβέρνηση, καλώντας σε διάλογο τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό.
Η Eldorado ζητά ενημέρωση για τους λόγους της καθυστέρησης στη χορήγηση των αδειών, όπως και για την αιτία προσφυγής στη διαιτησία, από την πλευρά της κυβέρνησης.
Παντού υπάρχουν αντιδράσεις, ηχηρές μειονότητες, και κάποιοι που αντιτίθενται στις επενδύσεις, επισήμανε ο επικεφαλής της καναδικής εταιρείας, προσέθεσε ωστόσο ότι αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα παραπάνω.
«Εκκρεμότητες στις οποίες δεν έχουμε απαντήσεις, δεν υπάρχουν, έχουμε δώσει στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με κάθε άδεια, είναι επομένως απορίας άξιο για ποιο λόγο συνεχίζονται οι καθυστερήσεις», ανέφερε ο κ. Μπέρνς.
«Καλώ την κυβέρνηση να επιταχύνει την έγκριση των αδειών που θα βοηθήσει τα σχεδιά μας. Διαφορετικά και παρ’ ότι έχουμε επενδύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ σε Ολυμπιάδα και Σκουριές, θα καταστεί αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας της δραστηριοτητάς μας στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Burns, εξηγώντας ότι διαφορετικά οι εγκαταστάσεις της εταιρείας τεθούν σε καθεστώς συντήρησης στις 21 Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει μέχρι σήμερα αποστείλει τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό δίχως να έχει πάρει καμία απάντηση, ενώ άκαρπες υπήρξαν και οι συναντήσεις του με τον κ. Σταθάκη.
«Η εταιρεία έχει ευθύνη απέναντι στους μετόχους της, που δεν γίνεται να βλέπουν την βουτιά της αξίας της μετοχής, θέτουν ερωτήματα και δεν παίρνουν απαντήσεις» συνέχισε ο επικεφαλής της καναδικής εταιρείας. Και κάλεσε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σκεφτεί τους εργαζομένους και τι συνεπάγεται για τους ίδιους το γεγονός ότι δεν εκδίδονται οι άδειες.
Επανέλαβε πάντως ότι ο ίδιος είναι ανοικτός σε συζητήσεις με τους κ.κ. Τσίπρα και Σταθάκη, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Γ. Σταθάκης: Δεν έχει μάθει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες
«Η Eldorado Gold, δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ασκώντας ταυτόχρονα σφοδρή κριτική στην καναδική εταιρεία, για τις αιχμές που άφησε για τον ίδιο και τον πρωθυπουργό, μετά την απόφαση της, να αποχωρήσει από την Ελλάδα οριστικά.
«Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη. Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας» τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός.

Πυρά ΝΔ κατά Τσίπρα: Πριν αλέκτωρ λαλήσει αποχωρεί η Eldorado Gold
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την ανακοίνωση της Eldorado Gold πως αποχωρεί από τη χώρα μας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως «από το στόμα του κ. Τσίπρα το Σαββατοκύριακο -και έχει σχέση, με τις επενδύσεις- ειπώθηκαν τόσα ψέματα που ντράπηκαν οι λέξεις».
Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως τα λόγια του κ. Τσίπρα δεν έχουν πολιτικό βάρος ποτέ δεν έχει κρατήσει καμία από τις υποσχέσεις του. Έκανε λόγο για «επενδυτικό κρεσέντο του κ. Τσίπρα, για επενδύσεις που θα σάρωναν τη χώρα, και έρχεται πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις», η Eldorado Gold, με πάνω από 1.100 εργαζόμενους, φορολογία η οποία πληρώνει έξοδα του ελληνικού κράτους, περιβαλλοντικά έργα κ.λ.π. να πει ότι αναστέλλει τις εργασίες της κι αποχωρεί».
Πρόσθεσε πως, παράλληλα, υπάρχει και το νέο μπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό για λόγους αρχαιολογικούς εκφράζοντας την εκτίμηση πως αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα.
Μάλιστα, υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του 10 μέρες πριν την ΔΕΘ, παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς, τα επιμελητήρια, συναντήθηκε με τους εργαζομένους, και μίλησε για μια επιχείρηση, η οποία δίνει καθαρό, επενδυτικό πρόσημο.
«Εμείς στηρίζουμε καθαρά και χωρίς αστερίσκους, μια επένδυση που φέρνει έσοδα στο ελληνικό κράτος που φέρνει θέσεις εργασίας που μεγαλώνει το ΑΕΠ που δίνει δουλειές, για τους πολλούς» είπε ο κ. Κικίλιας κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως εννοεί αυτά που λέει «α λά καρτ».
«Χαμογελάει στον κόσμο και λέει αυτά τα απίστευτα ψέματα τα οποία ακούσαμε το Σαββατοκύριακο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι έχουν σοβαρό πρόβλημα με την ιδιωτική οικονομία, με την ελεύθερη οικονομία με τις επενδύσεις και με όποιον τις φέρνει. Δεν μπορούν δεν ξέρουν και δεν θέλουν» είπε, προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας είναι ο δημιουργός της γενιάς των 360 ευρώ.
«Είναι αυτός ο οποίος έκανε, ότι δεν άκουγε τους Γάλλους επιχειρηματίες που μόλις, προχθές, του έλεγαν ότι υπάρχουν αναχώματα από το κράτος, γραφειοκρατία καθυστερήσεις, κι έτσι δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη. Είναι αυτός που βούλιαξε το ΕΣΠΑ και το έφθασε στο 23% απορρόφηση, είναι αυτός ο οποίος, μιλάει για ανάπτυξη, στις τράπεζες όταν τις έχει σε capital controls, αυτός ο οποίος έχει μειώσει το αφορολόγητο, έχει κόψει τις συντάξεις αυτός ο οποίος με την πολιτική του, μιλάει τώρα για πολιτική σταθερότητα, όταν δύο φορές πήγε της χώρα σε εκλογές το 15 και σε δημοψήφισμα, είναι αυτός ο οποίος θα μας βγάλει από τα μνημόνια, όσο ίσχυσαν, κι όλες οι άλλες υποσχέσεις του, του προγράμματος της Θεσσαλονίκης περί παράλληλου προγράμματος, περί ανάπτυξης, περί ευημερίας του τόπου άλλο τόσο θα μας βγάλει από το μνημόνιο.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ