Μενού Κλείσιμο

Η Ελληνική Λύση κατέθεσε ερώτημα για την κατάσταση στον Πέλεκα: Τόνοι βιοτεχνικών λυμάτων ρυπαίνουν το ποτάμι

Για ρύπανση του Πέλεκα από τόνους βιοτεχνικών λυμάτων κάνει λόγο σε ερώτησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τέσσερις επικεφαλής υπουργείων.

 

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, επικαλείται δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου της Πιερίας και ζητά μεταξύ άλλων από το υπουργείο Υγείας να προβεί σε ανάλυση των υδάτων του ποταμού, ώστε να διαπιστώσει όχι μόνο ποιες χημικές ουσίες καταλήγουν στο ποτάμι, αλλά και από ποιες εταιρείες προέρχονται.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Βελόπουλου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Τουρισμού, έχει ως εξής: «Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών καθώς και με δημοσιεύματα τοπικού ηλεκτρονικού τύπου, τόνοι βιοτεχνικών λυμάτων  χύνονται επί σειρά ετών από τις παρόχθιες βιοτεχνικές μονάδες.

Το ξέπλυμα δεξαμενών βυτίων μέσα στο ποτάμι καταστρέφοντας το οικοσύστημα και η ρίψη σκουπιδιών στις όχθες του ποταμού αποτελούν μερικές ακόμη από τις αιτίες για τις οποίες ο ποταμός «δολοφονείται».

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται από Δημοτική Σύμβουλο Κατερίνης και μέλος τού Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κατερίνης, «…δεν θα σιωπήσουμε μπροστά σ’ αυτά τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που δολοφονούν την υγεία των πολιτών, που καταστρέφουν το περιβάλλον και τον τουρισμό μας».

Γίνεται επίσης αναφορά από γιατρούς προς λουόμενους την καλοκαιρινή περίοδο για έξαρση μυκητιάσεων, κυστίτιδων κι άλλων συναφών δερματοπαθειών, οι οποίες οφείλονται κατά πολύ στο ρυπογόνο νερό του ποταμού που εκβάλει στον Θερμαϊκό.

Συν τοις άλλοις υπάρχει και μια διαρκής αποσιώπηση και συγκάλυψη των ενεχόντων εταιρειών ή βιοτεχνιών που εμπλέκονται στην ρύπανση του ποταμού, μιας και οι επιχειρηματίες αυτών στηρίζουν με ενισχύσεις πολιτιστικούς συλλόγους και διαφημίσεις στον τοπικό τύπο αφενός και αφετέρου υποστηρίζουν τοπικούς πολιτικούς ή δημοτικούς παράγοντες με αντίτιμο πρόσληψη σε θέσεις εργασίας στις επιχειρηματικές μονάδες τους είτε με χορηγίες προς αυτούς ιδίως σε προεκλογικές περιόδους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

-Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε ανάλυση των υδάτων για να διαπιστώσει ποιες χημικές ουσίες χύνονται στον ποταμό και από ποιες εταιρίες προέρχονται;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες χημικές ουσίες απορροφούνται από το παρόχθιο έδαφος με αποτέλεσμα να πλήττεται η βιοποικιλότητα της κοίτης του ποταμού από τις πηγές έως τις εκβολές (μήκος 40χμ) και να αποδοθούν ποινές στους υπαίτιους;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί, δια των Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φλέγον ζήτημα της ρύπανσης του ποταμού;

-Ποια Υπουργεία, κατόπιν εμπεριστατωμένου ελέγχου και διακρίβωσης των αιτιών, θα επιβάλλουν ποινές στους υπαίτιους της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής;»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.