Μενού Κλείσιμο

Κατερίνη | Εγκαίνια για το Κέντρο Ημέρας για την άνοια

Το Κέντρο Ημέρας για την άνοια «Παναγία η Βηματάρισσα», εγκαινιάζουν το Σάββατο (17/6) στις 12 το μεσημέρι, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Πιερίας

Το Κέντρο Ημέρας ξεκίνησε τη λειτουργία του την 3η Απριλίου 2023 και βρίσκεται απέναντι από το Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, στην οδό 7ης Μεραρχίας 14, Κατερίνη 60133, τηλ: 23510-76942. Το προσωπικό απαρτίζουν οι παρακάτω ειδικότητες: Επιστημονικά Υπεύθυνος, Διοικητικοί  Υπάλληλοι, Νευρολόγος, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Γυμναστής, Καθαρίστρια. Το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα – Παρασκευή 07.30-15.30.

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών – Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Πιερίας, έχουν αναλάβει την υλοποίηση ενός Κέντρου Ημέρας για την άνοια στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Κέντρο Ημέρας «Παναγία η Βηματάρισσα» ξεκίνησε τη λειτουργία του την 3η Απριλίου 2023 και βρίσκεται απέναντι από το Πάρκο Κατερίνης, στην οδό 7ης Μεραρχίας 14, Κατερίνη 60133, τηλ: 23510-76942. Το προσωπικό απαρτίζουν οι παρακάτω ειδικότητες: Επιστημονικά Υπεύθυνος, Διοικητικοί  Υπάλληλοι, Νευρολόγος, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Γυμναστής, , Καθαρίστρια. Το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα – Παρασκευή 7.30-15.30.

Τι είναι το Κέντρο Ημέρας

Στο Κέντρο Ημέρας προσφέρονται οι παρακάτω υπηρεσίες, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά ανάλογα με τις ανάγκες:

-Έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας με εφαρμογή των παρακάτω:

-λήψη ιατρικού και ψυχοκοινωνικού ιστορικού

-πλήρης νευρολογικός έλεγχος

-πλήρης νευροψυχολογική εκτίμηση

-φαρμακευτική θεραπεία

Γνωστικά και ψυχοθεραπευτικά προγράμματα σε άτομα με νόσο Alzheimer και με ήπια νοητική διαταραχή σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών και της καθημερινής λειτουργικότητας των ωφελουμένων. Ορισμένα τέτοια προγράμματα αφορούν:

Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με νοητικές ασκήσεις (γραπτές ασκήσεις, ασκήσεις μέσω κινητικών εντολών, μουσικών ερεθισμάτων, αριθμητικών πράξεων, οπτικοακουστικού υλικού κ. ά.)

Μη φαρμακευτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις (εκπαίδευση και εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενίσχυση της μνήμης, της προσοχής και του λόγου, προσανατολισμός στην επικαιρότητα, γνωστικές θεραπείες μέσω τέχνης, έργων ζωγραφικής και μουσικής κ.ά.)

-Φυσική άσκηση – Γυμναστική

-Ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη των περιθαλπόντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-ατομική συνάντηση με περιθάλποντες για ψυχοκοινωνική εκτίμηση  ή συμβουλευτική υποστήριξη

-ομάδες ψυχολογικής στήριξης περιθαλπόντων (ομάδα στήριξης, ομάδα ψυχοεκπαίδευσης, ομάδα διαχείρισης πένθους, διαδικτυακή ομάδα στήριξης για τους περιθάλποντες, οικογενειακή στήριξη και δυαδική  παρέμβαση)

-οικογενειακή συνάντηση προς ενημέρωση των μελών της οικογένειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ