Οι κινεζικές μετεωρολογικές υπηρεσίες κατάφεραν να ελέγξουν επιτυχώς τις καιρικές συνθήκες, εν όψει μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης του περασμένου καλοκαιριού, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Την 1η Ιουλίου το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα γιόρτασε τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του, με μεγάλη εκδήλωση στην Τιενανμέν παρουσία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστήμιου Tsinghua, με μια επιχείρηση εκτεταμένων ψεκασμών νεφών τις προηγούμενες από την εκδήλωση ώρες επετεύχθη καθαρός ουρανός και χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η κινεζική κυβέρνηση παραμένει ενθουσιώδης υπέρμαχος του ψεκασμού νεφών και της τεχνητής πρόκλησης βροχής, έχοντας επενδύσει στην τεχνολογία και την έρευνα δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των αγροτικών περιοχών ή τη βελτίωση διεξαγωγής μεγάλης έκτασης εκδηλώσεων.
Ο ψεκασμός νεφών είναι μια τεχνική τροποποίησης καιρού μέσω της εκτόξευσης χημικών -όπως μικροσωματίδια ιωδιούχου αργύρου- στα σύννεφα, προκαλώντας τη συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.
Σήμερα, η South China Morning Post δημοσίευσε πρόσφατη έρευνα που διαπιστώνει «οριστικές ενδείξεις» πως η επιχείρηση ψεκασμού την παραμονή των εκδηλώσεων του Ιουλίου, προκάλεσαν και σημαντική πτώση στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιστήμης Γουάνγκ Καν, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Science journal, επρόκειτο για μια επιχείρηση δύο ωρών την παραμονή των εκδηλώσεων.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η τεχνητή βροχή που προέκυψε από τους ψεκασμούς μείωσε κατά δύο τρίτα το επίπεδο των ρύπων PM2.5 και άλλαξε την κατηγορία ποιότητας του αέρα από «μέτριο» σε «καλό» – σύμφωνα με τη διαβάθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Η τεχνητή βροχή ήταν το μόνο άτακτο επεισόδιο αυτήν την περίοδο» τόνισε η ομάδα ερευνητών, εξηγώντας πως θεωρείται απίθανο η μείωση της ρύπανσης να είχε άλλα αίτια.
Πέρυσι το Πεκίνο ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επεκτείνει το πειραματικό πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού σε μια περιοχή 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων -1,5 φορά μεγαλύτερη από την Ινδία- καλυμμένη με τεχνητή βροχή ή χιόνι.
Ολοένα και περισσότερες είναι οι επιστημονικές αποδείξεις για την επιτυχία της συγκεκριμένης τεχνολογίας, αν και προσώρας παραμένει ασαφές το αν η χειραγώγηση των καιρικών συνθηκών σε μία περιοχή μπορεί να διαταράξει τα καιρικά συστήματα σε άλλη.
Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.