Μενού Κλείσιμο

Η τελευταία «Σοβιετία» είναι εδώ!

Πώς η Λευκή Νύχτα της Κατερίνης «έφαγε μαύρο»

Η παράταση του ωραρίου (για δύο ώρες και για μία μέρα του χρόνου) απαιτεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (εφόσον συναινέσει το Εργατικό Κέντρο), επικύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δημοσίευση στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Ήταν πριν ενάμιση (ίσως και περισσότερο) μήνα που ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου (παρόντων του δημάρχου και της αντιπεριφερειάρχη) ανακοίνωναν την διοργάνωση «Λευκής νύχτας» για την αγορά της Κατερίνης.

Από τότε, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη βραδιά, η οποία θα είχε στόχο την τόνωση της αγοράς (άρα την αύξηση του τζίρου των καταστημάτων), αλλά και μια ευκαιρία για να πει ο εμπορικός κόσμος της Κατερίνης, το δικό του «ευχαριστώ» στους καταναλωτές που συνεχίζουν να στηρίζουν την τοπική οικονομία επιλέγοντας για τις αγορές του τα τοπικά καταστήματα.

Ο σχεδιασμός έλεγε ότι το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου 2018, τα εμπορικά καταστήματα θα παρέτειναν το ωράριό τους (κατά 2 ώρες), ενώ παράλληλα οι συνδιοργανωτές φορείς, θα ετοίμαζαν μια μεγάλη γιορτή στο κέντρο για καταναλωτές, αλλά και εμπόρους. Η ιδέα μπορεί να μην διεκδικούσε την παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά σε όσες πόλεις δοκιμάστηκε είχε θετικά αποτελέσματα, αφού οι καταναλωτές τη χάρηκαν, οι επαγγελματίες είδαν τον τζίρο τους να ανεβαίνει και το κράτος, να εισπράττει το «κάτι τις του»

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα τουλάχιστον από πλευράς εκδηλώσεων για την βραδιά, φαίνεται ότι οι διοργανωτές «λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο». Η Σοβιετικού τύπου νομοθεσία, που θέλει να ελέγχει ακόμη και τις πιο απλές συνδικαλιστικές αποφάσεις (διότι συνδικαλιστικό όργανο είναι και ο Εμπορικός Σύλλογος), έδωσε «πάτημα» στις φωνές της προόδου (ή της αντίδρασης για κάποιους άλλους) και με όχημα την γραφειοκρατία, ανάγκασε τον Εμπορικό Σύλλογο να ακυρώσει την δράση.

Ιδιαίτερα απογοητευμένος από την εξέλιξη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα «τέρας» (παράλογων για Ευρωπαϊκή χώρα) διαδικασιών που θα νομιμοποιούσαν την δίωρη παράταση του ωραρίου για μια (συγκεκριμένη) ημέρα του έτους.

Γνωρίζοντας ότι ενδεχομένως πως σε κάτι νέο, υπάρχουν πάντα κάποιοι που αντιδρούν, επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο της πλήρους νομιμότητας. Αυτή η επιλογή «αποκάλυψε» και το δαίδαλο της γραφειοκρατίας που «παίζει καθυστερήσεις» όσο γρήγορος κι αν είναι ο «παίκτης».

Τα χρονικά περιθώρια ήταν στενά όπως φάνηκε για να ολοκληρωθεί μια χρονοβόρα διαδικασία μέσα σε… 10 μέρες! Η νομοθεσία απαιτεί, για την παράταση του ωραρίου, απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου (εφόσον συναινέσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο), αμέσως μετά επικύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο τέλος δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ! Και όλη αυτή η διαδικασία, για να υλοποιηθεί μια απόφαση, ενός Εμπορικού Συλλόγου, για παράταση δύο ωρών του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, για μια συγκεκριμένη ημέρα του έτους. Στην καλυτερη περίπτωση, αυτή η διαδικασία θα ήθελε μερικές εβδομάδες…

Όπως ήταν λογικό, ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Τρίτης (3 Ιουνίου) ενημέρωσε ότι η «Λευκή νύχτα» στην πόλη μας, δεν θα πραγματοποιηθεί. Αν είναι τυχερός (και αν δεν προκύψουν άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα) η πρώτη «Λευκή νύχτα» μπορεί και να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2019….

Από την όλη διαδικασία, προκύπτει (για μια ακόμη φορά) και οι περιορισμένες αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, αφού ακόμη και για ήσσονος σημασίας αποφάσεις (που δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα) οφείλει  να «λογοδοτεί» και να ελέγχεται από το κράτος. Αυτό όμως είναι ένα άλλο κεφάλαιο…

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Η «Λευκή νύχτα» δεν αποτελεί «πανάκια» για την τόνωση της αγοράς. Είναι γνωστό ότι από τους καταναλωτές αυτό που λείπει είναι κυρίως τα χρήματα. «Πανάκια» όμως για την ουσιαστική μεταρρύθμιση μιας χειμαζόμενης οικονομίας, είναι η διεύρυνση του πεδίου δράσεων της αγοράς, οι καινοτόμες ιδέες για την προώθηση των προϊόντων της, αλλά κυρίως το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών (Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων, Φορέων) να παίρνουν και οι ίδιες αποφάσεις στην προσπάθεια που καταβάλουν να για επιβίωση.

Β.Ζ.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ