Μενού Κλείσιμο

Κορονοϊός – Έρχεται «κόφτης» σε θαμώνες καφέ μπαρ και σούπερ μάρκετ; – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Για επιπλέον μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τον περιορισμός εξάπλωσης του κορονοϊού, έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.  «Η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων», είπε με νόημα ο καθηγητής

Ο καθηγητής ανέφερε πως τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα συναθροίζονται (εκ των πραγμάτων) σε χώρους, όπως μπαρ, σούπερ μάρκετ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης. «Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω, π.χ. από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματάνε την μετάδοση, είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Αδύνατη η ιχνηλάτηση κρουσμάτων σε μπαρ

Ο καθηγητής, δεν άφησε ασχολίαστα και τα ιδιωτικά πάρτι, σημειώνοντας πως «έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους, και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση, προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα», είπε ο κ. Γώγος.

Ενδεχομένως με μάσκα στην Εκκλησία τον 15αύγουστο!

Σχετικά με τις εκκλησίες, υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα, αν και η σύσταση παραμένει, είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερώς τι θα γίνεται στις εκκλησίες, πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. Άρα, έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο, απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στην αύξηση των κρουσμάτων σημειώνοντας πως «αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν, γι αυτό οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη ώστε να συμμορφωθούν γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο», είπε χαρακτηριστία, υπογραμμίζοντας πως «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορωνοιο».

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ