Μενού Κλείσιμο

Κόντρα στην αισχροκέρδεια

Το Κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» είναι εδώ με μια ακόμη διανομή προϊόντος

Μέσα σε τρεις ώρες, 830 οικογένειες προμηθεύτηκαν 19 τόνους ελαιόλαδου σε λογική τιμή. Οι παραγωγοί έφυγαν με 85.000 ευρώ στις τσέπες τους, το κράτος εισέπραξε κοντά στις 10.000 ευρώ ΦΠΑ και οι Πιεριείς καταναλωτές εξοικονόμησαν συνολικά 30.000 ευρώ!

«Η αισχροκέρδεια ζει και βασιλεύει, τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν γονατίσει από το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα παρακολουθεί απλώς την ληστεία του ελληνικού λαού με …αριστερά συναισθήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, με αφορμή ακόμη μια απολύτως επιτυχημένη διανομή προϊόντος.

Την Κυριακή στο πάρκινγκ των δικαστηρίων δίπλα στον Καπνικό Σταθμό πραγματοποιήθηκε η 72η διανομή «Χωρίς Μεσάζοντες» από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, «με υποδειγματικό τρόπο», όπως επισημαίνεται. Μόλις σε τρεις ώρες, διατέθηκαν συνολικά 19 τόνοι εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε 830 οικογένειες του νομού μας.

Σε αριθμούς αυτό σημαίνει, πως εκπρόσωποι του ελαιουργικού συνεταιρισμού Ριζομύλου Μεσσηνίας εισέπραξαν συνολικά 85.000 ευρώ και επέστρεψαν στον τόπο τους με «ζεστό χρήμα στο χέρι και όχι την 12μηνη και πολλές φορές ακάλυπτη επιταγή του μεσάζοντα εμπόρου». Το Ελληνικό κράτος εισέπραξε περίπου 10.000 ευρώ ΦΠΑ ενώ οι πολίτες της Πιερίας προμηθεύτηκαν ένα αγροτικό προϊόν άριστης ποιότητας σε πολύ χαμηλή τιμή και εξοικονόμησαν περισσότερα από 30.000 ευρώ, «χρήματα τα οποία θα μείνουν στον τόπο μας και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία», τονίζει η Ε.Ο.Δ.ν.Πιερίας

Με αφορμή την διανομή της Κυριακής, η Εθελοντές επισημαίνουν πως «Οι μικροπαραγωγοί της χώρας μας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και εξαρτώνται, όσο ποτέ άλλοτε, από τους μεγαλεμπόρους και τους μεσάζοντες.

Χαρακτηριστική, συμπληρώνουν, είναι η έκκληση ομάδας πατατοπαραγωγών από το Νευροκόπι οι οποίοι βλέπουν τη σοδειά τους να παραμένει στις αποθήκες τους και τους εμπόρους να τους προσφέρουν μόλις 9 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που οι καταναλωτές αγοράζουν το προϊόν σε πενταπλάσια και εξαπλάσια τιμή στο λιανικό εμπόριο.

«Βρισκόμαστε λοιπόν εκεί που ήμασταν πριν έξι χρόνια όταν οι πατατοπαραγωγοί Νευροκοπίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μοίραζαν δωρεάν τη σοδειά τους στους περαστικούς μπροστά στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης

Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως! Απεναντίας τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Εθελοντική Ομάδα.

Και συμπληρώνει πως «όσοι δεν πείθονται από τα γραφόμενά μας, ας ρίξουν μία ματιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τα οποία έχει εξαφανιστεί η συσκευασία 5 λίτρων ελαιόλαδου και έχει αντικατασταθεί από αυτή των 4 λίτρων, ενώ η τιμή έχει αυξηθεί.»

Όπως υποστηρίζει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας, αντιστέκεται συνειδητά και δεν αποδέχεται πως πρέπει να χαθούν πολλά για να σωθούν τα ελάχιστα. «Αρνείται να δεχτεί “τις χάντρες και τα μπιχλιμπίδια για τους ιθαγενείς”, αποδείξεις της κοινωνικής “ευαισθησίας” μιας δήθεν αριστερής κυβέρνησης, η οποία με τις επιλογές της συντηρεί το μεγάλο κάδρο της ακρίβειας, κλείνει το μάτι στους μεσάζοντες, στους μεγαλεμπόρους και σπρώχνει τον απλό καταναλωτή στην αγκαλιά των σούπερ μάρκετ.

Η αισχροκέρδεια ζει και βασιλεύει, τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν γονατίσει από το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα παρακολουθεί απλώς την ληστεία του ελληνικού λαού με …αριστερά συναισθήματα.»

Σε ότι αφορά στο «μήνυμα» της διανομής της Κυριακής, υπενθυμίζει πως «από εκεί ξεκίνησε το “κίνημα της πατάτας” πριν 6 χρόνια» και πως «το κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες” είναι εδώ και αποτελεί μορφή αντίστασης στο γενικότερο ξεπούλημα της χώρας.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ