Μενού Κλείσιμο

Κομβικό σημείο η συνεργασία με το Δήμο

Στην Κατερίνη συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Αναλυτικότερη ενημέρωση για την Ολυμπιάδα Κορινού, την Πολεοδόμηση της παραλιακή ζώνης, το ΒΙΠΕ Κατερίνης, αλλά και για το έργο επέκτασης του φυσικού αερίου, ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο

Στην Κατερίνη και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούν την Πιερία και τη συνεργασία του Νομαρχιακού Τμήματος του ΤΕΕ με την αυτοδιοίκηση.

Αν και η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα δημοτικού σμβουλίου, δεν παρέστη κάποιος εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης, αφού ο δήμαρχος Κατερίνης εκτάκτως έπρεπε να απουσιάσει.
Όπως αναφέρει σε κείμενο που κατέθεσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΤΕΕ, πάγια αρχή της είναι η βέλτιστη συνεργασία τόσο με τους Δήμους της περιοχής μας όσο και με τις Υπηρεσίες. Κομβικό σημείο θεωρεί τη συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης που διαχειρίζεται και τα σημαντικότερα θέματα του Νομού.
Ειδικότερα το ΤΕΕ Πιερίας, ζητά αναλυτικότερη ενημέρωση για την Πολεοδόμηση της Παραλιακής Ζώνης, τον Οικισμό Ολυμπιάδας Κορινού, το ΒΙΠΕ Κατερίνης, το Φυσικό Αέριο, αλλά και για τη λειτουργία του αρχείου της «Νομαρχίας»
Ειδική αναφορά έγινε και στα GIS, τονίζοντας πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να δοθεί σε κοινή χρήση σύστημα GIS για τον Δήμο Κατερίνης άμεσα και στην συνέχεια για όλους τους οικισμούς.
Επιπλέον, θεωρούν εφικτό άμεσα να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Κατερίνης όλα τα διαθέσιμα πολεοδομικά στοιχεία, όπως τα σκαναρισμένα αρχεία αδειών, ρυμοτομικές, χάρτες πολεοδομικοί, αντικειμενικές αξίες κλπ.
«Πιστεύουμε ότι κάθε ενέργεια που συντελεί στην μείωση της φυσικής παρουσίας των συναδέλφων στα γραφεία του Δήμου διευκολύνει τόσο τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών», υποστηρίζουν οι μηχανικοί της Πιερίας.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Πιερίας, έθεσε και το ζήτημα των έργων του ΟΤΕ στην Κατερίνη, σημειώνοντας πως με την ευκαιρία της αναβάθμισης του δικτύου του ΟΤΕ στην Κατερίνη προέκυψαν κάποιοι προβληματισμοί σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των έργων αλλά και τον έλεγχό τους.
Όπως υποστηρίζει «Καθ’ όλη την διάρκεια των έργων περιοχές ολόκληρες αποκλείονταν, χωρίς την απαραίτητη σήμανση και καθοδήγηση εκτροπής της κυκλοφορίας, γεγονός που σημαίνει ότι ή δεν υπήρχε κυκλοφοριακή μελέτη ή αν υπήρχε δεν εφαρμόζονταν.
Η αποκατάσταση των χαντακιών που δημιουργήθηκαν έγιναν με τρόπο απαράδεκτο (μαρμάρινες επιστρώσεις που καθαιρέθηκαν αντικαταστάθηκαν με λευκό τσιμέντο!).
Το κυριότερο όμως είναι ότι προέκυψαν σταθερές κατασκευές σε πεζοδρόμια, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις εμποδίζουν ή και αποκλείουν την κίνηση των πεζών, πολύ δε περισσότερο την κυκλοφορία αμαξιδίων αναπήρων. Το γεγονός αυτό δεν παραβιάζει μόνο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την χρήση των πεζοδρομίων αλλά και την σχετική νομοθεσία για την απρόσκοπτη κίνηση των ΑΜΕΑ», αναφέρει το ΤΕΕ χαρακτηριστικά
Οι εύλογες απορίες (που ενδεχομένως μόνο ο Δήμος Κατερίνης μπορεί να απαντήσει) είναι:
-Από πού αδειοδοτήθηκαν αυτά τα έργα;
-Ποιος φορέας επέβλεψε την κατασκευή;
-Ποιος ευθύνεται αν προκληθεί ατύχημα;
-Δεδομένου ότι ο ΟΤΕ είναι ιδιωτική εταιρεία θυγατρική ομοειδούς Γερμανικής εταιρείας, άραγε με τον ίδιο τρόπο κατασκευάζονται παρόμοια έργα στην Γερμανία;
-Πληρώνει ο ΟΤΕ τέλη κατάληψης πεζοδρομίου στον Δήμο Κατερίνης;

Ενημέρωση για το φυσικό αέριο
Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης ήταν το Φυσικό αέριο και οι εργασίες επέκτασης του δικτύου σε περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο που πιλοτικά αφορά και την Κατερίνη και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, οι συνδέσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μάρτη του 2018
Από τη συνεδρίαση προέκυψε η αίσθηση πως πολύ δύσκολα θα τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Κεντρικής Μακεδονίας Πάρης Μπίλιας «ακόμη η αρμόδια υπηρεσία για την επέκταση του δικτύου, δεν έχει ετοιμάσει τα τεχνικά δελτία, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε το ΤΕΕ από τον Σεπτέμβρη ήδη, πως εντός δεκαπενθημέρου θα σταλούν…»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ