Μενού Κλείσιμο

«Καταστροφική και αντικοινωνική επένδυση»

Κατά των ανεμογεννητριών στα Πιέρια και οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Πιερίας

Nα λάβουν θέση ξεκάθαρη στο ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη και να προωθήσουν της απαίτηση της κοινωνίας σε όλα τα πολιτικά και θεσμικά επίπεδα, καλούν οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Πιερίας τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και την αντιπεριφερειάρχη.

Σε κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του έργου, εκτιμώντας πως θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, κάνοντας λόγο για καταστροφική, μη ανταποδοτική και κοινωνικά ζημιογόνα «επένδυση»

Συγκεκριμένα στο ψήφισμά τους οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Πιερίας, αναφέρουν: Οι ανεμογεννήτριες, που θα εγκατασταθούν στα Πιέρια όρη, απασχολούν την τοπική κοινωνία για τα προβλήματα και τις καταστροφές που θα επιφέρουν.

Ένα πανέμορφο και ιστορικό βουνό θα αποψιλωθεί για να πραγματοποιηθεί μια αμφιβόλου ποιότητας και ανταπόδοσης «επένδυση». Το παράδοξο της περίπτωσης είναι πως καταστρέφουν το περιβάλλον για να «επενδύσουν» στην αειφόρο ανάπτυξη που υποτίθεται ότι σώζει το φυσικό περιβάλλον!!

Κι ενώ σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιδρά και χωρίς καν να ερωτηθεί, ο Δήμος επιμένει στη συνέχιση και οριστικοποίηση μιας «επένδυσης» της οποίας τα οφέλη είναι μηδαμινά σε σχέση με τις ζημιές που θα προκληθούν.

Θα εκχερσωθούν, εκσκαφτούν και διανοιχθούν τεράστιοι δρόμοι για την μεταφορά και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Θα καταστραφεί η τοπική χλωρίδα και πανίδα. Θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής. Θα καταστεί το μέρος ευάλωτο σε πλημμύρες. Θα διακοπεί κάθε μελλοντική πιθανότητα ανάπτυξης των Πιερίων, με πραγματικά αυτή τη φορά περιβαλλοντικά κριτήρια. Για να μην θέσουμε το απαράδεκτο αισθητικά θέαμα που θα δημιουργούν οι ύψους 100 μέτρων πύργοι των ανεμογεννητριών.

Η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων δείχνει με σαφήνεια το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος από την τοποθέτησή τους:

-Μια περιοχή του δικτύου Natura 2000 με οικότοπο προτεραιότητας, δηλαδή περιοχή απόλυτης προστασίας, καταστρέφεται μέσω των εκσκαφών των διανοιγόμενων δρόμων, του κατατεμαχισμού της από αυτούς (fragmentation)

-Πλήττεται μια περιοχή μοναδική οικολογικά, σημαντική οικονομικά και υδρολογικά και προσβάλλεται βάναυσα κατά τρόπο μη αναστρέψιμο ένα μοναδικό τοπίο της χώρας μας άμεσα συνδεδεμένο με τον τουρισμό της περιοχής, τόσο το θαλάσσιο όσο και τον ορεινό, αφού οι παρεμβάσεις θα είναι ορατές από τα παράλια και πέρα από αυτά.

-Οι ανεμογεννήτριες θα εδρασθούν πάνω σε τεράστιους όγκους σκυροδέματος, ισοδύναμους με εκείνο δύο εξαώροφων πολυκατοικιών. Τα συστήματα αυτά θα μείνουν δυστυχώς μετά το πέρας της οικονομικής δραστηριότητας μετατρέποντας την περιοχή σε νεκροταφείο μεταλλικών εξαρτημάτων. Μια απόλυτα φυσική περιοχή θα μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο μεγάλης κλίμακας όπου θα λειτουργούν σπαστήρες παραγωγής αδρανών υλικών και ενδεχομένως μονάδες παραγωγής σκυροδέματος.

-Οι αλλαγές στο τοπικό κλίμα θα μεταβάλλει τα μετεωρολογικά δεδομένα (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, βροχή, χιόνι, τοπικοί άνεμοι), τα οποία με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

-Το έγκλημα θα ολοκληρωθεί με τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας που θα υποβαθμίσουν το τοπίο και τα οικοσυστήματα της περιοχής.

Ακόμη και εκείνοι που φέρνουν σαν επιχείρημα την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής θα διαψευστούν οικτρά γιατί οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά τη φάση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι συνήθως θέσεις χαμηλού κόστους, όχι απαραίτητα καλυπτόμενες από ανθρώπους της περιοχής, ενώ οι καλοπληρωμένες θέσεις εξειδίκευσης ανήκουν στα στελέχη των εταιριών.

Γι΄ αυτό και η τοπική κοινωνία αντιδρά. Γιατί οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι αρνητικές. Τα οφέλη ασήμαντα. Το κόστος υψηλό.

Παρ΄ όλα αυτά ο Δήμος, παραβλέποντας όλα τα στοιχεία που του επιδόθηκαν και αρνούμενος να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι του κατέθεσαν με κάθε λεπτομέρεια τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου έργου, επιμένει στην τελική έγκριση με όρους απαράδεκτους και με τίμημα εξευτελιστικό.

Καλούμε τον Δήμο, έστω και την τελευταία στιγμή, να σταματήσει την διαδικασία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, πριν να είναι αργά. Απαιτούμε να εισακούσει τις βάσιμες και εμπεριστατωμένες αντιρρήσεις της κοινωνίας, ειδικά της τοπικής και να προσανατολιστεί σε πραγματικά βιώσιμες επενδύσεις που να συνάδουν με το περιβάλλον, την ιστορία της περιοχής, τις πολιτισμικές συνήθειες των ανθρώπων και τις σχέδιά τους για τον τόπο που ζουν.

Καλούμε τους βουλευτές του νομού, την Αντιπερειφερειάρχη, τον Περιφερειάρχη να λάβουν θέση ξεκάθαρη στο ζήτημα αυτό και να προωθήσουν της απαίτηση της κοινωνίας σε όλα τα πολιτικά και θεσμικά επίπεδα. Το ζήτημα της περιοχής θα πρέπει να επιλυθεί με δικές τους πρωτοβουλίες και ενέργειες, προς όφελος της κοινωνίας και τους περιβάλλοντος, με εξαίρεση χωροθέτησης των ανεμογεννητριών στα Πιέρια όρη και τον Όλυμπο από την ΡΑΕ και  υπουργείο, αντί μιας καταστροφικής, μη ανταποδοτικής και κοινωνικά ζημιογόνου «επένδυσης».

Όχι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στους «Πέντε Πύργους»

Όχι  στην καταστροφή του δάσους της Μηλιάς στα Πιέρια Όρη

Οι ορειβατικοί σύλλογοι της Πιερίας»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ