Μενού Κλείσιμο

«Η επένδυση στην ψυχική υγεία, είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια»

Στέργιος Καστόρης, σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία στο δήμο Βύρωνα:

Στις νέες δυνατότητες και τις νέες προκλήσεις της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αναφέρθηκε ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Βύρωνα με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας.

Καλεσμένος των διοργανωτών της εκδήλωσης (του αυτοδιαχειριζόμενου οικοτροφείου ΠΕΡΣΕΑΣ, του δήμου Βύρωνα και του Πανελλήνιου Συλλόγου ΣΟΨΥ) ως ομιλητής, ο βουλευτής αναφέρθηκε στη μακρόχρονη, την 30χρονη διαδικασία μεταρρύθμισης της ψυχικής υγείας στη χώρα μας και στους στόχους της που είναι: η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ψυχικά πάσχοντες, η προάσπιση των δικαιωμάτων αυτής της ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού που αδυνατεί να διεκδικήσει η ίδια ακόμη και τα βασικά της δικαιώματα, η καταπολέμηση του «στίγματος» που γεννιέται από στερεότυπα και προκαταλήψεις και η επαγγελματική αποκατάσταση των χρηστών των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας.
«Η διαδικασία αυτή είχε τα ‘πάνω’ και τα ‘κάτω’ της, όλα τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Καστόρης, «ενώ η κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων άφησε πολύ βαθειά σημάδια. Ωστόσο, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, που, αν και κακοπληρωμένοι και κουρασμένοι, συνέχισαν να προσφέρουν στήριξη και φροντίδα στους ψυχικά πάσχοντες, με μεράκι και αγάπη, κρατώντας ζωντανό το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
«Σήμερα είναι προφανές ότι η χώρα αλλάζει σελίδα», επεσήμανε ο βουλευτής «και σε αυτή τη νέα εποχή βρισκόμαστε μπροστά σε νέες δυνατότητες και νέες προκλήσεις. Από τη μια, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με ανεπτυγμένα τα αισθήματα αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς προς τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών, από την άλλη διαπιστώνεται να ευδοκιμεί σε μια μερίδα των πολιτών το μίσος ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό και μάλιστα να εκφράζεται αποτρόπαια και απάνθρωπα, όπως είδαμε και στην περίπτωση του απελπισμένου που επιχειρούσε να πηδήξει στο κενό, ενώ οι αποκάτω του φώναζαν ‘πήδα’, έτοιμοι να απαθανατίσουν τη στιγμή στα κινητά τους τηλέφωνα».
«Αυτό», τόνισε, «πρέπει να μας ταρακουνήσει όλους, αυτή την μάχη ενάντια στο μίσος, τον ρατσισμό και τη μη αποδοχή της διαφορετικότητας, οφείλουμε -η πολιτεία οι επαγγελματίες της υγείας, οι πολίτες- να την εντείνουμε σήμερα στο έπακρο».
Αναφορικά με τις νέες δυνατότητες, ο κ. Καστόρης έκανε λόγο για την αύξηση των κονδυλίων για την υγεία, ιδιαίτερα για την ψυχική υγεία, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2019, χαρακτηρίζοντάς την «δυνατό εργαλείο» στα χέρια των εργαζομένων στην ψυχική υγεία.
«Τα χρήματα που θα δοθούν στην υγεία», κατέληξε ο βουλευτής, «είναι η μεγαλύτερη και αποδοτικότερη επένδυση. Ιδιαίτερα η επένδυση στην ψυχική υγεία, είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια, στην κοινωνική συνοχή, στην άρση των ανισοτήτων, είναι επένδυση στο κράτος δικαίου».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ