Μενού Κλείσιμο

Handelsblatt: Η Ελλάδα αποτελεί «παράδεισο» για τους Γερμανούς συνταξιούχους

Στην απόφαση πολλών Γερμανών συνταξιούχων να περάσουν αυτή τη φάση της ζωής τους μακριά από τη χώρα τους, μετακομίζοντας στην Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt.

Το εν λόγω ρεπορτάζ παρουσιάζει ως πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής την καλύτερη ποιότητα ζωής, τον ήλιο και βέβαια τα φορολογικά και οικονομικά κέρδη.

«Ελλάδα, η «Φλόριντα» της Ευρώπης. Ίσως, οι αγνοί λάτρεις της Ελλάδας να ανατριχιάζουν με αυτό το όραμα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση το βλέπει σαν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο […] Θέλει να προσελκύσει για μετεγκατάσταση συνταξιούχους από τον κρύο βορρά στον ηλιόλουστο νότο» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt: «Δεν είναι μόνο οι 3.000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο στην Κρήτη ή τη Ρόδο ο λόγος. Οι συνταξιούχοι που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα φορολογούνται μόνο με 7% φόρο εισοδήματος […] Παρά τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, η μετεγκατάσταση συνταξιούχων θα πρέπει να αξίζει τον κόπο και για την ελληνική εφορία και οικονομία, μιας και οι συνταξιούχοι αναμένεται να ξοδέψουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους στην Ελλάδα και ίσως αγοράσουν σπίτι».

 

Ως επιπλέον κίνητρο παρουσιάζεται ότι «όποιος αγοράσει νεόδμητο ακίνητο στην Ελλάδα ως το 2024 απαλλάσσεται από ΦΠΑ».

 

«Η Ελλάδα αποτελεί επίσης πόλο έλξης χάρη στο χαμηλό κόστος ζωής. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο του 2021 το επίπεδο τιμών ήταν 23% χαμηλότερο από ό,τι στη Γερμανία. Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης DiaNEOsis, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει έως και 5 δις ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας χάρη στη λεγόμενη «silver economy», την εγκατάσταση ξένων ηλικιωμένων πολιτών στη χώρα», σημειώνει η Handelsblatt.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ