Μενού Κλείσιμο

Η Πιερία πρέπει να μετατρέψει την κρίση του COVID σε ευκαιρία

Ο τουρισμός αποτελεί αναμφίβολα μεγάλο κεφάλαιο της τοπικής οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της ευημερίας ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας της Πιερίας. Πρόκειται για έναν τομέα που αποτέλεσε επί δεκαετίες μοχλό ανάπτυξης των υποδομών της περιοχής, τη βάση για την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ τουριστών-επισκεπτών και πολιτών, με πολλές προσδοκίες για συνεχή πρόοδο σε όλα τα επίπεδα.  Η Πιερία, οι Ακτές Ολύμπου είναι ένας δημοφιλής καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός, που προσελκύει τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαπούς επισκέπτες.

Επιπλέον όμως, αποτελεί κι ένα σημαντικό προορισμό για εναλλακτικό τουρισμό, καθώς συγκεντρώνει πλήθος φυσικών τοπίων με τον Όλυμπο στο επίκεντρο, παραδοσιακούς οικισμούς, σπάνια οικοσυστήματα, ενώ διαθέτει μεγάλο αριθμό προσκυνημάτων-θρησκευτικών τοπίων και πολιτιστικών δρώμενων, τα οποία τον καθιστούν σημαντικό προορισμό θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Το 2020 ο Covid-19 ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα με πολύ βίαιο τρόπο. Η τουριστική περίοδος παρουσίασε μεγέθη και αριθμούς, οι οποίοι ήταν απίθανο να προβλεφθούν ακόμη και από τους πλέον απαισιόδοξους. Συνολικά, ο τουρισμός υπέφερε πολύ από τον COVID-19 τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Η πανδημία φαίνεται να έχει προκαλέσει έναν πολυδιάστατο μετασχηματισμό του τομέα, δημιουργώντας νέες συμπεριφορές καταναλωτών και ταξιδιωτών, με μεγαλύτερη πλέον έμφαση στη βιωσιμότητα και την υγιεινή, αλλαγές που εκτιμάται ότι θα έχουν διαρκή, εάν όχι μόνιμα αποτελέσματα.   Ωστόσο, τα πρότυπα λειτουργίας σύμφωνα με τον Covid-19 καθιστούν επιτακτικό τον επανασχεδιασμό όλων των υπηρεσιών, ενσωματώνοντας όλα τα αισθητηριακά ερεθίσματα σε τουριστική  εμπειρία, όπως για παράδειγμα το φρέσκο χαρακτηριστικό άρωμα καθαριότητας στους χώρους ενός ξενοδοχείου αντί του κλασσικής μυρωδιάς ενός τυχαίου καθαριστικού προιόντος.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν αναμένουν την επιστροφή στα επίπεδα προ-πανδημίας πριν από το 2023 .Τα εκτεταμένα σενάρια του UNWTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού) για το 2021-2024 δείχνουν ότι θα χρειαστούν δυόμισι έως τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει ο διεθνής τουρισμός στα επίπεδα του 2019. Όταν ο τουρισμός επανεκκινήσει εκ νέου, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αυξανόμενη ζήτηση για υπαίθριες και φυσικές τουριστικές δραστηριότητες, με τον εγχώριο τουρισμό και τις εμπειρίες «αργών ταξιδιών/εναλλακτικού τουρισμού» να αποκτούν αυξανόμενο ενδιαφέρον. Το «αργό ταξίδι» είναι μια προσέγγιση στο ταξίδι που δίνει έμφαση στη σύνδεση  με τον ντόπιους πληθυσμό, τους πολιτισμούς, τα τρόφιμα και τη μουσική. Βασίζεται στην ιδέα ότι ένα ταξίδι προορίζεται να εκπαιδεύσει και να έχει συναισθηματικό αντίκτυπο, στην παρούσα στιγμή και στο μέλλον, ενώ παραμένει βιώσιμο για τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.

Ως εναλλακτικός τουρισμός, ορίζονταται εκείνες οι μορφές τουρισμού που αποδεικνύονται συνεπείς με τις φυσικές, κοινωνικές και κοινοτικές αξίες και οι οποίες επιτρέπουν τόσο στους οικοδεσπότες όσο και στους επισκέπτες να απολαύσουν μια θετική και αξιόλογη αλληλεπίδραση με κοινές εμπειρίες (αγροτουρισμός, αθλητικός, γαστρονομικός, οικοτουρισμός, τουρισμός περιπέτειας, τουρισμός υγείας).  Στο πλαίσιο ενός ευέλικτου σχεδιασμού ανάπτυξης, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δύνανται να συμβάλλουν αφενός μεν σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τουριστών και των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου δε στην τουριστική συνέχεια του τόπου, με σεβασμό στην βιωσιμότητα των πόρων (πολιτισμικών, φυσικών, ανθρωπογενών), στις υποδομές και στις υπηρεσίες, ώστε να ανταπεξέλθουν στις διαμορφωμένες τάσεις και προτιμήσεις της τουριστικής ζήτησης.

Η Πιερία, οι Ακτές Ολύμπου εκτείνεται ανάμεσα στη σκιά του ιερού βουνού του Ολύμπου και στην απέραντη ακτογραμμή των 100 χιλιομέτρων. Το μυθικό βουνό αποτελεί σύμπλεγμα φυσικής ομορφιάς, τόπο  επιβλητικό και μαγικό. Πόλος έλξης για χιλιάδες λάτρεις του βουνού. Μαζί με τα Πιέρια Όρη αποτελούν τον ορεινό όγκο της περιοχής με πανοπτική θέα του Θερμαϊκού Κόλπου, και οι χρυσαφένιες μας παραλίες σε συνδυασμό με τα γαλαζοπράσινα νερά ασκούν ακατανίκητη έλξη.

Πρέπει, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, να αναδείξουμε στην μετά Covid εποχή όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, όπως ο συνδυασμός του ήλιος θάλασσα με τα Πιέρια και φυσικά τον ασύγκριτης αναγνωρισιμότητας Όλυμπο, τον γαστρονομικό, περιπατητικό και προσκυνηματικό μας τουρισμό,  τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής ( κάστρο Πλαταμώνα, Αρχαίο Δίον, Αρχαία Πύδνα, Βεργίνα κλπ), τους παραδοσιακούς μας οικισμούς (Π.Παντελεήμονα, Π. Σκοτίνα κλπ), τα extreme sports  (αλεξίπτωτο πλαγιάς, rafting), το χιονοδρομικό μας κέντρο στο Ελατοχώρι καθώς και την εύκολη οδική, σιδηροδρομική και αεροπορική μας πρόσβαση.  Το μέσο μέγεθος των τουριστικών μας επιχειρήσεων (μικρές-μικρομεσαίες) συνάδει με τις προσωποποιημένες υπηρεσίες που απαιτεί η Covid εποχή ώστε ο επισκέπτης να απολαμβάνει τουρισμό εμπειρίας. Και φυσικά στο επίκεντρο όλων αυτών είναι το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, (επιχειρηματίες, στελέχη, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, πρωτογενής και τριτογενής τομέας) οι οποίοι μαζί με την τοπική κοινωνία των πολιτών  αγκαλιάζουν θερμά την τουριστική δραστηριότητα και τον επισκέπτη, αναγνωρίζοντας την μεγάλη συνεισφορά  στο τοπικό εισόδημα και την απασχόληση.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ