Μενού Κλείσιμο

Η έλλειψη νοσηλευτών στα νοσοκομεία είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Δράσεις ευαισθητοποίησης & πρόληψης για τις κοινότητες ανάλογη με αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας» προετοιμάζει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τους όμορους δήμους η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Παράλληλα προετοιμάζεται με γρήγορου ρυθμούς το νέο κτήριο για τα βραχεία νοσηλεία ογκολογικών περιστατικών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες.

«Το Νοσοκομείο λειτουργεί στο «κόκκινο» έχοντας εντατικοποιήσει όλες τις δομές και υπηρεσίες του. Κι αυτό δεν συμβαίνει τώρα, συνέβαινε από πάντα» επισημαίνουν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με την υπ Ευρωβουλευτή της ΝΙΚΗΣ Ζωή Ν Τσαρούχα ο Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου κ. Μιχαήλ Καραβιώτης και ο κ. Κώστας Εμμανουηλίδης Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο εφημερεύει κάθε τέσσερις ημέρες . Υπολογίζεται ότι στην 24ωρη λειτουργία του το Παπαγεωργίου δέχεται περισσότερα από 1000 περιστατικά, ενώ εξυπηρετεί περισσότερα από 200000 ραντεβού το χρόνο. Οι αριθμοί καταγράφουν την εντατικοποίηση που διαρκώς αυξάνεται.

Τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που οδηγούν σ αυτή την κατάσταση είναι η επιλογή των ασθενών να απευθύνονται ακόμη και για απλά περιστατικά στην Τριτοβάθμια Υγεία, στα Νοσοκομεία, αντί να απευθύνονται πρώτα στον οικογενειακό τους ιατρό, τις ΤΟΜΥ (Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) τα Κέντρα Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, την υπερφόρτωση των νοσοκομείων και τα εξαντλητικά ωράρια που επιβαρύνονται και με την έλλειψη προσωπικού.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης «ενώ υπάρχει ζήτηση για νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες. Το φαινόμενο όμως δεν είναι ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Μέριμνα για τους συνοδούς των ασθενών και το παράδειγμα της «Αντηρίδας»

Το Παπαγεωργίου είναι ένα από τα λίγα νοσοκομεία που έχουν δώσει ιδιαίτερη  βαρύτητα στην υποστήριξη του συνοδού, τη οικογένειας του ασθενούς. Αυτή η υποστήριξη προϋποθέτει κατάλληλο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και υποδομή. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της  μέριμνας για την υποστήριξη των ασθενών αλλά και των συνοδών τους είναι ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα» Πρόκειται για εθελοντικό σύλλογο που ξεκίνησε τη δράση του το 2011 στηρίζεται οικονομικά από τις συνδρομές των μελών του. Στόχος του είναι η ανάπτυξη του εθελοντισμού και η ευαισθητοποίηση στην προαγωγή του.  Τα γραφεία της Αντηρίδας βρίσκονται στο νοσοκομείο και μία σημαντική δράση της είναι η διευκόλυνση των ασθενών και των συνοδών τους όσο βρίσκονται μέσα στο Νοσοκομείο.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.