Μενού Κλείσιμο

Κάποιοι δεν προτίμησαν την εξοχή…

Μικρή η συμμετοχή στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στα γνωστά (πλέον) επίπεδα πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Για μια ακόμη χρονιά, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι (όσοι δηλαδή ήταν προσκεκλημένοι στη συγκέντρωση) προτίμησαν να «γιορτάσουν» την 1η Μάη κάπου αλλού, εκτός Εργατικού Κέντρου.

Ωστόσο, παρά τη χαμηλή συμμετοχή, δεν έλειψαν από τη συγκέντρωση τα (διαχρονικά) μηνύματα της ημέρας, αλλά και η διάθεση από πλευράς ομιλητών, να θέσουν για μια ακόμη φορά απαιτήσεις και… αιτήματα, θυμίζοντας τους λόγους της απεργίας.

Οι απεργοί εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο «διαδηλώνουν και απαιτούν» μεταξύ άλλων:

-Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που τόσα δεινά έφεραν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.

-Όχι στα μεγάλα πλεονάσματα που προέρχονται από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και την υπερφορολόγηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

-Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δε θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.

-Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 751 ευρώ.

-Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής. Να μη μειωθεί το αφορολόγητο αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ.

-Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

-Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου μας και του ΨΝΠΟ, για την καλύτερη λειτουργία τους και στελέχωσή τους με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Όχι στη συρρίκνωση της δημόσιας ψυχικής υγείας.

-Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμής και της καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

-Κατάργηση των διοδίων Αιγινίου. Μείωση στο 50% των διοδίων πανελλαδικά.

-Σύνδεση όλου του Νομού Πιερίας με φυσικό αέριο.

-Να αξιοποιηθούν τα πολύτιμα αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας και να υπάρξουν αντίστοιχες πολιτικές, που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας και νέες θέσεις δουλειάς.

Στο ψήφισμά τους οι απεργοί σημειώνουν πως «αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι πολίτες της Πιερίας δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση και διεύρυνση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την απόκρουση και ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες, στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων τους, καταπατούν και περιφρονούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ