Μενού Κλείσιμο

Και όποιος πρόλαβε!

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τους δασικούς χάρτες

Μετά από δύο παρατάσεις, λήγει σήμερα η παράταση «ανάρτησης» των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών. Οι πληροφορίες συγλίνουν οτι δεν πρόκειται να δοθεί Τρίτη παράταση, κάτι που κατέστησε σαφές με πρόσφατη δήλωσή του, ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

 

Η παράταση δόθηκε ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να ολοκληρώσουν, όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που παρουσιάζονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.

Ταυτόχρονα, δόθηκε επιπλέον χρόνος στους αγρότες και τους καλλιεργητές που επιδοτούνται να μαζέψουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ διευκόλυνε και τους κατοίκους εξωτερικού (που συνήθως τους θερινούς μήνες ερχονται στη χώρα μας) να ενημερωθούν πληρέστερα και να ρυθμίσουν τυχόν εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες.

Η 7η Σεπτεμβρίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού.

Ειδικότερα, έως τη λήξη της παράτασης, δίνεται το περιθώριο χρόνου για την χρησιμοποίηση των παρακάτω εργαλείων:

-Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη
-Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη
-Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.
-Οριοθέτηση επί του χάρτη από τους Δήμους των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων

Δασικοί χάρτες και Πιερία

Να σημειωθεί οτι η σύνταξη των δασικών χαρτών στην Πιερία, ήταν αποτέλεσμα μιας επίπονης δουλειάς η οποία εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας και διήρκεσε περισσότερο από 4 χρόνια. Πλέον είναι στην υπηρεσία των πολιτών, απλοποιώντας μια σειρά από διαδικασίες που σχετίζονταν με τις πράξεις χαρακτηρισμού. Οι πράξεις χαρακτηρισμού (εκτός από κόστος για τον πολίτη) αποτελούσαν και μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία για να ολοκληρωθεί απαιτούνταν το ελάχιστο τέσσερις μήνες και αν βέβαια στο διάστημα αυτό, δεν προέκυπτε κάποιο θέμα.

Με την ψηφιοποίηση όλων των εκτάσεων δασικών και μη, εκχερσωμένων και αναδασωτέων, πλέον ο κάθε πολίτης που διαθέτει μια έκταση ή ενδιαφέρεται να αγοράσει κάποια έκταση στην Πιερία, μπορεί από τον υπολογιστή του, να μεταβεί στο σύνδεσμο https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoF1_Page.aspx και αμέσως (βάζοντας τις συντεταγμένες ή επιλέγοντας περιοχή) να διαπιστώσει αν η έκταση για την οποία ενδιαφέρεται είναι δασική ή όχι.

Ο χάρτης, συντάχθηκε βάσει των χαρτών του 1945, ενώ μέσα από την ψηφιοποίηση δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να διαπιστώσει ο ίδιος τον χαρακτήρα της έκτασης που τον ενδιαφέρει, τι χαρακτήρα είχε το 1945, ακόμη και τις διοικητικές πράξεις που σχετίζονται μ’ αυτήν μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον, εφόσον η έκταση που τον ενδιαφέρει είναι «καθαρή» με μια αίτηση και ένα απλό τοπογραφικό, θα παίρνει άμεσα το πιστοποιητικό από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας.

Στον δασικό χάρτη απεικονίζονται και αποτυπώνονται:

-με μαύρο χρώμα το όριο των περιοχών που εξαιρούνται της ανάρτησης του δασικού χάρτη.

με ιώδες χρώμα το περίγραμμα των οικιστικών πυκνώσεων, οι οποίες εξαιρούνται της ανάρτησης και της υποβολής αντιρρήσεων, βάση σχετικού νόμου.

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καλούνται πλέον οι ενδιαφερόμενοι, αφού λάβουν γνώση του περιεχομένου του αναρτημένου κατά τα προηγούμενα δασικού χάρτη, να υποβάλουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί οτι η πρώτη λήξη της συγκεκριμένης προθεσμίας ήταν ορισμένη για τις 31 Μαρτίου 2017, αλλά με τις συνεχείς παρατάσεις που έχουν δοθεί πλέον έχει μεταφερθεί για τις 7 Σεπτεμβρίου «και έχει ο Θεός»!

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ