Μενού Κλείσιμο

Ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού» στα Λείβηθρα

Στις 19 Οκτωβρίου στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων

Η καλή συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας με το ΚΕΑΤ για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στο πάρκο των Λειβήθρων συνεχίζεται και αυτή τη φορά το Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων, ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπασουνιού σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου (από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι), με συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ολύμπου και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μία σημαντική γιορτή που αποσκοπεί στη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, αλλά και στην ενημέρωση του κοινού για την προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία και πιο ανεξάρτητη διαβίωση. Είναι γεγονός οτι τα συγκεκριμένα άτομα αντιμετωπίζουν καθημερινά σωρεία προβλημάτων κατά την μετακίνησή τους, προβλήματα που κυρίως οφείλονται στην απουσία φιλικών υποδομών προς αυτά.
Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά στην Αμερική, μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου. Με την πάροδο των δεκαετιών τα «εργαλεία» ένταξης έγιναν πολύ περισσότερα, ωστόσο το «λευκό μπαστούνι» παραμένει το σύμβολο του κινήματος, που εξελίχτηκε σε «παγκόσμιο» και η σημασία του γιορτάζεται και υπενθυμίζεται σε όλο τον κόσμο την 15η Οκτωβρίου κάθε έτους.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών κάθε χρόνο διοργανώνει σειρά δράσεων για τον εορτασμό της ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού» σηματοδοτώντας την αξία της ανεξάρτητης, ασφαλούς και άνετης περιήγησης του ατόμου με αναπηρία στην όραση σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου της ανεξάρτητης περιήγησής του σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Ο φετινός εορτασμός στο βιωματικό πάρκο Λειβήθρων περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
-Ηχητική και απτική ξενάγηση των μαθητών του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης με τους εκπαιδευτικούς τους (Κλινάκη Ελένη, ΕΦΑ Πιερίας)
-Επίσημη παρουσίαση απτικού χάρτη του βιωματικού πάρκου Λειβήθρων, που κατασκευάστηκε με τρισδιάστατη εκτύπωση από τον κ. Μικρού Γιώργο στο πλαίσιο της κύριας μεταπτυχιακής εργασίας του στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
-Βιωματική δράση από την Υπηρεσία Κινητικότητας και Προσανατολισμού του ΚΕΑΤ στο προσωπικό και τους επισκέπτες του πάρκου.
Βιωματικά εργαστήρια:
-εργαστήριο οικοτεχνίας: Ύφανση σε αργαλειό / Κατασκευή τσόχας (Μπεκιροπούλου Βικτωρία, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ολύμπου)
-περιβαλλοντικό εργαστήριο: Θησαυροί της γης, καρποί και βότανα (Θ. Νασοπούλου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου)
-κατασκευή σε μήτρα ανάγλυφου πλακιδίου με βότρυ και την επιγραφή ΛΕΙ-ΒΗ, που αποτελεί μικρογραφική αναπαράσταση αρχαίου μολύβδινου βάρους από τον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων και ενέπνευσε το λογότυπο του πάρκου (Β. Κυπριανού, ΕΦΑ Πιερίας)
-κατασκευή χάρτινου ανεμουρίου (Β. Κυπριανού, ΕΦΑ Πιερίας)

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ