Μενού Κλείσιμο

Κατάσχεση λόγω… πρόωρης συγκομιδής!

Κατασχέθηκαν 10 τόνοι ακτινίδια στην Πιερία

Αντιμέτωπος με βαριές κυρώσεις ο παραγωγός που «αγνόησε» τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Π.Ε. Πιερίας, συλλέγοντας τα ακτινίδια, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας

Εντατικοί θα συνεχίσουν να είναι οι έλεγχοι στην παραγωγή και αγορά ακτινιδίου, αφού δεν προτίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας να επιτρέψει κοπή ακτινιδίων πριν διαπιστώσει οτι είναι σε φάση ωρίμανσης και κατάλληλα για συγκομιδή.

Τις προηγούμενες μέρες κλιμάκια ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, διαπίστωσαν κρούσμα πρόωρης συγκομιδής ακτινιδίων, με συνέπεια την δέσμευση και καταστροφή ποσότητας συνολικά 10 τόνων ακτινιδίων και την παραπομπή των υπευθύνων στην αρμόδια επιτροπή κυρώσεων.
Με την ευκαιρία εντοπισμού της παράνομης συγκομιδής, η Π.Ε. Πιερίας εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο εμπορίας των ακτινιδίων (παραγωγούς, εμπόρους, συσκευαστήρια, κλπ) και τονίζει οτι απαγορεύεται η συγκομιδή, διακίνηση και εμπορία όλων των ποικιλιών ακτινιδίου πριν την έκδοση απόφασης συγκομιδής από την αρμόδια υπηρεσία της.
Όπως χαρκατηριστικά αναφέρεται, η ευθύνη για πρόωρη κοπή βαρύνει όλους τους εμπλεκόμενους στην εμπορική αλυσίδα διάθεσης των ακτινιδίων, από τον παραγωγό έως τον τελικό διαθέτη. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι αντίστοιχες παρτίδες καταστρέφονται και οι υπεύθυνοι παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με το σχετικό Νόμο, ενώ μπορεί να επιβληθεί και πρόστιμο έως και 10.000 ευρώ.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας, στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου.

Έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας
Εν τω μεταξύ εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την διασφάλιση της ποιότητα του ακτινιδίου σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα, μετά από ελέγχους κλιμακίων του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων και την Ελληνική Αστυνομία, για κρούσματα παράνομης κοπής και διακίνησης ακτινιδίων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώθηκε η παράνομη συγκομιδή και διακίνηση ποσότητας πάνω από 80 τόνους ακτινιδίων, τα οποία δεσμεύτηκαν και καταστράφηκαν, όπως προβλέπεται.
Οι έκτακτοι έλεγχοι παράνομης κοπής (χωρίς άδεια ή με πλαστά στοιχεία) και διακίνησης ακτινιδίων, υπογραμμίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, με τον κατάλληλο συντονισμό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών (μικτά κλιμάκια) και την χρήση νέων τεχνολογιών.
Η νόμιμη συγκομιδή ακτινιδίων γίνεται μόνον μετά από άδεια των αρμόδιων αρχών και εφόσον η παραγωγή έχει φτάσει τα κατάλληλα επίπεδα σακχάρων ώστε να διασφαλίζονται τα standards ποιότητας.
Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων, εκτός του ότι δίνει ένα προϊόν εξαιρετικά υποβαθμισμένο ποιοτικά, ρίχνει και το γενικό επίπεδο των τιμών των παραγωγών. Έτσι οι παραγωγοί ακτινιδίου θεωρητικά μόνον κερδίζουν (παίρνοντας με διαδικασίες ελεγχόμενης νομιμότητας χρήματα στο χέρι), αφού τελικά ό,τι κερδίζουν σε τιμή το χάνουν σε κιλά και η υποβαθμισμένη ποιότητα του προϊόντος τους, δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο και υποσκάπτει το μέλλον της καλλιέργειας ακτινιδίου στην Ελλάδα.
Η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή έχει τριπλασιαστεί και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 210.000 τόνους. Πάνω από το 65% της παραγωγής ακτινιδίου εξάγεται.
Έτσι η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στις εξαγωγές και στην παραγωγή ακτινιδίου παγκοσμίως και για να συνεχιστεί η θετική πορεία του ελληνικού ακτινιδίου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν κυρίως η ποιότητα του προϊόντος και ο υγιής ανταγωνισμός.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ