Μενού Κλείσιμο

Η κυβέρνηση μετατρέπει την Εγνατία σε «αλυσίδα διοδίων»

Και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στα (επιπλέον) διόδια στην Εγνατία

Η δημιουργία ακόμη 30 (μετωπικών και πλευρικών) διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, αναμένεται να πλήξει και την Πιερία, αφού καθιστά πανάκριβη την προσέλευση επισκεπτών από τη δυτική Ελλάδα στην περιοχή μας

Μετά τους Περιφερειάρχες της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, τη σκυτάλη των αντιδράσεων στην δημιουργία επιπλέον διοδίων στην Εγνατία, έλαβαν οι δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας. Οι πρόεδροι (και δήμαρχοι) των ΠΕΔ της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποίησαν κοινή συνάντηση και συζήτησαν τους τρόπους αντίδρασης στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εγκατάσταση επιπλέον διοδίων.

Αξίζει να σημειωθεί οτι το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συνεδρίασε, με την συμμετοχή του Προέδρου της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Ε. Λαμπάκη, Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ι. Λώλου, Δημάρχου Ηγουμενίτσας, και της Δημάρχου Καβάλας κ. Δ. Τσανάκα, και συζήτησε το θέμα της «χωροθέτησης σταθμών διοδίων» επί της Εγνατίας Οδού, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι τέσσερις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της Βόρειας Ελλάδας, τα όρια των οποίων διατρέχει ο οδικός άξονας της Εγνατίας Οδού, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση 30 νέων σταθμών διοδίων (μετωπικών και πλευρικών, τα οποία θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες 8 σταθμούς διοδίων) επί της Εγνατίας Οδού.
Επίσης, συντάσσονται με την κοινή απόφαση-πρόταση των Περιφερειαρχών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως αυτή διατυπώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση τους στη Θεσσαλονίκη.
Οι πρόεδροι των τεσσάρων ΠΕΔ της Βόρειας Ελλάδας, υπογραμμίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει νέος σταθμός διοδίων, μετωπικός ή πλευρικός, επί της Εγνατίας Οδού, μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης και δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις διοικητικές, δικαστικές και λαϊκές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τους Δήμους-Μέλη τους και από τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες, για την αποτροπή και ακύρωση του ανακοινωθέντος σχεδιασμού.
Όπως τονίζουν η Εγνατία είναι ένας ζωτικής εθνικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής σημασίας οδικός άξονας, που αν εγκατασταθούν κατά μήκος του επιπλέον σταθμοί διοδίων θα μετραπεί σε μια αλυσίδα διοδίων, η οποία «θα εξαφανίσει τα έως τώρα πολλαπλά οφέλη από την λειτουργία της Εγνατίας Οδού, και θα προκαλέσει σειρά επιβαρύνσεων στα δίκτυα, τους οικισμούς και τους κατοίκους των εκατέρωθεν της Εγνατίας περιοχών».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ