Μενού Κλείσιμο

«Η πόλη άντεξε»

Σάββας Χιονίδης:

Η πρωτοφανής για τα δεδομένα της Πιερίας  βροχόπτωση που έπληξε την Κατερίνη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, απόδειξε οτι η πόλη είναι οχυρωμένη, υποστήριξε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας

Δύο 24ωρα (και κάτι) από την ύφεση των καιρικών φαινομένων, ο κ. Χιονίδης είχε πλήρη εικόνα για το επίπεδο «αντοχής» της πόλης, αλλά και για το τι άφησε πίσω της η θεομηνία.

Ο δήμαρχος, έκανε λόγο για πρωτοφανούς εντάσεως καιρικά φαινόμενα που «όμοιά τους δεν όσο κι αν ψάξαμε στα επίσημα καταγεγραμμένα αρχεία των υπηρεσιών δεν βρήκαμε την τελευταία 50ετία.»

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η βροχή που έπεσε στην Κατερίνη τις 2,5 μέρες που κράτησαν τα φαινόμενα ήταν 3,5 φορές περισσότερη από όση έπεσε στην Αττική (όπου έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι) σε 4 μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί οτι τις δύο μέρες της έντονης βροχόπτωσης έπεσαν 42 εκατοστά βροχής στην Κατερίνη, όταν ο ετήσιος μέσος όρος βροχόπτωσης είναι τα 75 εκατοστά.

«Ούτε θύματα είχαμε, ούτε καν τραυματισμούς», είπε ο κ. Χιονίδης, ο οποίος δεν ξέχασε να ευχαριστήσει για τη συνεργασία όχι μόνο τους υπαλλήλους του δήμου («υπερέβαλαν εαυτούς» είπε) αλλά και τους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομική Διεύθυνσης Πιερίας, αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας για τη φιλοξενία περίπου 25 συμπολιτών μας που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, για προληπτικούς λόγους.

Ο δήμαρχος Κατερίνης, αναγνώρισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραλιακοί οικισμοί της Παραλίας και της Ολυμπιακής Ακτής, έκανε λόγο για «κακοτεχνίες» που έγιναν σε έργα της Παραλίας και όπως είπε χαρακτηριστικά «εντοπίσαμε τα προβλήματα και θα ανταποκριθούμε για την επίλυσή τους»

Μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης του κ. Χιονίδη, ήταν «αφιερωμένο» στις καταστροφές που προκλήθηκαν στον Πέλεκα. Ο δήμαρχος υποστήριξε οτι αν δεν είχε γίνει καθαρισμός του ποταμού τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, αφού σε καμία περίπτωση ο ποταμός δεν κινδύνεψε να «σπάσει» πλημμυρίζοντας μεγάλες εκτάσεις της πόλης. Απαντώντας σε όσους θεωρούν οτι η καταστροφή «σε μερικά μέτρα πεζοδρομίων» στον Πέλεκα προκλήθηκε από τις εργασίες εντός της κοίτης, είπε οτι το έργο του καθαρισμού εκτελείται παράλληλα με το έργο του Περιφερειακού Δρόμου και άρα το τι ποσότητες βγαίνουν από το ποτάμι ελέγχεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να θυμίσει οτι την άδεια για την απομάκρυνση χαλικιών μέσα από το ποτάμι έδωσαν («και ορθώς έπραξαν» συμπλήρωσε) ο πρώην αν υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο αν Υπουργός Εσωτερικών Σωτήρης Μπαλάφας. Μάλιστα, όπως είπε από τη σχετική απόφαση των δύο υπουργών γίνεται σαφές οτι ο εργολάβος του έργου έχει προθεσμία να το ολοκληρώσει έως 31 Οκτωβρίου 2018.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ