Μενού Κλείσιμο

Η «μεταμφίεση» παραμέτρων, δεν λύνει το πρόβλημα!

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας για την (εν αναμονή) απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ

Στάση αναμονής τηρεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει της επίσημης γνωστοποίησης της Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ΕΦΚΑ. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, κάνουν λόγο για απόφαση του ΣτΕ η οποία θα κρίνει αντισυνταγματικές βασικές πτυχές του νόμου για τον ΕΦΚΑ.

«Προφανώς θα τοποθετηθούμε αναλυτικότερα μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ», σχολίασε σχετικώς ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλιας, «ωστόσο», όπως σημείωσε, κατόπιν όσων είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας και –κυρίως – μετά τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών που ουσιαστικά πιστοποιούν την εγκυρότητα των πληροφοριών, οι Έλληνες μηχανικοί κάλεσε την κυβέρνηση, να αναζητήσει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που η ίδια έχει δημιουργήσει στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Την προτρέπουμε να μελετήσει εκ νέου τις προτάσεις των θεσμικών φορέων εκπροσώπησης του κλάδου, που είναι και θεσμικοί σύμβουλοι της Πολιτείας. Και της ζητούμε να μην βιάζεται και να μην προεξοφλεί επιλογές “μεταμφίεσης” των όποιων αντισυνταγματικών παραμέτρων της δομής και της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, που θα παρατείνουν και θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, αντί να το επιλύσουν με τρόπο συμβατό προς τις επιταγές του Συντάγματος», κατέληξε ο κ. Μπίλιας.

Κατρούγκαλος: Ο ΕΦΚΑ θα αναπροσαρμοστεί εάν υπάρξει επίσημη απόφαση από το ΣτΕ

Πριν λίγες μέρες ο «εμπνευστής» του νόμου για τον ΕΦΚΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει πως «Δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ μέχρι να δημοσιευθεί. Δεν ξηλώνεται κανένας νόμος», σχολιάζοντας πληροφορίες που θέλουν την Ολομέλεια του ΣτΕ να έκρινε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής με ψήφους 17 υπέρ και οκτώ κατά, παράνομη την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ καθώς και την εισφορά του 20%.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «ο νόμος προέβλεπε εφαρμογή των ίδιων κανόνων σε όλους» και πρόσθεσε ότι «προφανώς και θα προσαρμοστεί αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών».

Ωστόσο, τόνισε πως «κανείς δεν ξηλώνει ένα νόμο αν ο νόμος είναι σωστός. Δεν πρόκειται να παραβιαστεί η ισονομία κανόνων. Η ουσία του νόμου δεν πρόκειται να θιγεί».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ