Μενού Κλείσιμο

Η μαθητική εφημερίδα… ένα «βήμα» δημόσιου λόγου των μαθητών

Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας από το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου

Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας διοργανώνει αύριο Τρίτη, το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης. Το Συνέδριο περιλαμβάνει σειρά εισηγήσεων από ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης και απευθύνεται στις δημοσιογραφικές ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων της Πιερίας, αφού το θέμα του είναι: Η μαθητική εφημερίδα… ένα «βήμα» εκφοράς δημόσιου λόγου των μαθητών!

Το συνέδριο διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας μέσω του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ενημέρωση-επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών για σημαντικά θέματα που αφορούν στο σχεδιασμό, στη συγγραφή και στην έκδοση μαθητικών εντύπων. Βασικοί ομιλητές του συνεδρίου είναι έγκριτοι δημοσιογράφοι με εμπειρία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Τα θέματα των εισηγήσεων:
«Το Survivor της Εφημερίδας: Παλεύοντας με τα ηλεκτρονικά μεγαθήρια…» είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, Προϊστάμενος του τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ3
Με θέμα «Εφημερίδα: μια συλλογική ενημερωτική διαδικασία, ένα προϊόν σε χαρτί», θα μιλήσει ο Λάζαρος Θεοδωρακίδης Διεθυντής της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100.
Ο δημοσιογράφος των εφημερίδων «Επτα» και «Πολιτεία» της Πιερίας Βαγγέλης Ζαμαντζάς, θα αναπτύξει το θέμα «Αληθινές και αληθοφανείς ειδήσεις – Η εγκυρότητα της είδησης μέσα από τις λέξεις του ρεπορτάζ»
Η Κατερίνα Τσαλού, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ημερησία –Τοπικής της Πιερίας» θα αναφερθεί στο θέμα «Δεοντολογία, περιορισμοί και αυτολογοκρισία της δημοσιογραφίας»
Για την οικονομική διαχείριση της σχολικής εφημερίδας, θα μιλήσει ο Εμπορικός Διευθυντής της εφημερίδας «Ολύμπιο Βήμα» Ξενοφών Μπαραλιάκος.
Στους στόχους του συνεδρίου είναι και η δημιουργία, η ανάδειξη και η επιβράβευση των μαθητικών εντύπων, επιδιώκοντας την καλλιέργεια ενός μαθητικο-δημοσιογραφικού περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο θα προκύψουν νέες δημιουργίες. Γι αυτό στο πλαίσιο της Τοπικής Εκπαιδευτικής Ιστορίας θα πραγματοποιηθεί με την επιμέλεια της Διευθύντριας του Γυμνασίου Μακρυγιάλου Ευαγγελίας Κανάλη συστηματική καταγραφή και μόνιμη καταχώριση των μαθητικών εντύπων των Γυμνασίων και των Λυκείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο σε ένα Αρχείο Μαθητικού Εντύπου.
Επίσης θα βραβευτούν τα καλύτερα μαθητικά έντυπα. Κριτήρια αξιολόγησης των μαθητικών εντύπων θα αποτελέσουν η πρωτοτυπία, η δημιουργικότητα, η ποικιλία της ύλης, η ποιότητα του δημοσιογραφικού λόγου, η ενασχόληση με καίρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, η καλή χρήση της γλώσσας, η τήρηση των κανόνων αισθητικής και η εμφάνιση της εφημερίδας. Τα βραβεία θα συνοδεύονται από ένα laptop για τις ανάγκες των δημοσιογραφικών ομάδων των σχολείων. Σε όλα τα σχολεία που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο θα δοθεί Έπαινος Συμμετοχής, σε όλους τους σύνεδρους μαθητές και εκπαιδευτικούς θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης του Συνεδρίου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ