Μενού Κλείσιμο

Η Αυστρία δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ύψους 254 εκατ. ευρώ.

Οι αυστριακές αρχές δέσμευσαν συνολικά 254 εκατ. ευρώ σε ρωσικό πλούτο σε 97 λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων πέντε ακινήτων που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων, δήλωσε η καγκελαρία στους δημοσιογράφους.

Η διυπουργική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, η Εθνική Τράπεζα, το Γραφείο Χρηματοπιστωτικής Αγοράς και ορισμένα υπουργεία, συστάθηκε για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και έκτοτε έχει παγώσει 254 εκατομμύρια ευρώ – τα οποία είναι «διπλάσια από όσα ήταν σε θέση να αναφέρει η Γερμανία τον Μάρτιο», ανέφερε η υπηρεσία σε δελτίο Τύπου.

«Με τα μέτρα αυτά, χτυπάμε τους ολιγάρχες ακριβώς εκεί που τους πονάει: στα χρήματά τους», εξήγησε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Από την Παρασκευή (27 Μαΐου), η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα πληροφοριών που αποσκοπεί στην περαιτέρω αύξηση του όγκου των δεσμευμένων χρημάτων.

«Αυτό είναι και το μήνυμά μου: Η Αυστρία θα κάνει τα πάντα για να επιβάλει τις κυρώσεις κατά των πολεμοκάπηλων και των υποστηρικτών του Πούτιν χωρίς αν και αλλά», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, ο οποίος είναι διαβόητος για το γεγονός ότι είναι ο μόνος αρχηγός κράτους της ΕΕ που επισκέφθηκε τον Πούτιν από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, η ειδική ομάδα δεν έχει παγώσει πολλά περισσότερα από ότι στις αρχές Απριλίου, όταν ανέφερε ότι είχε εντοπίσει 216 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά, οι Κάτω Χώρες δέσμευσαν περίπου 400 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ η Ιταλία είχε καταγράψει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές κατέλαβαν βίλα κοντά στο Σάλτσμπουργκ που συνδέεται με τον πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας Ιγκόρ Σουβάλοφ. Η ομάδα κρέμασε πανό όπως «Anarchos αντί Oligarchos» πριν εγκαταλείψει το ακίνητο αργά το Σάββατο (21 Μαΐου).

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ