Μενού Κλείσιμο

Η Σαουδική Αραβία χτίζει μια ευθεία φουτουριστική πόλη μήκους 170 χλμ – Δεν θα έχει δρόμους

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή μιας απολύτως ευθείας (εξ ου και το όνομα «The Line») και οικολογικής πόλης που θα έχει μήκος 170 χιλιόμετρα και θα είναι απαλλαγμένη από αυτοκίνητα και δρόμους.

Παρά την κατάταξή της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία επενδύει σε αυτό το οικολογικό πρότζεκτ με τους πρώτους κατοίκους να μετακομίζουν εκεί μέσα στο 2024 σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Η πόλη θα αποτελείται από την επιφάνεια που θα αφορά την πεζή μετακίνηση αλλά και δύο υπόγεια στρώματα για τις μεταφορές και τις υποδομές. Αφού οι μεταφορές θα είναι υπόγειες, θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους να ζουν ανάμεσα στη φύση με όλες τις καθημερινές τους ανάγκες σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Neom, που έχει αναλάβει το έργο, δήλωσε στο Bloomberg ότι αποτελεί «ένα τεράστιο εγχείρημα» και ότι ακόμα «ούτε το 1%» της εργασίας που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ευθείας αυτής πόλης δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Σήμερα αν πάτε στην περιοχή θα δείτε κατασκευές παντού, θα δείτε χωματουργικές εργασίες να γίνονται παντού, θα δείτε περιοχές που αναπτύσσονται» είπε.

Η πόλη βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Σαουδικής Αραβίας προς την Ερυθρά Θάλασσα κοντά στα σύνορά της με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η πρώτη φορά εδώ και 150 χρόνια που ένα αστικό πρότζεκτ σχεδιάζεται γύρω από τους ανθρώπους και όχι γύρω από δρόμους και μεταφορές με ατομικά οχήματα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ασυνήθιστο έργο έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική κυρίως ως προς τη χρησιμότητά του.

Η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ δυσφήμησε το έργο καθώς προσπαθούσε να πουλήσει συμβόλαια σε πιθανούς επενδυτές. Παρόλα αυτά, το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη με ήδη 1.500 εργαζόμενους της Neom να εργάζονται και να ζουν στο εργοτάξιο.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο διάδοχος του θρόνου είπε ότι το The Line θα τροφοδοτείται από 100% καθαρή ενέργεια παρέχοντας έτσι πιο υγιεινά και βιώσιμα περιβάλλοντα για τους κατοίκους.

Με πληροφορίες από The Mirror

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.