Μενού Κλείσιμο

Κάνουμε διακοπές στον Όλυμπο

Μένουμε Πιερία

Μπορεί να έχουμε «φάει» το μισό και περισσότερο καλοκαίρι, όμως ο μήνας των διακοπών ανέκαθεν ήταν ο Αύγουστος. Λίγες ώρες πριν μπούμε στον τελευταίο μήνα του θέρους, όσοι Πιεριείς δεν έχουν προγραμματίσει διακοπές, δεν χρειάζεται να αγχώνονται, αφού ακόμη και αν δεν σταθούν τυχεροί, έχουν τη δυνατότητα να «γνωρίσουν» ή να ξανασυναντήσουν τοπία και περιοχές της Πιερίας.

Κορυφαίος προορισμός θα μπορούσε να είναι ο Όλυμπος, όπου τις ημέρες του καύσωνα αποτελεί μοναδική πηγή φυσικής δροσιάς. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από οποιαδήποτε περιοχή της Πιερίας, είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εξόρμηση και για πραγματική απόδραση από την καθημερινότητα.

Για τους περισσότερους μυημένους σε ορειβατικές διαδρομές και περιπέτειες, αποτελεί μοναδική πρόκληση.

Στον Όλυμπο μπορεί κανείς να καθίσει στο «θρόνο του Δία», έχοντας όλη την Ελλάδα στα πόδια του. Στα μονοπάτια και τις κρυφές του γωνιές, στα ψηλά δέντρα και τα άγρια βράχια, μέχρι να φτάσετε πάνω από τα σύννεφα. Αυτοκίνητο, πεζοπορία ή σπορ βουνού; Όλες οι επιλογές θα ανταμείψουν με απίστευτες εικόνες τους επισκέπτες του

Τι επιβάλλεται να δούμε στον Όλυμπο

Πιο ψηλά από τα 2.917 μέτρα μόνο τα πουλιά πετούν. Αυτά και το απέραντο μπλε του ουρανού θα αντικρίσετε στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα. Με μερικά μόλις μέτρα διαφορά ορθώνονται το Σκολιό, το Στεφάνι, η Σκάλα και ο Προφήτης Ηλίας, σχηματίζοντας έναν συμπαγή ορεινό όγκο, που θα πρέπει να είστε πολύ τυχεροί, για να τον δείτε να ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα, λαμπερός και επιβλητικός. Άλλωστε μία από τις ερμηνείες της λέξης Όλυμπος από τα ομηρικά χρόνια είναι «αστραφτερός».

«Ο Όλυµπος, όπου αµετακίνητος κρατιέται των θεών ο θρόνος όπως λένε. Ασύγνεφη εκεί πάνω βασιλεύει γαλήνη ατέλειωτη, κι ολόλευκη φεγγοβολή τον λούζει.» αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια για τη λαμπρή κατοικία των δώδεκα Θεών της αρχαίας Ελλάδας. Αυτή τη λάμψη αποζητούν και οι σύγχρονοι αναρριχητές. Με κατάλληλο εξοπλισμό και θάρρος, με σταθερά βήματα και προσοχή κατακτούν τον Όλυμπο βράχο βράχο, σπιθαμή προς σπιθαμή.

Στην καρδιά του Ολύμπου, του σημαντικότερου Εθνικού Δρυμού της Ελλάδας, θα γίνετε κοινωνοί μιας «θεϊκής» φυσικής κληρονομιάς. Ρέματα και ράχες, φαράγγια και οροπέδια, βαθιές σπηλιές και επιβλητικά βράχια δεν βρίσκονται εδώ μόνο για αισθητικούς λόγους. Αυτό το μοναδικό οικοσύστημα φιλοξενεί πάνω από 1.500 είδη φυτών, δεκάδες είδη άγριων ζώων, καθώς και σπάνια πουλιά.

Πρωί πρωί, έχετε ήδη φτάσει στα Πριόνια -στα 1.100 μέτρα. Από εδώ περνά και το μονοπάτι Ε4, μέσω του Λιτόχωρου και του φαραγγιού του Ενιπέα. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα ξεκινήσετε την ανάβαση. Αν βάλετε στόχο, σε 3 ώρες θα έχετε φτάσει στο καταφύγιο του Σπήλιου Αγαπητού. Και σε 6 ώρες στην κορυφή!

Ξεκινήστε την ανάβαση από το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, πάνω από το χωριό Λιτόχωρο. Μετά από 4 ώρες περπάτημα, πρώτος σταθμός είναι το ονομαστό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, του οποίου η ίδρυση χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αιώνα. Με τα μάτια καρφωμένα στον τρούλο του, παίρνετε δύναμη και συνεχίζετε την ανάβαση.

Το Στεφάνι, η χαρακτηριστική ορθοπλαγιά σε σχήμα στεφανιού, φιλοξενούσε κατά τη μυθολογία τον θρόνο του Δία στην κορυφή του. Στην περιοχή του Ολύμπου, οι μύθοι δεν σταμάτησαν ποτέ να υπάρχουν. Όταν βραδιάζει, μπορείτε να δείτε να περνάει και να  χάνεται μια σκιά με το προφίλ ενός άντρα με γαμψή μύτη και μακριά μαλλιά. Λένε ότι είναι ο Δίας…

Α.Κ.

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ