Μενού Κλείσιμο

Ισπανία: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας (σχεδόν) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους- Από 20 Απριλίου

Από τις 20 Απριλίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους στη Ισπανία, εκτός από τα ΜΜΜ και τα νοσοκομεία.

«Θα παρουσιάσουμε, στο υπουργικό συμβούλιο της 19ης Απριλίου, ένα διάταγμα με το οποίο η μάσκα δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους», είπε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ την επομένη, μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική.

Πολλές χώρες έχουν ήδη άρει το μέτρο αυτό όμως η ισπανική κυβέρνηση προτίμησε να περιμένει ώστε να περάσει η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών (10-17 Απριλίου), προτού να βάλει τέλος στη χρήση της μάσκας.

Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είχε τερματιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα καταργήθηκε και η υποχρεωτική καραντίνα για τα ελαφρά κρούσματα της Covid-19, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που στοχεύει να αντιμετωπίζεται η ασθένεια ως ενδημική, όπως η γρίπη.

Έχουν επίσης σταματήσει τα συστηματικά τεστ για όλα τα ύποπτα κρούσματα ή για τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εξαιρουμένων των ευπαθών ομάδων (άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένοι, εγκυμονούσες), του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των σοβαρών κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με το 92,5% των κατοίκων άνω των 12 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 102.747 θάνατοι από κορωνοϊό.

Με πληροφορίες του AFP/Reuters

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ