Μενού Κλείσιμο

«Η πόλη υποκλίνεται με σεβασμό στους ήρωές της»

Κατερίνη – 107 χρόνια Ελεύθερη πόλη

 

Με την καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Ειρήνης, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες πολίτες, κορυφώθηκαν χθες το μεσημέρι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 107 χρόνων από την απελευθέρωση της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.

 

Το πρωί της Τετάρτης τελέστηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου, παρουσία εκπροσώπου της Κυβέρνησης, της Βουλής, βουλευτών, των Δημάρχων Κατερίνης, Θεσσαλονίκης, της αδελφοποιημένης πόλης του Μόουσμπουργκ της Αυστρίας, του Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, αντιπροσωπείας της επίσης αδελφοποιημένης πόλης του Μάινταλ Γερμανίας, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Περιφερειακών και Δημοτικών συμβούλων, αλλά και των αρχών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αμέσως μετά, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας (στην ομώνυμη πλατεία της πόλης), από τον δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Σάββα Χιονίδη, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τις στρατιωτικές αρχές κλπ.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση σχολείων και συλλόγων της Κατερίνης. Στο μήνυμα της ημέρας, ο δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος ανάφερε πως η πόλη γιορτάζει τα 107 χρόνια απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, ένα κορυφαίο γεγονός, μία ζωντανή μνήμη, η οποία καθόρισε την ίδια την πορεία της και υποκλίνεται με σεβασμό στους ήρωές της.

«Τιμούμε τους υπερήφανους αγώνες των προγόνων μας, τιμούμε την ιστορία της πόλης μας, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε εκείνους που με γνήσια ανιδιοτέλεια και αρραγή ενότητα έδωσαν τη ζωή τους και μας κληροδότησαν την Ελευθερία μας» είπε ο κ. Κουκοδήμος, συμπληρώνοντας πως τα μηνύματα των αγώνων τους παραμένουν επίκαιρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε με αλληλεγγύη, ενότητα, τόλμη και υπερηφάνεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

«Με τιμή, ευγνωμοσύνη και σεβασμό, υποκλινόμαστε στους Ήρωες που θυσιάστηκαν, για την προάσπιση του ιερού δικαιώματος της ελευθερίας», αναφέρει στο μήνυμά της, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Σοφία Μαυρίδου στο μήνυμά της τόνισε «Τιμούμε τους Ήρωες που έχασαν τη ζωή τους, τους Ήρωες που πολέμησαν, για την απελευθέρωση της Μακεδονικής γης και με υπερηφάνεια τιμούμε την 107η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.

Οι Έλληνες με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού, πολέμησαν με αυτοθυσία και αποφασιστικότητα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και με το ίδιο αίσθημα πατριωτισμού και εθνικής ομοψυχίας, πολέμησαν και οι πρόγονοί μας με ισχυρή πίστη στην ελευθερία, σε αξίες και στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, για να τιμούμε σήμερα την  107η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε, για την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των προγόνων μας.

Ας παραδειγματιστούμε από τη θυσία των πολεμιστών, από τη δύναμη ψυχής, από το θάρρος, την τόλμη και την περισσή αγάπη για τον τόπο.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες και τα ιδανικά, που μας κληροδότησαν και να προσπαθήσουμε, για μια Ελλάδα δυνατή και ισχυρή στη διεθνή σκηνή.»

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ