Μενού Κλείσιμο

Κάρολος Παπούλιας | Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν ευπατρίδη πολιτικό

Πλήρης ημερών και με καθολική αναγνώριση της ξεχωριστής προσωπικότητάς του, της ιδιαίτερης πολιτικής διαδρομής αλλά της προσφοράς του στην πατρίδα, που ξεκίνησε από την αντιστασιακή δράση την οποία είχε από τα νεανικά του χρόνια και κορυφώθηκε με τη δεκαετή θητεία του στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της ελληνικής Πολιτείας, έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Άνθρωπος του μέτρου, που στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκε η εθνική συνεννόηση, ο Ηπειρώτης πολιτικός, ο οποίος γεννήθηκε το 1929 στο ακριτικό Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, αναδείχθηκε σε πρότυπο πολιτικού που, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, μιλούσε μόνον όταν επιβαλλόταν να το κάνει και είχε να πει κάτι ουσιώδες. Ακόμη και όταν ο ίδιος και οι πολιτικές του έγιναν στόχος επικρίσεων, εκείνος με μια ιδιότυπη στωικότητα απέφευγε να απαντήσει. Το μαρτυρούν τα πρακτικά της Βουλής στα οποία θα δυσκολευτεί κανείς να βρει παρεμβάσεις του.

Δωρικός στην εν γένει συμπεριφορά του και απολύτως προσγειωμένος στη στάση ζωής, ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος σπούδασε νομικά και ως νέος είχε στο ενεργητικό του αθλητικές διακρίσεις, κινούνταν με την ίδια φειδώ και την ίδια άνεση στα ηπειρώτικα πανηγύρια και στις διεθνείς διασκέψεις. Είχε καταφέρει να κερδίζει τον σεβασμό τόσο των ψηφοφόρων του, με τους οποίους έπινε τσίπουρα στα καφενεία της εκλογικής περιφέρειας, του όσο και των ομολόγων του, με τους οποίους διαπραγματευόταν επίμονα και δίχως φανφαρονισμούς.

Με στέρεες απόψεις και χωρίς εκπτώσεις στα πιστεύω του, συνεργάστηκε αρμονικά με ομοϊδεάτες αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που θήτευσε στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφήνοντας ευδιάκριτο προσωπικό αποτύπωμα κυρίως μέσα από την πολυετή παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών και την πολυδιάστατη εξωτερική που ασκήθηκε επί των ημερών του.

Βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 2004, υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και στην Οικουμενική υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2005 έως το 2015 με την αρχική πρόταση να γίνεται από την αντίπαλη παράταξη και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Προσωπικότητα με αυξημένη αίσθηση καθήκοντος, σε μια από τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει, όταν ρωτήθηκε πως θα ήθελε να θυμούνται τον Κάρολο Παπούλια, οι επόμενες γενιές, απάντησε με αφοπλιστική απλότητα: «Ότι έπραξε το καθήκον του».

Και όντως από την περίοδο της Κατοχής όταν μαθητής ακόμη εντάχθηκε σε ηλικία 14 ετών στην Αντίσταση, ως ένα από τα «αετόπουλα» του ΕΑΜ, έως τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα από τη Δυτική Γερμανία όπου σπούδαζε, έδωσε το «παρών» στους αγώνες για την Ελευθερία.

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνδέθηκε στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας, παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του, η σύζυγός του Μαρία (Μαίη) Πάνου και οι τρεις θυγατέρες του συνέχισαν να μένουν στη Γερμανία ακόμη και την περίοδο της προεδρίας του.

Οι δεσμοί του με την Γερμανία δεν τον εμπόδιζαν να στηλιτεύσει δημόσια το 2012 τη στάση που τηρούσε έναντι της χώρας μας ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, αλλά και εν γένει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας την περίοδο του Μνημονίου: «Δεν ανέχομαι κανένα κ. Σόιμπλε να λοιδορεί τη χώρα μου. Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί; Εμείς πάντα είχαμε το καθήκον και την ευκαιρία να υπερασπιζόμαστε όχι μόνο τη δική μας ελευθερία, αλλά την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης», είχε αναφέρει ο κ. Παπούλιας σε ομιλία του στο υπουργείο Άμυνας.

Δεν ήταν αυτή η μόνη φορά που ο μειλίχιος και συναινετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύψωνε τον τόνο της φωνής του. Το είχε κάνει και λίγους μήνες νωρίτερα όταν όχλος υποκινούμενος από ακροδεξιές και ακροαριστερές δυνάμεις δεν επέτρεψαν να γίνει στη Θεσσαλονίκη η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα και εξαπολύοντας ύβρεις κατά της πολιτικών αλλά και προσωπικώς κατά του Ανώτατου Άρχοντα.

«Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπή τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς. Μη μου λένε τώρα, «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται», είπε σε μια από τις πολύ σπάνιες φορές που άφησε τον θυμό μου να εκφραστεί δημόσια.

Με το τέλος της δεύτερης προεδρικής θητείας του, το 2015, αποτραβήχτηκε από την πολιτική και οι δημόσιες παρεμβάσεις του ήταν πολύ σπάνιες, χωρίς, ωστόσο, να αρνηθεί να εκφράσει τις απόψεις του προς όποιον ενδιαφερόταν.

Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία -Τριήμερο πένθος

Η τέλεση της κηδείας του, που θα είναι δημοσία δαπάνη, θα γίνει με τιμές που προσήκουν σε αρχηγό κράτους, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Επίσης, αποφασίστηκε τριήμερο πένθος, από τη μέρα του θανάτου μέχρι και τη μέρα της κηδείας, ενώ οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων όλης της χώρας έως την ημέρα της κηδείας θα κυματίζουν μεσίστιες.

Πώς αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος τον Κάρολο Παπούλια

Συγκινητική ήταν και η αντίδραση των πολιτικών της χώρας, οι οποίοι αποχαιρέτησαν με τον προσήκοντα σεβασμό τον Κάρολο Παπούλια, τονίζοντας όλοι το ξεχωριστό στίγμα που άφησε στην πολιτική του πορεία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την εξής δήλωση για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια:

«Με συγκίνηση και θλίψη απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό στον Κάρολο Παπούλια, τον ευπατρίδη Ηπειρώτη και πολιτικό.

Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα καθόρισαν τον βηματισμό του, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που υπερασπίστηκε με συνέπεια σε όλη τη διαδρομή του

Βαθύς γνώστης της διεθνούς πολιτικής, συνέβαλε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ειδικό βάρος και να εδραιώσει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες και τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα​. Για την απώλειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του»

Δήλωση για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από έφηβος ακόμη πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή. Στα χρόνια της ωριμότητάς του αντιστάθηκε στη δικτατορία. Και, αργότερα, ως βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε απ’ τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της δημοκρατικής ζωής της χώρας.

Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών με πολιτική συνέπεια. Και κρατώντας ψηλά τη σημαία της αλήθειας κόντρα στα κύματα του λαϊκισμού. Ήταν ο Πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας.

Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη. Στον προσιτό και ήπιο πολιτικό αλλά και στον ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Κρατούν τις δεκαετίες της ζωής του ως παράδειγμα πορείας ενός αληθινού δημόσιου άνδρα. Και εμπνέονται από το μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας που θα εκπέμπει για πάντα.

Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια εκφράζω και εγώ τη βαθιά μου θλίψη. Στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του Ηπειρώτες, στους αμέτρητους φίλους του».

Σε δήλωση του πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλοπούλος αναφέρει: Ο Κάρολος Παπούλιας, Ευπατρίδης Πολιτικός με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές, υπηρέτησε πολλαπλώς τον δημόσιο βίο της Χώρας, ιδίως δε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον και ανεπίληπτο ήθος. Αιωνία η Μνήμη του.

Ο πρόεδρος της Βουλής για τον θάνατο του Κ. Παπούλια

«Η ανασκόπηση της δημόσιας πορείας του, και ιδιαίτερα της αποκορύφωσής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας μας προσφέρει ένα παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς για την ενότητα και για την πρόοδο του ελληνικού λαού» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια.

Όπως σημείωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο κ. Τασούλας, «ο Κάρολος Παπούλιας με τη δράση του διεκδίκησε την ελευθερία και τη δημοκρατία, για να τις υπηρετήσει εν συνεχεία πιστά, γόνιμα, και ευόρκως, μέχρι το τέλος της μεστής ημερών ζωής του. Έχοντας εκλεγεί από το λαό των Ιωαννίνων σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (1977-2004) τιμήθηκε και τίμησε τα Γιάννενα, διετέλεσε επί σειράν ετών Υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, και εκλέχτηκε πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο θητείες (2005 – 2015). Προσέφερε έτσι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη χώρα, και στο Έθνος μέσα από αιρετά αξιώματα, δημοκρατικά κατακτημένα, από την απήχηση και την αποδοχή που ευρύτερα είχε κερδίσει».

Ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι «από το σπίτι του Μεζίνη που νοίκιαζε η οικογένειά του στην ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων ήδη προπολεμικά, μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο η πορεία του χαρακτηριζόταν από γνήσια λαϊκότητα και ποτέ λαϊκισμό, προσήλωση στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ευρωπαϊκή μοίρα της χώρας που την κατακτήσαμε, όπως έλεγε, «περνώντας από σαράντα κύματα», αλλά και πίστη στις αρετές και δυνατότητες των Ελλήνων που σε κάθε ευκαιρία αναδείκνυε».

Υπογράμμισε, δε, ότι η ανασκόπηση της δημόσιας πορείας του Κάρολου Παπούλια, και ιδιαίτερα της αποκορύφωσής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας «μας προσφέρει ένα παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς για την ενότητα και για την πρόοδο του ελληνικού λαού

Στο μήνυμά του για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης, ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η αφοσίωσή του στην πατρίδα, το λαό, την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθορίζει τη ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και τον αγώνα κατά της Χούντας, μέχρι την ανάδειξή του στο ύπατο θεσμικό αξίωμα της χώρας. Τίμησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ήθος, τον ανθρωπισμό, την προσήλωση στο διάλογο και τους θεσμούς, και το σεμνό ενωτικό του παράδειγμα.

Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη για Κάρολο Παπούλια

Με θλίψη και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούμε τον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο Κάρολος Παπούλιας συνέδεσε τη ζωή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Κάθε σταθμός της πολιτικής του διαδρομής υπήρξε ξεχωριστός. Συμμετείχε στην Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπουργικής του θητείας ταυτίστηκε με τη διορατική, πατριωτική και εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας με μετριοπάθεια και σύνεση. Παρέμεινε μέχρι τέλους ένας οραματιστής της ειρήνης και του ανθρωπισμού, ένας ακούραστος υπερασπιστής της Δημοκρατίας. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

«Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με την έντιμη πολιτική του διαδρομή άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Δένδια

«Ο Κάρολος Παπούλιας, o οποίος με τιμούσε με τη φιλία του, υπηρέτησε με ευπρέπεια και πνεύμα ομοψυχίας τον δημόσιο βίο από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και τα εθνικά συμφέροντα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

«Θα θυμάμαι πάντα ότι όταν χρειάσθηκε, την περίοδο που διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πρόσφερε τις υπηρεσίες του με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

Θεοδωρικάκος: Σύμβολο συμφιλίωσης και εθνικής ενότητας

Ανάρτηση για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, έκανε στα social media ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Χαρακτηριστικά έγραψε: «Ο Κάρολος Παπούλιας θα μείνει για πάντα στη μνήμη των Ελλήνων ως σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας. Τίμησε με το ήθος του όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε. Αιωνία του η μνήμη.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ