Μενού Κλείσιμο

Κατερίνη – Ξεκινούν τα τεστ Covid μέσα από το… αυτοκίνητο! Πώς και πού θα γίνονται

Τη δυνατότητα να κάνουν τεστ Covid μέσα από το αυτοκίνητό τους, με ασφάλεια θα έχουν από αύριο Παρασκευή οι δημότες Κατερίνης, αφού με τη συνδρομή του Δήμου, Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ Πιερίας θα παρέχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες στο χώρο της Εμποροπανήγυρης, στην Ανδρομάχη.

Οι δειγματοληψίες θα είναι σε καθημερινή βάση, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι (εκτός αργιών και Σαββατοκύριακου) και θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Ο χώρος της Εμποροπανήγυρης, ενδείκνυται για πρόσβαση με αυτοκίνητο και η δειγματοληψία θα γίνεται χωρίς να βγαίνει ο πολίτης από το αυτοκίνητό του (drive through test), ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού.

Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού για τους εξής 3 λόγους:

  1. Προληπτική δειγματοληψία. Πολίτης χωρίς συμπτώματα και χωρίς γνωστή επαφή με ασθενή. Σε αυτήν την περίπτωση διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid). Το rapid τεστ δεν υπολείπεται του τεστ
  2. Πολίτης με συμπτώματα, είτε κατά την ημέρα της δειγματοληψίας, είτε κατά το προηγούμενο διάστημα. Διενεργείται rapid τεστ και στην περίπτωση που αυτό βγει θετικό, επιβεβαιώνεται η διάγνωση COVID, σε περίπτωση που βγει αρνητικό, δεν αποκλείεται η διάγνωση COVID, καθότι τα τεστ, τόσο τα rapid όσο και τα PCR, εμφανίζουν πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση του αρνητικού τεστ, γίνεται και δεύτερη λήψη για PCR. Ο ασθενής καλείται να τηρήσει τουλάχιστον 10 ημέρες απομόνωση από την έναρξη των συμπτωμάτων του, ώστε να προστατεύσει τους γύρω του, ακόμα και στην περίπτωση που και τα δύο τεστ αποβούν αρνητικά.
  3. Πολίτης με γνωστή επαφή με ασθενή COVID χωρίς συμπτώματα. Την 5η με 7η ημέρα από την τελευταία ημερομηνία επαφής με τον ασθενή γίνεται δειγματοληψία για PCR. Ποιο τεστ θα γίνει κατά περίπτωση ορίζεται σε πρόσφατο ΦΕΚ. Τονίζεται ότι οι στενές επαφές υποχρεούνται σε τήρηση καραντίνας 14 ημερών για την προστασία των γύρω τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του τεστ.

Ενώ το αποτέλεσμα του rapid τεστ δίνεται άμεσα, ο πολίτης ενημερώνεται τηλεφωνικά για το αποτέλεσμα του PCR τεστ, από την Πολιτική Προστασία ή την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ, μόνο στην περίπτωση που αυτό είναι θετικό και μετά πάροδο 3-4 ημερών.

 Έτσι, πολίτες που χρειάζονται προεγχειρητικό ή προεισαγωγικό έλεγχο ή έλεγχο επειδή είναι νεοεισερχόμενοι σε κλειστή δομή, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε σημείο δειγματοληψίας των ΚΟΜΥ. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται PCR τεστ και μπορείτε να δώσετε δείγμα χωρίς ραντεβού, στο Νοσοκομείο, καθημερινά από τις 8.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ.

Τονίζεται ότι όποιος βγει θετικός στον ιό, δεν επαναλαμβάνει το τεστ για τις επόμενες 90 ημέρες. Η απόφαση για λήξη της απομόνωσης και επιστροφή στην εργασία βασίζεται στην κατάσταση της υγείας του ατόμου και όχι στον εργαστηριακό έλεγχο.

Ειδικές περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται  εργαστηριακός επανέλεγχος επί θετικού τεστ, είναι οι εξής:

-Επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε κλινικά τμήματα με ειδικούς πληθυσμούς ασθενών (ανοσοκατεσταλμένους και βαρέως πάσχοντες ασθενείς) για να επιστρέψουν στην εργασία τους πριν την πάροδο 20 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου.

-Εργαζόμενοι  σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ή άλλη κλειστή δομή όπως κέντρα φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων και σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους πριν την πάροδο 20 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου.

-Επίσης ο εργαστηριακός επανέλεγχος, συνιστάται για την άρση της απομόνωσης πριν την πάροδο 20 ημερών σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (π.χ. μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών ή άλλων ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων ή χημειοθεραπείας, ασθενείς με HIV και χαμηλό αριθμό CD4, ασθενείς με ανοσολογική ανεπάρκεια). Ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου. Η τελευταία περίπτωση αφορά νοσηλευόμενους ασθενείς στους οποίους η νόσος διαδράμει εξαιρετικά βαριά και η απόφαση λήξης της απομόνωσης λαμβάνεται από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Παρόμοια κέντρα δειγματοληψίας προγραμματίζει ο ΕΟΔΥ να δημιουργήσει και στους άλλους Δήμους της Πιερίας Πιερίας.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ