Μενού Κλείσιμο

Η Ευρωπαϊκή ηγεσία από την Θράκη αναγνώρισε πως τα Ελληνικά σύνορα είναι Ευρωπαϊκά σύνορα: Η Ευρώπη δοκιμάζεται στον Έβρο

Μετά την επιθεώρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων από αέρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ και ο Νταβίντ Σασόλι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες εξόδου από τη χώρα τους, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

 

Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Κατανιές Έβρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τουρκία «ως επίσημο διακινητή προσφύγων και διακινητών». «Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν» ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο: «Μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα». «Δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου. Κάποιοι βολεύτηκαν και άφησαν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, να διαχειριστούν μόνα τους την κατάσταση που επικρατεί» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται, αλλά συζητούν. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Φον Ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα αποτελεί ευρωπαϊκή ασπίδα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Είναι σημαντικό για εμένα να βρίσκομαι εδώ. Τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά. Θέλω να εκφράσω και τη συμπόνοια μου για τους μετανάστες, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων της Τουρκίας». «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», σημείωσε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Κομισιόν θα ενισχύσει την Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και ως προς τη θωράκιση των συνόρων με την αρωγή της FRONTEX. Συγκεκριμένα, η FRONTEX θα παράσχει στη χώρα μας ομάδα ταχείας παρέμβασης, 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες ενώ η Κομισιόν θα ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα με το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, τα 350 εκ των οποίων είναι διαθέσιμα για άμεση εκταμίευση.

Η φον ντερ Λάιεν έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και ψύχραιμες δράσεις. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός. Θέλω να ευχαριστησω την Ελλάδα που αποτελεί τη δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα».

 

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση». «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε: «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Επίσης, τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον. «Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

 

Πλένκοβιτς: Να αποτρέψουμε την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε το 2015

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, που αυτή την περίοδο προεδρεύει της Ε.Ε., δήλωσε: «Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Παράλληλα, ο κ. Πλένκοβιτς σημείωσε: «Στέλνουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα σε αυτήν και την Ε.Ε. στηρίζονται στην τήρηση των συμφωνιών. Δεδομένο είναι ότι θα αναζητήσουμε έναν τρόπο για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Σκοπός μας είναι να αποτρέψουμε την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε το 2015».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.