Μενού Κλείσιμο

Η Google καλείται να αποζημιώσει πολιτικό για δυσφημιστικά βίντεο στο YouTube

Δικαστήριο της Αυστραλίας διέταξε την Google να πληρώσει σε έναν πρώην βουλευτή 715.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 481.000 ευρώ), λέγοντας ότι η άρνησή της να αφαιρέσει τα «ρατσιστικά, υβριστικά, καταχρηστικά και δυσφημιστικά» βίντεο ενός YouTuber οδήγησε, τον συγκεκριμένο πολιτικό, εκτός του πολιτικού στίβου.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Alphabet κέρδισε σκόπιμα χρήματα φιλοξενώντας δύο βίντεο στον YouTube που αποτελούσαν επίθεση στον τότε αναπληρωτή πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας.

Τα βίντεο έχουν προβληθεί σχεδόν 800.000 φορές από τότε που αναρτήθηκαν, το 2020.

Η απόφαση σημειώνει ότι η Googleαρνήθηκε ότι τα βίντεο παρουσίαζαν συκοφαντικούς ισχυρισμούς, είπε ότι ο χρήστης του YouTube είχε το δικαίωμα σε μια ειλικρινή άποψη και ότι θα έπρεπε να προστατεύεται από το δικαίωμα να ασκεί κριτική σε έναν πολιτικό.

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο δημιουργός περιεχομένου Jordan Shanks ανέβασε βίντεο στα οποία χαρακτήριζε επανειλημμένα τον βουλευτή John Barilaro «διεφθαρμένο», χωρίς να αναφέρει αξιόπιστα στοιχεία και με χαρακτηρισμούς που ο δικαστής, Steve Rares, είπε ότι ισοδυναμούσαν με «τίποτα λιγότερο από ρητορική μίσους».

Ο Barilaro παραιτήθηκε από την πολιτική ένα χρόνο αφότου ο Shanks δημοσίευσε τα βίντεο και «η Google δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη της για τη σημαντική ζημία που προκάλεσε η εκστρατεία του κ. Shanks», είπε ο Rares.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ