Μενού Κλείσιμο

Καμιά απόλυση, να δοθεί λύση τώρα!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κατερίνης για το πρόβλημα με του συμβασιούχους των δήμων

Να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση συμβασιούχου και να στηρίξει το αίτημα των συμβασιούχων για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης.

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την από κοινού απόφαση συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα στην εργασία κρίνεται αντισυνταγματικό, και πετιούνται στην ανεργία άλλες 15.000 συμβασιούχοι στον κρίσιμο κλάδο της καθαριότητας και σε άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Η απόφαση είναι ξεκάθαρη, παρά την εξαπάτηση που επιχειρούν η κυβέρνηση και οι διάφοροι συνεπείς συμπαραστάτες της. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Δεσμεύεται μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων (οι συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι, ποιος ευθύνεται για τους «όγκους σκουπιδιών» που αρχίζουν να σχηματίζονται στις πόλεις;), ενώ ουσιαστικά προτείνει στους δημάρχους να προχωρήσουν σε προσλήψεις «δίμηνων», απολύοντας 15.000 περίπου συμβασιούχους από τους Δήμους (η καθαριότητα των δημόσιων χώρων δεν είναι πάγια και διαρκής ανάγκη, δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα των οικογενειών μας;;).
Δεκαετίες τώρα συντηρείται αυτή η απαράδεκτη ομηρία των εργαζομένων και η ανακύκλωση των ανέργων στις υπηρεσίες των Δήμων, αν και οι ανάγκες που καλύπτουν είναι πάγιες και διαρκείς. Τέτοια είναι, βέβαια, και η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας. Τόσο όμως οι Κυβερνήσεις, όσο και η πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών, όλα αυτά τα χρόνια, απαξίωσαν συστηματικά τις υπηρεσίες καθαριότητας, με συνέπεια να μην υπάρχει προσωπικό, εξαιτίας της μερικής απασχόλησης και της απαγόρευσης των προσλήψεων, τα μηχανήματα και τα οχήματα στην καθαριότητα να αχρηστεύονται, αλλά και αυτά που κυκλοφορούν να έχουν βλάβες, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ασφάλεια εργαζομένων (αλλά και δημοτών), σε ένα de facto ανθυγιεινό και επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας. Έκαναν και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να καταλήξουν οι υπηρεσίες καθαριότητας στα χέρια αετονύχηδων που βγάζουν χρυσάφι από το σκουπίδι.
Ο τυχοδιωκτισμός της Κυβέρνησης, που θέλει να βρει διέξοδο διαφυγής μέσω αυτής της Απόφασης του Ελεγκτικού για το θέμα των συμβασιούχων και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, πρέπει να βρει όλους τους εργαζόμενους απέναντι. Είναι κάλπικη η αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ, η οποία ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού ταυτίζονται στην εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σ’ αυτόν τον τομέα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, την παραμονή της απεργίας των συμβασιούχων, δήλωνε χαρακτηριστικά πως «κάποια στιγμή η καθαριότητα, όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες, μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα». Αυτό που δε λέει βέβαια είναι γιατί οι ιδιώτες θα εξασφαλίσουν «καλύτερη εξυπηρέτηση» και πόσο αυτό θα στοιχίζει μακροπρόθεσμα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά (έστω και αν προσωρινά, σε μια πρώτη φάση, πιθανώς εμφανίσουν ότι η επιβάρυνση είναι μικρότερη), αφού κριτήριο της «εξυπηρέτησης» θα είναι πάντα η κερδοφορία τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης συντάσσεται με το δίκαιο αγώνα όλων των συμβασιούχων και απαιτεί από την κυβέρνηση:
-να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους
-να φέρει αμέσως στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου
-να γίνουν με κρατική χρηματοδότηση όλες οι απαιτούμενες νέες μόνιμες προσλήψεις στους δήμους
-μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
-δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας για τους δημότες
-καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση συμβασιούχου και να στηρίξει το αίτημα των συμβασιούχων για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Καλούμε, επίσης, τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Να μην κάνουν πίσω στο δίκαιο αγώνα τους. Να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να απαντήσουν ενωμένοι σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης. Παράνομο και αντισυνταγματικό δεν είναι το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για τον καθένα, αλλά οι αποφάσεις που το καταπατούν. Παράνομο και αντισυνταγματικό δεν είναι, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα σε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες καθαριότητας υψηλού επιπέδου. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη!
Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σταύρος Ανανιάδης
Θεοδώρα Αθανασούλα

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ