Μενού Κλείσιμο

Η Άτυπη Διεπαγγελματική Ομάδα Ακτινιδίου στην Fruit Logistica 2019

Σε χαμηλό επίπεδο η απορρόφηση της παραγωγής

Σε συνάντηση εργασίας των μελών του International Kiwifruit Organisation-IKO συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ Χρήστος Κολιός και Ζήσης Μανώσης, στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Fruit Logistica 2019 στο Βερολίνο.

Σκοπός της Ομάδας στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπευτικοί παραγωγοί και τυποποιητές/διακινητές με Συντονιστή το Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ κ. Κολιό είναι η ίδρυση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου.

Η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, το δε ακτινίδιο είναι δεύτερο στις ελληνικές εξαγωγές  καρπών και νωπών φρούτων με μερίδιο 13,6% στο σύνολο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, περίπου το 90% της παραγωγής ετησίως εξάγεται, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 3η θέση παγκοσμίως των παραγωγών χωρών ακτινιδίου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση μεταξύ των μελών του ΙΚΟ για τα θέματα και τις προοπτικές του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, όπως η παραγωγή ακτινιδίου 2018 και η πορεία εμπορίας του για το Βόρειο Ημισφαίριο, η πρόβλεψη παραγωγής για το Νότιο Ημισφαίριο, η δημιουργία του ΙΚΟ website και η επόμενη διοργάνωση του Ετήσιου Συνεδρίου ΙΚΟ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Ιταλία. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία.

Κεντρικά σημεία τα οποία συζητήθηκαν και αφορούν τον ελληνικό κλάδο του ακτινιδίου ήταν:

-Η απορρόφηση των ακτινιδίων κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα λόγω της μακράς διάρκειας της εμπορικής σεζόν του Νότιου ημισφαιρίου έως και τα  μέσα  του Ιανουαρίου  2019.

-Υπάρχει  προβληµατισµός στους κόλπους του ΙΚΟ για την παρουσία του «απρόβλεπτου» Ιράν, για το οποίο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία παραγωγής, ωστόσο είναι βέβαιο ότι έχει µπει δυναµικά στο παιχνίδι της καλλιέργειας του ακτινιδίου, καθώς πέρυσι έγιναν οι πρώτες εισαγωγές στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί βασική αγορά για τους υφιστάµενους «παίκτες» του κλάδου.

-Η φετινή εµπορική σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο χαρακτηρίζεται αρκετά δύσκολη σε σχέση με την περσινή, καθώς  διανύουμε την 6η εβδομάδα του 2019 έχοντας αρκετά αποθέματα σε στοκ περίπου  57-60% και με αρκετά ποιοτικά προβλήματα. Επισημαίνεται ότι η Ιταλία που αποτελεί χώρα-βαρόμετρο για τον κλάδο, παρουσίαζε στις 31-01-19 στοκ 64% έναντι 60% κατά την περσινή περίοδο.

-Υπάρχει έντονος προβληματισμός των Ελλήνων παραγωγών, τυποποιητών, εμπόρων και διακινητών ακτινιδίου τι θα συμβεί όταν η Ιταλία επανέρθει στην κανονική της παραγωγή, που έναντι της περιόδου 2014–2016 είναι -27%. Επίσης προβληματισμός υπάρχει και για το τι θα συμβεί από την χωρίς προγραμματισμό φύτευση που γίνεται στην χώρα μας και για το ότι παραδοσιακές αγορές όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία πραγματοποιούν φυτεύσεις με σκοπό την διάθεση του προϊόντος στις εγχώριες αγορές τους.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ