Μενού Κλείσιμο

«Η κυβέρνηση ραντίζει με αριστερόνερο»!

Στα «κάγκελα» η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για τον «Κλεισθένη Ι»

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται κουφή για το ζήτημα. Άλλα λέμε εμείς, άλλα αντιλαμβάνεται αυτή, και άλλα εισηγείται, υποστήριξε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» στη Βουλή άσκησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), ο πρόεδρος, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Κληθείς να απαντήσει στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να στείλει το τελικό κείμενο που αφορά το Ν/Σ  “Κλεισθένης 1” στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σχολίασε με δηκτικό τρόπο ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύεται κουφή για το ζήτημα. Άλλα λέμε εμείς, άλλα αντιλαμβάνεται αυτή, και άλλα εισηγείται. Σκοπίμως».

Κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη για ασυνέπεια, λέγοντας πως στα μέσα Ιουνίου υποσχέθηκε στην ΚΕΔΕ ότι θα έχει το σχετικό κείμενο του Ν/Σ και ότι θα υπάρξει διαβούλευση, ώστε έως τις 15 Ιουλίου να ψηφιστεί οπωσδήποτε. «Εν τέλει το Ν/Σ το πήραμε στα χέρια μας στις 3 Ιουλίου και χθες 4 Ιουλίου, κατατέθηκε στη βουλή, ώστε μέσα σε έξι εργάσιμες ημέρες να ψηφιστεί με την διαδικασία του επείγοντος. Αν αυτό λέγεται συνέπεια ενός υπουργού τα συμπεράσματα δικά σας. Λέω ότι ο υπουργός είναι ασυνεπής, μας είπε ψέματα, διότι ταυτόχρονα με την κατάθεση στη βουλή το έδωσε και σε μας.  Πρόκειται για υποβάθμιση και περιφρόνηση της Τ.Α, ένα  τέτοιο Ν/Σ που αφορά σε 325 Δήμους της χώρας και τις 13 Περιφέρειες να περνά με τη διαδικασία του επείγοντος από τη βουλή» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου, προσθέτοντας ότι  «είμαστε αντίθετοι με αυτό το νομοσχέδιο στη βουλή, γιατί έξω κοινωνία βασανίζεται από πολλά άλλα προβλήματα και όχι για το θέμα της απλής αναλογικής».

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει την κυβερνητική ατζέντα, ψηφίζοντας ένα νόμο για την απλή αναλογική, ο οποίος, όπως είπε, και δεν είναι το ζητούμενο και δεν λύνει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πετά τα μπάλα στα κεραμίδια για να αλλάξει την ατζέντα της και ραντίζει με αριστερόνερο τις προσφιλείς σε αυτήν κινήσεις και τους πολίτες που της έχουν απομείνει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η Τ.Α μιλά για διοικητική μεταρρύθμιση στον πρώτο και δεύτερο βαθμό και στο κράτος το κεντρικό, για μια συνολική αλλαγή του όλου μοντέλου, ενώ η κυβέρνηση μιλά για ορισμένα «μερεμέτια» και επουσιώδη ζητήματα για την αυτοδιοίκηση. «Το αποτέλεσμα της ψήφισης αυτού του Νομοσχεδίου, που έχουν πει ότι θα το καταργήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα, θα είναι – αν ο μη γένοιτο ισχύσει στο τέλος – να οδηγήσει σε ακυβερνησία και σε διάλυση τους Δήμους. Σε αναποτελεσματικότητα και στη θεσμοθέτηση της άθλιας πριν τις εκλογές, κατά και μετά τις εκλογές, συναλλαγής και φαυλότητας. Μακριά από τους πολίτες και πίσω από τις κουρτίνες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Όσο αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αιρετοί, ο κ. Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι «θα αντιδράσουμε και θα παραστούμε στις σχετικές ακροάσεις στη βουλή για να πούμε τις απόψεις μας». Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτό που θα ψηφίσουν, ενώ είπε πως σε καμία περίπτωση ο νόμος αυτός δεν θα περάσει και πως δεν πρόκειται καμία επόμενη κυβέρνηση να επιτρέψει να ισχύσει αυτός ο νόμος.

Αντιδράσεις και για τα Διόδια

Στη διάρκεια της συνεδρίασης το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ συζήτησε και το θέμα των Διοδίων, εξαιτίας της πρόσφατης υπουργικής απόφασης να αυξήσει την πυκνότητα και το αντίτιμο των Διοδίων του μεγαλύτερου οδικού άξονα, την Εγνατία Οδό.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου, έκανε λόγο για «κυβίστηση» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του αρμοδίου υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο σημερινός πρωθυπουργός που ηγείται των παραστάσεων στα διόδια, ο ίδιος που πήγαινε και ενθάρρυνε τους καταληψίες των διοδίων υπέρ του δεν πληρώνω, όχι μόνο επιβάλει με την κυβέρνησή του διόδια, κατασκευάζει και πλευρικά». Πρότεινε μάλιστα οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής να μην πληρώνουν το τέλος των Διοδίων.

Σκληρή απάντηση για το θέμα, με αφορμή τη δρομολόγηση για την κατασκευή τεσσάρων πλευρικών διοδίων της Εγνατίας Οδού, έδωσε και το μέλος του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, που είπε πως «αν χτίσουν διόδια σε Μάλγαρα-Χαλάστρα θα τα γκρεμίσουμε με τα τρακτέρ».

«Αν καταλήξουν», τόνισε, «να κάνουν τα διόδια, χωρίς να λάβουν υπόψη ότι οι κάτοικοι του δήμου Δέλτα δεν θα πληρώνουν εφόρου ζωής διόδια, διότι πηγαίνουν στη δουλειά τους, αυτοί το πρωί θα χτίζουν και εμείς το βράδυ θα τα γκρεμίζουμε με τα τρακτέρ».

Ο δήμαρχος Δέλτα δήλωσε ακόμη πως για πολλοστή φορά κανείς δεν ακούει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως αν τα πλευρικά διόδια των Μαλγάρων είναι για να βοηθήσουν να μην εισέρχονται μέσα από τους οικισμούς των Μαλγάρων – Κυμίνων και της Χαλάστρας τα μεγάλα φορτηγά και τα Ι.Χ, τότε καλώς να ορίσουν. «Με την απαράβατη όμως προϋπόθεση, ότι οι δημότες του δήμου Δέλτα, θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση με είσοδο και έξοδο από τα διόδια» σημείωσε.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ