Μενού Κλείσιμο

Κανένα περιστατικό «σεξουαλικής παρενόχλησης» από αλλοδαπούς στην Κατερίνη, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

Με το ζόρι… (εχθρικό) κλίμα;

 

Η Ελληνική Λύση ρώτησε, το Υπουργείο απάντησε: Δύο επιθέσεις «γενετήσιας προσβολής» στην Κατερίνη και αυτές από ημεδαπούς. Την «καταγγελία» διερεύνησε η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας και ενημέρωσε σχετικώς και την Εισαγγελική Αρχή.

 

Η Ελληνική Αστυνομία (και η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας) με τον πιο επίσημο τρόπο, απαντάει στις ανακρίβειες «του τοπικού τύπου» της Πιερίας περί «σεξουαλικών επιθέσεων αλλοδαπών» στην Κατερίνη. Η απάντηση ήρθε μέσω Βουλής σε σχετικό ερώτημα βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία από 1 Οκτωβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2019 την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας απασχόλησαν δύο περιπτώσεις «σεξουαλικής επίθεσης» και συνελήφθησαν, όχι παράτυποι μετανάστες αλλά, δύο… ημεδαποί!

 

Ήταν 5 Δεκεμβρίου 2019 όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος Απόστολος Αβδελάς, στηριζόμενοι σε «δημοσιεύματα του τοπικού τύπου» κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Αυξήσεις κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στο κέντρο της Κατερίνης, από παράτυπους μετανάστες».

Στο κείμενο της ερώτησής τους, επικαλούμενοι δημοσιεύματα του «τοπικού τύπου», τόνιζαν πως «το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρατηρήθηκαν δύο, τρία κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης από Πακιστανούς και Αφρικανούς στο κέντρο της Κατερίνης μέρα μεσημέρι.»

Μάλιστα, εκτιμούσαν πως τα συγκεκριμένα περιστατικά «προβληματίζουν την τοπική κοινωνία για το τι θα επακολουθήσει», υποστηρίζοντας πως όλο και περισσότεροι αλλοδαποί που διαμένουν στην Κατερίνη «αποθρασύνονται», αυξάνοντας την ανασφάλεια στους κατοίκους της. «Παρόλο που εκδίδει ανακοίνωση το Αστικό Τμήμα Κατερίνης ότι οι δράστες αναζητούνται, οι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι, ακόμη κι αν συλληφθούν οι δράστες, ότι θα αφεθούν ελεύθεροι», ανάφεραν οι δύο βουλευτές, επισυνάπτοντας μάλιστα και σύνδεσμο από site από το οποίο προφανώς άντλησαν τις αναληθείς όπως αποδείχθηκε, πληροφορίες.

Κυριάκος Βελόπουλος και Απόστολος Αβδελάς, έκλειναν το κείμενο της ερώτησης καταθέτοντας τρία εύλογα (βάση των αναληθών πληροφοριών που είχαν) ερωτήματα: Αν προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει τις περιπολίες εντός της πόλεως και να αυστηροποιήσει τα μέτρα ασφαλείας «προκειμένου να επανέρθει η γαλήνη στους πολίτες πριν ξεφύγει η κατάσταση», Πόσα κρούσματα έχουν καταγγελθεί στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα από τις αρχές Οκτωβρίου και τέλος, πόσες συλλήψεις έγιναν και αν έγιναν, πόσοι εξ αυτών ήταν ημεδαποί και πόσοι αλλοδαποί.

 

Η απάντηση του Υπουργείου

Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, αφού ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο, πως τα ανακριβή (όπως φαίνεται) δημοσιεύματα περί «σεξουαλικής παρενόχλησης» διερευνήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές της Πιερίας, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και η Εισαγγελική Αρχή Κατερίνης. Μάλιστα σημειώνει πως έως 11 Δεκεμβρίου 2019 δεν είχε περιέλθει καμία καταγγελία –σχετικά με τα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα- προς την Αστυνομική Διεύθυνση.

Ωστόσο, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας και στο τρίτο σκέλος της ερώτησης του προέδρου της Ελληνικής Λύσης και του βουλευτή Θεσσαλονίκης, παραδέχεται πως υπήρξαν περιπτώσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας (κατά το επίμαχο διάστημα) και πως για αυτές συνελήφθησαν δύο Έλληνες (και όχι Πακιστανοί ή Αφρικανοί, όπως διέδιδαν κάποιοι)

Αναλυτικά η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου, έχει ως εξής: «Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των διαλαμβανόμενων στο υπ’ αριθ. 7017/4/23078-γ΄ από 01-10-2019 έγγραφό μας (παράγραφοι α΄ έως γ΄), επί της με αριθμό 539/ 06-09-2019 ερώτησης, ενός εκ των ερωτώντων Βουλευτών, σας γνωρίζουμε ότι, όσον αφορά στα υπόψη ηλεκτρονικά δημοσιεύματα, προκειμένου να διερευνηθεί ενδελεχώς η βασιμότητα/ αξιοπιστία τους, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας εκδηλώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες αρμοδιότητας τους, ενώ, παράλληλα, ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή. Τονίζεται δε, ότι έως και την 11-12 τ.ε., δεν είχε περιέλθει, σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι ερώτηση περιστατικά, ουδεμία αναφορά ή καταγγελία, προς τις ανωτέρω Υπηρεσίες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 01-10 έως 09-12 τ.ε., την ως άνω Διεύθυνση απασχόλησαν δύο (2) περιπτώσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί.»

Βαγγέλης Ν. Ζαμαντζάς

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.