Μενού Κλείσιμο

Κατάργηση για το… «τίποτα»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων ειδικοτήτων στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης

Καταργούνται ειδικότητες με πληρότητα υλικοτεχνικών υποδομών και εκπαιδευτικό προσωπικό, αναφέρει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου, εκφράζοντας την απορία του για το (δημοσιονομικό) όφελος της απόφασης

Τρεις ειδικότητες με 19 συνολικά μαθητές καταργήθηκαν από το 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, ως «ολιγεομελή τμήματα», κάτι που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις όχι μόνο από μαθητές και γονείς, αλλά και από εκπαιδευτικούς.

«Απαιτούμε και επαιτούμε» για την επαναλειτουργία των τριών τμημάτων που καταργήθηκαν αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου, που με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είδε να καταργούνται οι ειδικότητες Εφαρμοσμένων Τεχνών, Βοηθός φαρμακείου και Τεχνικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων.
Στην διαμαρτυρία του ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ αναφέρει πως «την περσινή χρονιά (2017-18) έγινε μεταφορά – μετακίνηση των μαθητών του τμήματος Γ’ Πληροφορικής χωρίς την έγκριση των γονέων τους, με ότι αυτό συνεπάγονταν για τα παιδιά από την άποψη της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα ένας μαθητής αναγκάστηκε να αλλάξει ειδικότητα από Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων και να επιλέξει άλλη, γιατί δεν εγκρίθηκε το τμήμα του, επειδή ήταν ολιγομελές.
Επίσης για το σχολικό έτος 2018-2019 δεν επιτράπηκε στις ηλεκτρονικές εγγραφές του Μαΐου να εγγραφούν μαθητές στην Β’ Τάξη του τομέα Πληροφορικής. Στο τέλος Μαΐου 2018 δημοσιεύτηκε ΦΕΚ στο οποίο δεν περιλαμβανόταν ο Τομέας Πληροφορικής και χωρίς να αναφέρεται ρητά η κατάργηση ή συγχώνευσή του.
Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς βρεθήκαμε προ εκπλήξεως αντιμέτωποι με το πρόβλημα της μη έγκρισης των παρακάτω τριών ειδικοτήτων του σχολείου μας: Εφαρμοσμένων Τεχνών με πέντε μαθητές, Βοηθός Φαρμακείου με εννέα μαθητές και Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων με πέντε μαθητές»
Όπως τονίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων, οι ειδικότητες Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βοηθός Φαρμακείου είναι μοναδικές, καθώς δε λειτουργούν σε κανένα άλλο σχολείο του νομού μας.
Επίσης, όλες οι ειδικότητες καλύπτονται τόσο από την υλικοτεχνική υποδομή των υπαρχόντων εργαστηρίων όσο και από εκπαιδευτικό προσωπικό και επομένως η λειτουργία των παραπάνω τριών ειδικοτήτων καθώς και του Τομέα Πληροφορικής δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο.
Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης συμπλήρώνουν ότι η μη έγκριση των παραπάνω τριών ειδικοτήτων καθώς και του Τομέα Πληροφορικής εμφανίζει την Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αναξιόπιστους στην κοινωνία, αφού με υπαιτιότητα τού Υπουργείου Παιδείας δεν προσφέρονται όσα προβλέπονται από το αναλυτικό πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στους μαθητές και αβεβαιότητα αν θα τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ειδικότητα που επέλεξαν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται διαρροή μαθητικού δυναμικού.

ΟΛΜΕ: Απαράδεκτη η τακτική του Υπουργείου Παιδείας
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την τακτική του Υπ Παιδείας, η ΟΛΜΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή της, στην μη έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων,.
Το Υπουργείο εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς και την ΟΛΜΕ γιατί, ενώ στην πρόσφατη συνάντηση το Υπουργείο Παιδείας έδωσε διαβεβαίωση στην ΟΛΜΕ ότι θα εξετάσει όλες τις προτάσεις των ΕΛΜΕ για έγκριση των ολιγομελών τμημάτων, το απόγευμα της ίδιας ημέρας εστάλη ανυπόγραφη οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας να προχωρήσουν στη μετακίνηση-εκδίωξη των μαθητών από τα τμήματα που δεν εγκρίνονται. «Με αυτόν τον τρόπο αναγκαστικά οδηγεί σε περιπλάνηση μαθητές και εκπαιδευτικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, μετά την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, στάση του Υπουργείου, διέκοψε τη συνεδρίασή του και μετέβη στο Υπουργείο Παιδείας για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του. Η συνάντηση δεν κατέστη δυνατή με ευθύνη του Υπ. Παιδείας και υπήρξε μόνο τηλεφωνική διαβεβαίωση ότι παρατείνεται η διορία μετακίνησης μαθητών και ότι προχωράει στην έγκριση 70 περίπου ολιγομελών.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκτιμά, ότι ο αγώνας για την έγκριση των υπόλοιπων δεκάδων ολιγομελών τμημάτων και την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του κλάδου πρέπει να συνεχιστεί και αποφάσισε να καλέσει τους Δ/ντές των ΕΠΑΛ να μη προβούν σε καμία μετακίνηση μαθητών, αλλά και να προγραμματίσει μια σειρά κινητοποιήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ