Μενού Κλείσιμο

Κορονοϊός – Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Απουσία μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα»

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση

«Τις τελευταίες εβδομάδες  η χώρα, όπως όλος ο πλανήτης, ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις  λόγω του ιού CONVID 19, του οποίου οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, την οικονομία, τις καθημερινές συνήθειες είναι ακόμα απροσδιόριστες», αναφέρει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,

Στην ανακοίνωσή του τονίζει, πως «Για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων και η ελληνική κυβέρνηση, εξαγγέλλει σειρά μέτρων, σταδιακά, ανάλογα με την αύξηση των κρουσμάτων.  Είναι πού νωρίς να εκτιμηθεί εάν τα μέτρα πάρθηκαν έγκαιρα ή εάν είναι τα σωστά. Άλλωστε, αυτά θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους.

Θα σταθούμε μόνο στην έλλειψη όπως φαίνεται μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, της μεταποίησης και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Μέτρων στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών.

Η διαφαινόμενη μείωση του τουρισμού, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της χώρας, αλλά και μεταξύ των χωρών της ΕΕ και  μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών,  οι συνθήκες καραντίνας που εκτιμάται ότι θα βρίσκεται η χώρα την περίοδο του Πάσχα, κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το τοπίο για τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα της χώρας μας.

Θετικό σαν μέτρο, ότι τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων παραμένουν ανοιχτά, για να στηρίξουν την παραγωγή τεχνικά και τον παραγωγό οικονομικά, αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης και τα ίδια.

Οι έλεγχοι για την ποιότητα και την ασφάλεια των εισαγόμενων προϊόντων θα πρέπει να ενταθούν με παράλληλη ενίσχυση του ΕΦΕΤ.

Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων να έχουν σαν στόχο την επάρκεια της αγοράς και όχι την κερδοφορία των εισαγωγέων σε βάρος του εισοδήματος των παραγωγών της χώρας.

Αυστηροί και συνεχείς  έλεγχοι και ποινές σε φαινόμενα κερδοσκοπίας που ήδη από τις πρώτες μέρες έκαναν την εμφάνιση τους, αρχικά, στα είδη ατομικής προστασίας.

Εν κατακλείδι, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να κρατήσει τη χώρα όρθια και σε αυτή την κρίση.  Καλούμε το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα στηρίξουν αυτούς στους οποίους στηρίζεται η οικονομία και η ασφάλεια των πολιτών τούτη τη δύσκολη περίοδο.»

Αλ. Χαρίτσης: Ανεπαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

«Ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ «Η ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης αποτελεί ένα πρώτο και αυτονόητο βήμα, το οποίο όμως είναι και ανεπαρκές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της.

Πιο συγκεκριμένα:

1)Το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων. Απαιτείται πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος.

2) Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας.

3) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

4) Τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν. Ποιος ξενοδόχος ή επιχειρηματίας πείθεται να μην απολύσει όταν κατακρημνίζεται ο τζίρος του; – Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας. Απαιτείται επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).

5) Απαιτείται ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορονοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων.

6) Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.

7) Είναι αναγκαίο να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

8) Απαιτείται αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα.

9) Πρέπει, τέλος, άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποτιμά την κλίμακα και το βαθμό μετάδοσης των προβλημάτων στο σύνολο της οικονομίας. Με τις σημερινές της ανακοινώσεις δίνει λιγότερα από όσα μπορεί, χωρίς κανείς να την εμποδίζει να δώσει όσα απαιτούνται. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε επιπρόσθετα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος.

Άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει για αυτό, δημιουργώντας το μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε τώρα να μπορούμε να δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί πριν να είναι αργά για την οικονομία αλλά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία.

Χωρίς να σκεφτόμαστε τους περιορισμούς, διότι αν χρειαστεί, υπάρχουν τα 35 δις. που αφήσαμε ως παρακαταθήκη για μια δύσκολη στιγμή.

Και αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι…».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ