Μενού Κλείσιμο

Η ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων παιδιών θα γίνεται μέσα στα μαιευτήρια με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς: Με ΑΦΜ από… γεννησιμιού τους

Αριθμό Φορολογικού και Ασφαλιστικού Μητρώου (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) αποκτούν τα μωρά που γεννιούνται από χθες 17 Φεβρουαρίου. Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας έθεσαν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μιας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών σε 13 μαιευτήρια σε όλη την Ελλάδα.

 

Σταδιακά στο σύστημα ψηφιακής δήλωσης των γεννήσεων θα μπαίνουν όλο και περισσότερα μαιευτήρια με στόχο έως το τέλος του μήνα να έχει διασυνδεθεί ηλεκτρονικά τουλάχιστον το 80% των μαιευτηρίων όλης της χώρας.

Η ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων παιδιών θα γίνεται μέσα στα μαιευτήρια με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς, ενώ αυτόματα –και ηλεκτρονικά– θα διεκπεραιώνεται πλέον και η απόδοση του επιδόματος γέννησης στις μητέρες που θα το δικαιούνται.

 

Ψηφιακή δήλωση

Τα πρώτα 13 μαιευτήρια στα οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο της ψηφιακής δήλωσης των παιδιών καθώς και τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας που αναμένεται να απαλλάξει τους γονείς από περιττά τρεξίματα και ουρές παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Αναλυτικά τα μαιευτήρια αυτά είναι τα εξής: Γενικό Νοσοκομείο «Βενιζέλειο –Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας – Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης, Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας – Νοσοκομειακή Μονάδα Άργους, Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης «H Ευαγγελίστρια», Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα -Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», Aθήνα, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» και Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική «Μητέρα»

 

Η διαδικασία

Αρχικά οι γονείς, θα προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους (μέσω αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου), όλα τα δικαιολογητικά για την ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού τους θα αντλούνται αυτόματα από το «Μητρώο Πολιτών» ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του μαιευτηρίου θα καταχωρεί τα απαιτούμενα στοιχεία για την κατάρτιση της «δήλωσης γέννησης» ενός παιδιού αντλώντας τα στοιχεία των γονιών του από «Μητρώο των Πολιτών».

H «δήλωση γέννησης» θα εκδίδεται αφού οι γονείς ελέγχουν τα αναγραφόμενα σε αυτήν στοιχεία και θα την υπογράφουν φυσικά. Θα αποτελεί, δε, αρχείο του μαιευτηρίου.

Στη συνέχεια η δήλωση της γέννησης θα αποστέλλεται online σε πραγματικό χρόνο ( real time) στο Ληξιαρχείο, ως συνημμένο δικαιολογητικό, ενώ με την οριστικοποίηση της στο μαιευτήριο θα αποστέλλεται εκ νέου ως εκκρεμότητα γέννησης στο αρμόδιο Ληξιαρχείο. Ο υπάλληλος του Ληξιαρχείου με τη σειρά του, μέσω του “Μητρώου Πολιτών “ θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης συμπληρώνοντας όσα επιπλέον στοιχεία απαιτούνται από τον ληξιαρχικό νόμο. Την ίδια στιγμή θα αποδίδονται στο νεογνό ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) ο οποίος θα αποτελεί τον “ενιαίο αριθμό του πολίτη” ενώ η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται πλέον ως εκκρεμότητα στο αντίστοιχο Δημοτολόγιο για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του παιδιού στην οικογενειακή μερίδα των γονιών του.

Τέλος, θα κινητοποιούνται αυτομάτως και τρίτα συστήματα , ώστε να τακτοποιήσουν τις απαραίτητες ενημερώσεις. Συγκεκριμένα, θα ενεργοποιούνται η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη του νεογνού. Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται άλλες ενέργειες από την πλευρά των γονέων. Μάλιστα στο τέλος της διαδικασία οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο.

Στην περίπτωση που προκύπτουν εκκρεμότητες, θα ενημερώνονται και για αυτές. Άλλο ένα στάδιο το οποίο θα διεκπεραιώνεται πλέον ηλεκτρονικά είναι και αυτό της αυτόματης απόδοσης του επιδόματος γέννησης. Συγκεκριμένα, στο μαιευτήριο θα καταχωρείται ο IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα αναλαμβάνει αυτομάτως την ενημέρωση του ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.