Μενού Κλείσιμο

Ηρακλής Τσιτλακίδης: «Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Ιούλιο και τον Αύγουστο»

«Το αισιόδοξο σενάριο είναι τα ξενοδοχεία του νομού να έχουν φέτος το 50% των αφίξεων και το 40% των εισπράξεων του 2019», εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο politic.gr και στον Ντιέγκο Σάες-Παπαχρήστου

Ο κ. Τσιτλακίδης ανέφερε ότι στον κλάδο των ξενοδόχων υπάρχει σχετική αισιοδοξία σε σχέση με δύο εβδομάδες πρίν, όταν ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων – από όπου προέρχεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός των τουριστών που έχουν προορισμό την Πιερία – παρέμενε κλειστός.

Ανέφερε ωστόσο πως μέχρι στιγμής ο τουρισμός είναι «αναιμικός» και πως «εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Ιόυλιο και τον Αύγουστο». Στην Πιερία πολλά από τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη, ενώ και αυτά που λειτουργούν βρίσκονται πιο πολύ σε «φάση προετοιμασίας», δήλωσε ο κ. Τσιτλακίδης, ενώ τόνισε ότι «αναμένεται μέχρι τις 18 Ιουνίου η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων της Πιερίας να έχουν ανοίξει».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας τόνισε ότι η περυσινή τουριστική σεζόν «ήταν καταστροφική, με μειώσεις τζίρου άνω του 85%», ενώ για φέτος ανέφερε πως «το αισιόδοξο σενάριο είναι τα ξενοδοχεία του νομού να έχουν το 50% των αφίξεων και το 40% των εισπράξεων του 2019».

Κρατικές ενισχύσεις

Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις, ο κ. Τσιτλακίδης επιβεβαίωσε πως «δόθηκαν ενισχύσεις, ωστόσο επιστρεπτέες, τις οποίες τώρα τον Ιούνιο πρέπει να επιστρέψουμε».

Αναφορικά με την μη επιστρεπτέα αποζημίωση ειδικού σκοπού – ύψους 1.000 έως 4.000 ευρώ ανά επιχείρηση – που έλαβαν τα ξενοδοχεία τον Μάιο για τις απώλειες του Απριλίου, δήλωσε πως το ποσό δεν είναι αμελητέο, ωστόσο «αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό των παγίων δαπανών των ξενοδοχείων», ενώ υπενθύμισε πως πολλά ξενοδοχεία «έχουν να λειτουργήσουν από πέρυσι τον Μάρτιο».

Ο κ. Τσιτλακίδης έκανε ειδική αναφορά στις μικρού και μεσαίου μεγέθους τουριστικές επιχειρήσεις, όπως είναι πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, και ανέφερε ότι όσα από αυτά ήταν αυτοαπασχολούμενα «δεν έλαβαν καμία ενίσχυση», διότι «είτε δεν είχαν τζίρο το 2019, το οποίο είναι η βάση σύγκρισης», είτε «δεν αποτυπωνόταν στο ΕΡΓΑΝΗ».

Ανέφερε πως η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας μαζί με την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ν.Πιερίας – Ν.Ημαθίας – Ν.Πέλλας έστειλαν επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, στο οποίο ζητούσαν οριζόντια επιχορήγηση έως 6.000 ευρώ ανά επιχείρηση (το συνολικό ποσό της αιτηθείσας επιχορήγησης θα έβγαινε στα 7 εκατ. ευρώ συνολικά), ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τσιτλακίδης, «αυτή δεν έγινε δεκτή».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας ανέφερε πως υπήρξε μια μη επιστρεπτέα ενίσχυση τον Ιανουάριο από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το πρόγραμμα «Διέξοδος», ωστόσο, αυτήν την επιχορήγηση πολλοί δεν την πήραν, μένοντας εκτός προγράμματος.

Πηγή: politic.gr

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ