Μενού Κλείσιμο

«Κίτρινη κάρτα» στις παροχές

Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

«Κίτρινες κάρτες» μοιράζουν οι θεσμοί για τις παροχές στις οποίες προχώρησε στο τέλος του 2017, αλλά και για τις καθυστερήσεις στη διενέργεια των πλειστηριασμών τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε φυσική μορφή. Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών μπήκε το πολυνομοσχέδιο που οδεύει προς τη Βουλή. Κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών τέθηκαν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αναστολή για έξι μήνες της εφαρμογής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση ( Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο). Η κυβέρνηση είχε ζητήσει αναβολή της αύξησης κατά 30% στους συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου για έναν ακόμα χρόνο. Το αίτημα απορρίφθηκε από τους δανειστές, με το σκεπτικό ότι η διατήρηση διπλής ταχύτητας στον ΦΠΑ αυξάνει το διοικητικό κόστος και τη γραφειοκρατία του συστήματος.

Προβληματισμός για τα επιδόματα

Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο πάγωμα του ΦΠΑ σε πέντε νησιά για ένα εξάμηνο και για τους νησιώτες των υπόλοιπων περιοχών που πλήττονται από την αύξηση του ΦΠΑ παρείχε ένα έκτακτο κοινωνικό επίδομα. Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση προχώρησε στην αναδρομική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης της περσινής περιόδου για ορεινούς νομούς (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.

Το ΔΝΤ φέρεται ενοχλημένο από το μπαράζ των κυβερνητικών παροχών που ενδέχεται να αναδείξει το θέμα ως αρνητικό σημείο στην εισήγησή του προς το Εκτελεστικό Συμβούλιό του τον Φεβρουάριο, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Οι καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί και για τις νέες καθυστερήσεις στη διενέργεια πλειστηριασμών με φυσική μορφή. Μετά από μια παύση οι πλειστηριασμοί ακινήτων επανέρχονται από την Τετάρτη δριμύτεροι στην ημερήσια διάταξη τόσο στα ειρηνοδικεία όσο και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση παρεμπόδισής τους να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Μόνο στο Λεκανοπέδιο έχουν προγραμματιστεί για αύριο 63 πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και 26 πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό σφυρί.

Την ίδια στιγμή, στόχος της κυβέρνησης είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να γίνονται και για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία.

Μέσα στις επόμενες ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να προωθήσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, να εφαρμόσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Έρχονται αλλαγές στον ΦΠΑ των επιχειρήσεων

Αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων στα 25.000 ευρώ για την προαιρετική εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε παρεμβάσεις στο πεδίο του ΦΠΑ, που θα απαλλάξουν χιλιάδες μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες από την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία.

Το σχέδιο της συμφωνίας με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την προαιρετική εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Το όριο των ακαθάριστων εσόδων (τζίρος) για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι σήμερα 10.000 ευρώ και οι θεσμοί επιθυμούν να αυξηθεί στα 25.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν χρήση της σχετικής δυνατότητας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι.

Η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ ουσιαστικά τους απαλλάσσει από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, όπως είναι η υποβολή τριμηνιαίων δηλώσεων, η τήρηση βιβλίων με ΦΠΑ και η υποβολή ετήσιων συγκεντρωτικών δηλώσεων του φόρου. Οι φορολογούμενοι που επιλέγουν να απαλλαγούν, καταβάλλουν ΦΠΑ για τις επαγγελματικές τους προμήθειες και τον εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Να σημειωθεί ότι η απαλλαγή από τον φόρο χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλό τζίρο ελαφρύνει και τη φορολογική διοίκηση από το βάρος της παρακολούθησης και του ελέγχου για τη συμμόρφωσή τους με τις γραφειοκρατικές αλλά και ουσιαστικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές στο ΦΠΑ αναμένεται να ωφεληθούν περίπου το 28% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ