Μενού Κλείσιμο

Η έγκυρη Δημοσιογραφία, απάντηση στους κινδύνους του Διαδικτύου

 52ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 52ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, με θέμα: «Αξιοπιστία και Ελευθεροτυπία στην Ψηφιακή Εποχή», που πραγματοποιήθηκε στην Αιδηψό, με τη συμμετοχή πολλών δημοσιογράφων της Πιερίας.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.), ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας και η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων.

Πολλές και διαφορετικές οι θέσεις που παρουσιάστηκαν στο βήμα του συνεδρίου, από δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, που μαζί με τους σύνεδρους κατέληξαν σε έναν παραγωγικό διάλογο για το μέλλον της δημοσιογραφίας και των περιφερειακών μέσων της χώρας. Το συνέδριο αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για αυτήν τη συζήτηση και παράλληλα για γνωριμία των συνέδρων δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών με την τοπική κοινωνία, τους ανθρώπους και τις ομορφιές της Αιδηψού, της πόλης με τα διάσημα θεραπευτικά λουτρά.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τοποθετήσεις για την ελευθερία έκφρασης και την αξιοπιστία στην ψηφιακή εποχή. Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου ανέπτυξε το θέμα «Από τον Ερμή στο homo internetikus» ξεκινώντας από τον πρώτο δημοσιογράφο που ερμηνεύει την είδηση, στις σύγχρονες επικρίσεις για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσα από τις σύγχρονες πηγές πληροφόρησης τα social media  και η ηθική ευθύνη των συντακτών. Ο δημοσιογράφος Ε. Πάλλας μίλησε για την ηθική των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Ο δημοσιογράφος – Content Editor Αλέξανδρος Σωματαρίδης παρουσίασε το θέμα «Η Ελευθερία έκφρασης και διάχυσης της πληροφορίας μέσω οπτικοακουστικού υλικού με άδεια Creative Commons (Φωνή στις τοπικές κοινωνίες, διάλογος με την παγκόσμια  κοινότητα, παρέμβαση στα Κοινά και έλεγχος εξουσιών – αποφάσεων – ο ρόλος του Δημοσιογράφου).

Η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Αγγελική Γαζή με θέμα «Δεδομένα και νέες μορφές ατομικότητας στα ψηφιακά δημοσιογραφικά περιβάλλοντα» τόνισε ότι με μία απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο κατηγοροποιούμαστε σαν άτομα και ότι είμαστε όλοι «δεδομένα» στην εποχή της σύγκλισης. Ακολούθησε ομιλία της Αν. Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστήμιου και της Υποψήφιας Διδάκτορος του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Άρτεμις Αργύρη με θέμα «Τοπικότητα και Παραγωγή Περιεχομένου: Η προσέγγιση της διαφορετικότητας» όπου υπογράμμισε ότι η τοπικότητα της δημοσιογραφίας τα τελευταία χρόνια αναδύεται.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης εξέφρασε την ανησυχία του για το όλο αυξανόμενο ενδιαφέρον στη ποσότητα της πληροφορίας αντί για την ποιότητά της. Στην ομιλία του με θέμα «Η αξία και η Απαξίωση της Πληροφορίας: Οικονομικές Προκλήσεις στην Ψηφιακή Εποχή», πρόσθεσε ότι μπορεί η προσβασιμότητα στην πληροφορία έχει ανοίξει αλλά δεν έχει η διαχειρισιμότητά της. Επόμενος εισηγητής, ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δεληβογιατζής αναφέρθηκε στο διακύβευμα της Πολιτικής σήμερα σε συνάρτηση με τα ΜΜΕ και την κοινωνία της πληροφορίας, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη στάση των πολιτών απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Τζεμίλ Τουράν αναφέρθηκε στο Κουρδικό, στο πρόβλημα της ελευθεροτυπίας και το σοβάρο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν Κούρδοι δημοσιογράφοι, ενώ παράλληλα τόνισε την ανικανότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να συμβάλουν στη γρηγορότερη επίλυση του προβλήματος. Ακολούθως, η Δημοσιογράφος-Founder & CEO 3asyR Μαρία Τσιάνα παρουσίασε την εφαρμογή της  που προσφέρει υπηρεσίες για ευκολότερο και πιο ευχάριστο online διάβασμα, που απευθύνεται σε ανθρώπους με δυσκολίες στην ανάγνωση, σε δυσλεκτικούς αλλά και σε κάθε χρήστη.

Η Καθηγήτρια Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Τέσσα Δουλκέρη, η Υποψία Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλλική Δάλλα και η φοιτήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Αννίτα Βούλγαρη ανέπτυξαν το θέμα «Από την τοπική στην περιφεριακή τηλεόραση. Μια κοινωνιολογική προσέγγιση». Κατά την παρουσίαση της εισήγησης, παρουσιάστηκε το ερώτημα για την χρησιμότητα της ύπαρξης περιφερειακής τηλεόρασης, επιχειρηματολογώντας υπέρ αυτής της αναγκαιότητας, καθώς η περιφερειακή τηλεόραση έχει κοινωνικό ρόλο, προσφέρει ενημέρωση χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα πολυδιάστατης ενημέρωσης των πολιτών.

Ο Πολιτικός Επιστήμονας και Δημοσιογράφος, Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΤ, Γιώργος Παπούλιας σε ομιλία του με θέμα «Τα δεδομένα DATA: Ρόλος, διαχείριση και συμβολή στην επικοινωνία και πληροφόρηση» μίλησε για το φαινόμενα της ευκολότερης δίαδοσης των ψευδών ειδήσεων έναντι των πραγματικών ενώ έκανε αναφορά στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών, σημειώνοντας την κινητικότητα σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Η υποψήφια Διδάκτωρ Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας ΑΠΘ και Δημοσιογράφος Αλέκα Σταματιάδη σε ομιλία της με θέμα «Ο τοπικός Τύπος όπλο κατά των ψευδών ειδήσεων στο νέο Παγκόσμιο Χωριό μας» αναφερόμενη σε παραδείγματα ψευδών ειδήσεων μίλησε για το φαινόμενο, παρουσιάζοντας παράλληλα τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί. Κλείνοντας την πλούσια σε περιεχόμενο δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ο δημοσιογράφος της ΕΣΕΤ, Ανδρέας Κατσιάπης ανέπτυξε το θέμα «Ο δημοκρατικός έλεγχος κάθε μορφής τοπικής και υπερτοπικής εξουσίας ως βασική αποστολή της Περιφερειακής Δημοσιογραφίας»

Η τελευταία ημέρα της διοργάνωσης αφιερώθηκε στην τοπική κοινωνία, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Αποδεικνύοντας το «άνοιγμα» της ΕΣΕΤ στον ακαδημαϊκό χώρο και την νέα γενιά, παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δράσεις σε επίπεδο εργαστηρίων με την συνδρομή έμπειρων δημοσιογράφων της ΕΣΕΤ.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ