Μενού Κλείσιμο

Η Θεσσαλονίκη του 2030: Αυτά είναι τα 30+ έργα που αλλάζουν την πόλη – Αναλυτικά ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός για τα 30+ έργα που θα αλλάξουν και θα συγκροτήσουν τη Θεσσαλονίκη του 2030 παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου από τον Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, ένας σχεδιασμός που όπως είχε αναφέρει και ο Πρωθυπουργός θα αναβαθμίσει την πόλη και τη ζωή των κατοίκων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδιασμού είναι 9.351.623.000 ευρώ από τα οποία 6.792.700.000 ευρώ αφορούν τις υποδομές, 495.300.000 ευρώ υγεία και πρόνοια, 422.000.000 ευρώ επιχειρηματικότητα και καινοτομία, 1.641.623.000 ευρώ αναπλάσεις και επεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα της πόλης.

“Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη δημιουργεί τη θέση που δικαιούται στο αύριο με μια ολιστική και πολυεπίπεδη προσέγγιση”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καλαφάτης, εξηγώντας στη συνέχεια τους στόχους του σχεδιασμού. “Τα έργα και οι παρεμβάσεις αποβλέπουν σε έναν τριπλό στόχο. Πρώτος και κύριος στόχος είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να διαδραματεί κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να είναι λειτουργική, εξωστρεφής και πραγματικός πόρος ανάπτυξης. Μια πόλη που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι και να επισκέπτεσαι. Δεύτερος στόχος είναι να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Να δώσει στους ανθρώπους της νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς όπως εμπόριο, εστίαση, βιομηχανία, υπηρεσίες, επιχειρείν. Και τρίτος στόχος να ικανοποιήσει την ανάγκη της ισόρροπης ανάπτυξης, δίνοντας βάρος στην δυτική Θεσσαλονίκη με έργα και παρεμβάσεις που αξίζει η περιοχή και δικαιούνται οι κάτοικοι”, σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στο πιθανό ερώτημα “γιατί να μας πιστέψουν οι πολίτες” απαντάμε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μιλάμε με πράξεις και αποτελέσματα. Το έδειξε, δρομολογώντας όλα τα έργα που έχει εξαγγείλει. Το έδειξε στα χρόνια της πανδημίας, στηρίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις, το δείχνει τώρα στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης με τη στήριξη στις αδύναμες οικονομικά ομάδες πληθυσμού, τη μεσαία τάξη, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις επενδύσεις, την αύξηση των εξαγωγών και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας. Στην ίδια πλευρά είναι όλοι οι φορείς αυτής της πόλης για την υλοποίηση του σχεδιασμού”.

Τα 30+ έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι παρεμβάσεις αφορούν τις υποδομές, την υγεία και πρόνοια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τις αναπλάσεις και τις επεμβάσεις με αναφορά στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο πράσινο και στην αναψυχή. Όπως υποστήριξε, μάλιστα, ο κ. Καλαφάτης κάποια από τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλα βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης.

Τα έργα υποδομών είναι μεταξύ άλλων:

-Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης (FlyOver)
-ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης
-6ος προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης και αναβάθμιση λιμενικών υποδομών
– Νέα Σιδηροδρομική Σύνδεση 6ου προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης
-Οδικά και σιδηροδρομικά έργα
-Αεροδρόμιο Μακεδονία-Νέος Τερματικός Σταθμ
-Αντιπλημμυρικά έργα
-Cluster Δικαστικών Μεγάρων
-Φοιτητικές εστίες

Τα έργα σε υγεία και πρόνοια:

– Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Νέο Θεαγένειο”
-Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
-Εκσυγχρονισμός νοσοκομείων
-Εκσυγχρονισμός Κέντρων υγείας

Τα έργα σε Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία:

-Μετατροπή Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου
-Εμπορευματικό Κέντρο Β.Ελλαδος Εθνικής Εμβέλειας-Στρατόπεδο Γκόνου
-Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δ.Κ Περαίας
-Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub
-Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας

Τα έργα που αφορούν αναπλάσεις και επεμβάσεις:

– Ανάπλαση Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης
-Μουσείο Ολοκαυτωματος στη Δυτική Είσοδο Θεσσαλονίκης
-Ανάπλαση Δυτικής Πύλης Θεσσαλονίκης
– Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου-Στρατόπεδο Παύλου Μελά
-Ανάπλαση Τούμπας, Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ
-Διπλή Ανάπλαση Θεσσαλονίκης, Νέο γήπεδο Άρη
-Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης
-Ανάπλαση Παλαιάς Παραλίας και Πλατείας Αριστοτέλους
-Έργα τοπικής παρέμβασης
-ΥΠΕΝ Νέες Αστικές Αναπλάσεις Δήμων

Η παρουσίαση των έργων έγινε παρουσία της Διευθύντριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου, του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Όπως είχε επισημάνει και ο Πρωθυπουργός όλες οι παρεμβάσεις θα πιστοποιήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα σχέδιο έργων το οποίο δεν έχει ποτέ γνωρίσει η Θεσσαλονίκη στο παρελθόν και θα γίνει ως το 2030.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ