Μενού Κλείσιμο

ΗΠΑ: «Πιθανός ένας εμφύλιος μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», λέει το 43% των πολιτών

Πάνω από τα δύο πέμπτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι πιθανός τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πρόκειται για ποσοστό που είναι ακόμα πιο αυξημένο σε όσους χαρακτηρίζονται «σκληροί Ρεπουμπλικάνοι».

Τα ευρήματα της έρευνας του YouGov και του Economist έρχονται να προστεθούν σε σειρά άλλων δημοσκοπήσεων που παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα.

Το 65% του συνόλου των ερωτηθέντων αυτής της έρευνας απάντησε ότι η πολιτική βία έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2021. Ελαφρώς λιγότεροι, το 62%, πιστεύει ότι η πολιτική βία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, το 43% απάντησε ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι κάπως πιθανός. Μεταξύ των «σκληρών» Ρεπουμπλικανών, το 54% είπε ότι ο εμφύλιος πόλεμος ήταν τουλάχιστον κάπως πιθανός.

Το βράδυ της Κυριακής, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ προέβλεψε «ταραχές στους δρόμους» εάν ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εάν διωχθεί ποινικά για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων στο Μαρ-α-Λάγκο.

Οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις αυτές του Γκράχαμ ήταν σφοδρές. Η πρώην αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, Μέρι ΜακΚόρντ δήλωσε ότι «ήταν απίστευτα ανεύθυνο για έναν εκλεγμένο αξιωματούχο να διατυπώνει επί της ουσίας συγκεκαλυμμένες απειλές βίας», απλά και μόνο επειδή οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και το υπουργείο Δικαιοσύνης «κάνουν τη δουλειά τους».

«Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, μπορεί να είναι βίαιοι», υπογράμμισε η Μέρι ΜακΚόρντ. «Αυτό το γνωρίζει [ο Τραμπ], όπως επίσης και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ» είπε και πρόσθεσε πως «η 6η Ιανουαρίου ήταν το αποτέλεσμα αυτού του είδους τακτικής του προέδρου Τραμπ και των συμμάχων του».

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, οι φόβοι στις Ηνωμένες Πολιτείες για νέο κύκλο βίας και πολιτικής αστάθειας έχουν ενταθεί. Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι μια πλήρους κλίμακας ένοπλη σύγκρουση, όπως ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος του 1861-65, παραμένει απίθανη.

Ωστόσο, πολλοί φοβούνται την αύξηση του πολιτικού διχασμού και της πολιτικής βίας, ιδιαίτερα καθώς Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί επιμένουν να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ για εκλογική νοθεία στις εκλογές του 2020.

Με πληροφορίες από Guardian

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ