Μενού Κλείσιμο

Η βουλευτής Άννα Μάνη για το νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες

Εμβληματικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με την βουλευτή Πιερίας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι «χρυσή ευκαιρία να καταστούμε εμείς οι Βουλευτές η γέφυρα που θα ενώσει τον οικουμενικό Ελληνισμό με την πατρίδα μας»

 

Η βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη, κεντρική εισηγήτρια του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να εισηγείται το νομοσχέδιο, για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο συμβολίζει το πέρασμα σε μία άλλη εποχή.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικό, κορυφαίας σημασίας για τον οικουμενικό ελληνισμό, με το οποίο πράττουμε το αυτονόητο και αποκαθιστούμε μία αδικία που διήρκεσε δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μάνη

«Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 150 χρόνια, από το 1862, όταν ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, Υπουργός Εσωτερικών, με ειδική νομοθεσία φρόντισε να ψηφίζουν για πρώτη φορά οι Έλληνες του εξωτερικού και να φτάσουμε στο 2020, για να ξεπεράσουμε τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις και με αίσθημα ευθύνης να διευκολύνουμε όλους τους Έλληνες της Οικουμένης να συμμετέχουν ενεργά στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της.

Στη συνέχεια τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία ανέκαθεν πρέσβευε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις και γιατί όχι ακόμα και με επιστολική ψήφο, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας. Με δεδομένη όμως την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που προβλέπει το Σύνταγμα έγιναν παραχωρήσεις με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη θεσμική τομή που πρέπει να υλοποιηθεί.

Η κ. Μάνη, ανέλυσε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που αποτυπώνουν τα σημεία συμφωνίας της διακομματικής επιτροπής που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό και ορίζουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους στις Βουλευτικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και στην περίπτωση δημοψηφίσματος.

Κλείνοντας τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δείχνουμε έμπρακτα ότι τιμούμε την Ελλάδα που βρίσκεται εκτός των συνόρων και ότι προσβλέπουμε στην ενίσχυση των δεσμών με όλον τον οικουμενικό Ελληνισμό. Η Ελλάδα χάνει απομακρύνοντας τους Έλληνες του εξωτερικού αντιθέτως με το να τους δώσει δικαίωμα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους, τους φέρνει πιο κοντά.»

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, κάλεσε όλους τους συναδέλφους της, να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι είναι η χρυσή ευκαιρία «να καταστούμε εμείς οι Βουλευτές η γέφυρα που θα ενώσει τον οικουμενικό Ελληνισμό με την πατρίδα μας»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ