Μενού Κλείσιμο

Η φορολογία «δημεύει» τα εισοδήματα των Ελλήνων

Ο ΟΟΣΑ «αποκαλύπτει» στοιχεία για μισθούς και υψηλούς φόρους στην Ελλάδα

Η φορολογία «δημεύει» τα εισοδήματα των Ελλήνων

Έκθεση με πλήθος στοιχείων για τις επιβαρύνσεις των μισθών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας «Φορολογώντας τους Μισθούς» (Taxing Wages 2019) στην Ελλάδα, το συνολικό φορολογικό βάρος στους μισθούς αυξήθηκε το 2018.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εμμονής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής με την αύξηση της φορολογίας καθώς οποιαδήποτε δημοσιονομική ανάγκη επιχειρείται να καλυφθεί με αύξηση της φορολογίας.

Η υψηλή φορολογία ουσιαστικά δημεύει τα εισοδήματα των μισθωτών και αποτελεί εξτρά κίνητρο για απόκρυψή τους με διόγκωση της παραοικονομίας. Τα στοιχεία δείχνουν, πάντως, ότι το 2018 η συνολική φορολογική «σφήνα» της μέσης οικογένειας μειώθηκε κατά 0,54% της μονάδας, όχι όμως λόγω μείωσης της φορολογίας, αλλά λόγω παροχής χρηματικών επιδομάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

-η συνολική φορολογική «σφήνα» (δηλαδή συνολικό ποσοστό που αφαιρείται για φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές) στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες διαμορφώθηκε το 2018 στο 40,9%. Δηλαδή από τα 100 ευρώ συνολικών μεικτών αποδοχών του μισθωτού, το κράτος παρακρατεί μέσω φόρων και εισφορών τα 40,9 ευρώ και απομένουν καθαρά στον μισθωτό 60,1 ευρώ

-η συνολική φορολογική «σφήνα» αυξήθηκε το 2018 κατά 0,15 της μονάδας που εξηγείται κατά πάσα πιθανότητα με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% που γινόταν στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος και ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 2018

-με το 40,9% η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του οργανισμού που βρίσκεται στο 36,1%.

-τη μεγαλύτερη φορολογική «σφήνα» εμφανίζει το Βέλγιο με 52,7% και τη χαμηλότερη η Χιλή με μόλις 7%

-το 40,9% της Ελλάδας επιμερίζεται ως εξής: 8,1% φορολογία εισοδήματος, 12,8% εισφορές εργαζόμενου και 20% εισφορές εργοδότη.

-στην Ελλάδα οι οικογένειες μισθωτών από άποψη φορολόγησης βρίσκονται στην Τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Από τις οικογένειες μισθωτών το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα αφαιρεί το 37,9% του εισοδήματός τους με μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 26,6%

-στη μέση οικογένεια μισθωτών, δηλαδή το ζευγάρι με δυο παιδιά όπου ο ένας γονέας λαμβάνει το 100% του μέσου μισθού και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού η συνολική φορολογική «σφήνα» διαμορφώθηκε το 2018 σε 38,4%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την επίδοση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ που έχει μέσο όρο 30,8%. Σε σχέση με το 2017 το συνολικό φορολογικό βάρος της μέσης οικογένειας μειώθηκε κατά 0,54 της μονάδας λόγω κυρίως της παροχής χρηματικών επιδομάτων.

Παράρτημα της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη Θεσσαλονικη ανακοίνωσε ο Δραγασάκης

Σε κινήσεις στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείτο το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα ο κ. Δραγασάκη είπε ότι εξετάζεται η προοπτική να δημιουργηθεί παράρτημα της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Δραγασάκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που επικρίνει την κυβέρνηση πως φτιάχνει κρατικές τράπεζες και της ζήτησε «να απολογηθεί για τη δημιουργία της ΕΤΒΑ» κατηγορώντας τη για έλλειψη αυτογνωσίας.

Τόνισε μάλιστα ότι σύμφωνα με την Κομισιόν το 30% των εγγυήσεων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μπορεί να εξασφαλίζεται μέσω αναπτυξιακών τραπεζών. Αναφέρθηκε όμως και στην προετοιμασία συγκεκριμένων προϊόντων στήριξης για τη μικρή επιχειρηματικότητα και τους αγρότες.

ΟΑΕΔ: Νωρίτερα πληρώνεται το επίδομα ανεργίας και το δώρο Πάσχα

Νωρίτερα θα καταβληθούν το επίδομα ανεργίας και το δώρο Πάσχα στους άνεργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) αστην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:

Από την 18.04.2019, ημέρα Πέμπτη, θα καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα 2019 στους τακτικά επιδοτούμενους άνεργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Από την 18.04.2019, ημέρα Πέμπτη, θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά θα καταβάλλονταν από 18.04.2019 μέχρι και 05.05.2019.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ