Μενού Κλείσιμο

Κορονοϊός: 73 κρούσματα στην Ελλάδα και επιπλέον μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Προσωρινό «λουκέτο» σε ΚΑΠΗ, γήπεδα και συνέδρια!

 

Αναστέλλονται για τις επόμενες δύο εβδομάδες και οι σχολικές εκδρομές, ενώ κατά περίπτωση θα αποφασίζεται η διακοπή λειτουργίας σχολικών μονάδων

 

Επτά επιπλέον περιοριστικά μέτρα ενάντια στον κοροναϊό ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών

 

Στην παρούσα φάση αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία των ΚΑΠΗ για τέσσερις εβδομάδας. Αναστολή αποφασίστηκε για διάστημα δύο εβδομάδων των εργασιών όλων των συνεδρίων, καθώς και των σχολικών εκδρομών για ίδιο διάστημα. Επίσης, όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις (για τις επόμενες 15 μέρες) θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών (και άρα το παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό). Σ

Σε σχέση με τα σχολεία, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων και όχι μαζική

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες το μεσημέρι ο ιός εντοπίστηκε σε 73 άτομα στη χώρα μας.

 

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες

Οι ειδικοί φαίνεται να εστιάζουν πλέον στο να µη διασπαρεί ο ιός στην κοινότητα µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην είναι γνωστή η πηγή µόλυνσης. Παρότι επιστήµονες στη χώρα µας θεωρούν ότι ο κοροναϊός έχει ήδη «εγκατασταθεί» στον γενικό πληθυσµό, έχει δηλαδή µεταδοθεί χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής πηγή προέλευσης, οι αρµόδιοι του ΕΟ∆Υ υπογραµµίζουν ότι προσώρας γνωρίζουν τον τρόπο µετάδοσης στα υπάρχοντα κρούσµατα. Αξιοσηµείωτο είναι ότι ο διευθυντής Ερευνών, προϊστάµενος Εργαστηρίου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ, καθηγητής Ανδρέας Μεντής, εκτιµά ότι ο κοροναϊός έχει ήδη διαδοθεί στην κοινότητα.

Το µόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες που έχουν µολυνθεί στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που γνωρίζουµε. Αλλωστε και ο επικεφαλής λοιµωξιολόγος του ΕΟ∆Υ, Σωτήρης Τσιόδρας, αποκάλυψε ότι κατά την επιστηµονική του άποψη σε όλο τον κόσµο τα κρούσµατα µπορεί να είναι και εκατοντάδες φορές παραπάνω απ’ ό,τι έχουν µετρηθεί. «Τον αληθινό παρονοµαστή δεν τον ξέρουµε και είναι δεκάδες, να µην πω εκατοντάδες φορές παραπάνω» σηµείωσε χαρακτηριστικά.

Η επιχείρηση ιχνηλάτησης του ιού είναι σε εξέλιξη και οι ειδικοί αναλύουν τον χάρτη των κρουσµάτων, ξεκινώντας από την ασθενή «µηδέν» που επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη και φτάνει µέχρι την Αχαΐα, τη Ζάκυνθο και την Ηλεία. Ο χάρτης ιχνηλάτησης του νέου κοροναϊού περιλαµβάνει τέσσερις οµάδες ελέγχου και διασποράς του ιού ανά τη χώρα.

Όσο περνούν οι µέρες οι επιστήµονες σε Ελλάδα και εξωτερικό ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα επιδηµιολογικά δεδοµένα για τη νέα απειλή που προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι εκτιµήσεις του ΕΟ∆Υ αναφέρουν ότι το 5% µε 15% του πληθυσµού θα προσβληθεί πιθανότητα από τον νέο κοροναϊό. Όσο είναι δηλαδή και το αντίστοιχο ποσοστό της γρίπης, από την οποία προσβάλλονται κάθε χρόνο περίπου 1.500.000 άνθρωποι.

Πιθανό θεωρείται επίσης την επόµενη χρονιά, δεδοµένου ότι ο κοροναϊός ήρθε για να µείνει, τα κρούσµατα να είναι πολύ περισσότερα σε σχέση µε φέτος, που όλες οι υγειονοµικές Αρχές είναι σε συναγερµό. Οι εκτιµήσεις µέχρι στιγµής, βέβαια, διατυπώνονται µε απόλυτη προσοχή.

Θετικό κρίνεται όµως ότι ο ιός προσβάλλει πολύ λιγότερο τα παιδιά, αφού τα ποσοστά που έχουν καταγραφεί σε παγκόσµιο επίπεδο είναι πολύ χαµηλά. Το 70% των περιστατικών που έχουν καταγραφεί παγκοσµίως αφορούν σε άτοµα µεταξύ της ηλικίας των 30 και των 69 ετών.

Και επειδή η πλειονότητα των θυµάτων είναι άτοµα µεγάλης ηλικίας ή άτοµα µε συνοδά νοσήµατα, οι ειδικοί δίνουν µεγάλη βαρύτητα στις ευπαθείς οµάδες.

Οπως ανάφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και µέλος της οµάδας εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Πλέον οι οµάδες υψηλού κινδύνου, σε αυτήν τη φάση που βρισκόµαστε, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ελαττώνοντας τις κοινωνικές επαφές κατά το δυνατόν και τηρώντας κατά γράµµα τις οδηγίες υγιεινής που δίνουν οι Αρχές και είναι µεταξύ άλλων το καλό πλύσιµο χεριών, ο αερισµός των χώρων κ.ά. Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι ειδικά αυτή την περίοδο οι ηλικιωµένοι, οι ανοσοκατεσταλµένοι και οι έχοντες χρόνιο πρόβληµα υγείας».

Σήµερα, σε όλο τον κόσµο, µε βάση τις τελευταίες καταγραφές, έχουµε περίπου 100.000 περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν µολυνθεί από τον νέο κοροναϊό αλλά και 3.384 θανάτους σε περισσότερες από 80 χώρες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι αριθµοί σε λίγο καιρό δεν αναµένεται να έχουν ιδιαίτερη σηµασία, καθώς η επιστηµονική κοινότητα εστιάζει πια µόνο στα περιστατικά που παρουσιάζουν σοβαρά συµπτώµατα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και εκτιµάται ότι σε πολλές χώρες γίνεται καταγραφή µόνο των κρουσµάτων που δεν παρουσιάζουν ήπια συµπτώµατα. ∆εν είναι τυχαίο ότι ακόµη και πολλοί πολίτες περνούν στο… πόδι τον νέο κοροναϊό, µε συνέπεια να µην καταγράφονται ποτέ επισήµως ως επιβεβαιωµένα κρούσµατα.

Την τακτική να εστιάζουν πλέον µόνο στα σοβαρά περιστατικά θα ακολουθήσουν και ακολουθούν σε έναν βαθµό ήδη και οι επιστήµονες στη χώρα µας, αφού πλέον για εργαστηριακό έλεγχο θα αποστέλλονται δείγµατα µόνο των περιπτώσεων που είναι βαριές.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ