Με πέντε μετάλλια, τρία χρυσά και δύο ασημένια, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κατερίνη μετά από τη συμμετοχή του στο 70ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορνιθολογίας ο ερασιτέχνης εκτροφέας Γιώργος Σκουλαριώτης. Τα καναρίνια του κατάφεραν να αποσπάσουν κορυφαίες διακρίσεις ανάμεσα σε 22.000 περίπου πουλιά από 22 χώρες.
Τα καναρίνια του κου. Σκουλαριώτη ταξίδεψαν στη Νάπολη της Ιταλίας για το 70ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορνιθολογίας από τις 13 έως 22 Ιανουαρίου. Αυτά που κατέκτησαν μετάλλια είναι τα υβρίδια ευρωπαϊκά με καναρίνια, τα υβρίδια εξωτικά με καναρίνια και οι μεξικάνικοι σπίνοι. Τα δύο χρυσά μάλιστα απονεμήθηκαν σε τετράδες, που σημαίνει ότι 14 από τα 20 πουλιά του που διαγωνίστηκαν κέρδισαν μετάλλια.

Ο κ. Σκουλαριώτης ασχολείται με αυτό το χόμπι τα τελευταία 32 χρόνια, έχοντας κολλήσει το «μικρόβιο» από τον πατέρα και τον παππού του. Φυσικά μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει τελειοποιήσει τις γνώσεις του, έχει κερδίσει πάμπολλες διακρίσεις στην Ελλάδα και συνολικά 12 παγκόσμιους τίτλους. Όπως αναφέρει στο ThessToday.gr χιουμοριστικά, αν είχε διαβάσει για το πανεπιστήμιο τόσο όσο έχει διαβάσει για τα καναρίνια, τώρα θα είχε δοκτορά!
«Είναι ένα χόμπι που το είχαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας σε πολύ πιο αγνή μορφή. Είχαν δηλαδή δύο, τρία πουλάκια, έβαζαν και μερικά να ζευγαρώσουν. Ο κόσμος αγαπούσε ανέκαθεν αυτό το χόμπι. Τα τελευταία χρόνια εμείς θέλουμε να αναδείξουμε την προσπάθεια βελτίωσής του. Είναι μια γλυκιά τρέλα. Διαβάζουμε πολύ πλέον, ξέρουμε περισσότερα και το κάνουμε καλύτερα απ’ ό,τι οι μπαμπάδες και οι παππούδες μας. Βοήθησε πολύ και το ίντερνετ σε όλο αυτό. Υπάρχει περαιτέρω γνώση», όπως επισημαίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κάποιος για να συμμετάσχει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, υπογραμμίζει στο ThessToday.gr ότι πρέπει να είναι γραμμένος σε ένα σύλλογο, να παίρνει δαχτυλίδια κλειστού τύπου και να εκτρέφει πουλιά χρονιάς. Αυτά που διαγωνίστηκαν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023 είχαν γεννηθεί το 2022. Η προετοιμασία απαιτεί επαγρύπνηση από νωρίς καθώς είναι μια πολύμηνη διαδικασία.
Οι γέννες ξεκινούν από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ετοιμάζονται τα πουλιά και γίνεται η διαλογή των υποψήφιων φτερωτών πρωταθλητών και την περίοδο ανάμεσα στο Νοέμβριο και στον Δεκέμβριο συμμετέχουν σε εγχώριους διαγωνισμούς. Κάθε χρόνο τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου πραγματοποιείται το παγκόσμιο πρωτάθλημα, με κατηγορίες που αφορούν τα πουλιά φωνής, χρώματος, τύπου-εμφάνισης, τα εξωτικά, τα άγρια και τα υβρίδια. Το 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πόλη Talavera de la Reina της Ισπανίας.

Ο κ. Σκουλαριώτης είναι μέλος και Αντιπρόεδρος του συλλόγου ΣΦΩΠ, της Πανελλήνιας Ορνιθολογικής Ομοσπονδίας, η οποία αριθμεί συνολικά 57 ενεργά μέλη από όλη την Ελλάδα και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον αγαπά αυτή την ιδιαίτερη ενασχόληση να αποταθεί στο σύλλογο και να μάθει περισσότερα για το χόμπι του.
«Όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν να ασχοληθούν ας αποταθούν στη σελίδα του ΣΦΩΠ. Κάνουν τακτικά συγκεντρώσεις οι σύλλογοι, μιλάνε για τα θέματα της διατροφής και των μυστικών του χόμπι», σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως σημειώνει, πρόκειται για ένα χόμπι που αφορά μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς όπως παρατηρεί, δεν έρχονται νέοι στο χώρο.
Ειδικότερα: «Δυστυχώς δεν έρχεται καινούριος κόσμος. Ίσως να φταίει η οικονομική κατάσταση. Και όσοι μπαίνουν σε αυτό το χόμπι με σκοπό το κέρδος έχουν ημερομηνία λήξης γιατί αν είναι να το κάνεις σωστά πρέπει εσύ να δίνεις χρήματα. Δεν είναι και τόσο φθηνό χόμπι. Σε ανταμείβει όμως ψυχολογικά. Αν δεν αγαπάς τα πουλιά καλύτερα να μην ασχοληθείς. Εκτός του οικονομικού, είναι και το ότι η φροντίδα των πουλιών απαιτεί καθημερινή παρουσία, δηλαδή 365 ημέρες το χρόνο. Είτε είναι Κυριακή, είτε αργία, είτε είσαι άρρωστος, δεν δικαιολογείται η απουσία από το εκτροφείο».
Το μυστικό για τη δική του επιτυχία και τα μετάλλια, όπως υπογραμμίζει στο ThessToday.gr έγκειται στην καλή διατροφή των καναρινιών. Ο ίδιος φροντίζει να παρέχει στα πουλιά του βιολογικά προϊόντα, βότανα και αποφεύγει τα φάρμακα. Σκοπός του είναι να έχουν τα καναρίνια καλή υγεία αποκλειστικά μέσω της διατροφής, επισημαίνοντας δε χιουμοριστικά πως «αν πρόσεχα τόσο και τη δική μου διατροφή θα ζούσα μέχρι τα 120».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΣΦΩΠ δείτε εδώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ
Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.