Μενού Κλείσιμο

GRE-Cycle: Νέα ψηφιακή εφαρμογή στη «μάχη» της ανακύκλωσης-Πώς λειτουργεί και τα επόμενα σχέδια

Βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες όταν ανακυκλώνουν, αφορούν κυρίως τα ρεύματα ανακύκλωσης αποβλήτων καθώς και τα αντίστοιχα σημεία τους. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έχει πλέον τις απαντήσεις μέσω της καινοτόμας ψηφιακής πλατφόρμας «Gre-Cycle» που δημιούργησε.

Ο Νίκος Χιωτάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ και υπεύθυνος του Gre-Cycle εξήγησε στο ThessToday.gr τη σημασία αυτής της εφαρμογής στην καθημερινότητά μας, το πώς λειτουργεί αλλά και τα νέα σχέδια για την πληρωμή δημοτικών τελών ανάλογα με τα απορρίμματα. «Πρόκειται για μια νέα ψηφιακή λύση στο πρόβλημα χιλιάδων πολιτών και απαντά στα απλά ερωτήματα τι ανακυκλώνω και που.», δηλώνει ο κ. Χιωτάκης.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Gre-Cycle εκτός από τις συνηθισμένες κατηγορίες αποβλήτων, συναντάμε και σημεία ανακύκλωσης για είδη απορριμμάτων όπως μπαταρίες αυτοκινήτων. Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή εμφανίζονται επτά κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών (φορητές μπαταρίες, οχήματα, ορυκτέλαια, μπαταρίες αυτοκινήτων, κώδωνας γυαλιού, μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ και συσκευασίες), ενώ σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη, εντός των επόμενων ημερών θα προστεθούν και τα κόκκινα σημεία για την ανακύκλωση ρούχων. «Σ’ ένα χρόνο, μάλιστα οι κατηγορίες αναμένεται να φτάσουν τις 14 συνολικά.», τονίζει.

Πώς λειτουργεί το Gre-Cycle

Πληκτρολογώντας λοιπόν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής μας στην ψηφιακή πλατφόρμα του GRE-CYCLE και ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, εντοπίζουμε τα σημεία ανακύκλωσης.

1o βήμα: Εισάγετε την τοποθεσία σας (Διεύθυνση ή ΤΚ)
2o βήμα: Επιλέξτε κατηγορία
3ο βήμα: Επιλέξτε απόσταση (1,2 ή 3 km)

Παράλληλα, τους επόμενους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία και η εγκατάσταση της εφαρμογής στα κινητά. Εκτός από τα σημεία, θα προστεθούν και τα δώρα, όπως ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα ως επιβράβευση για την ανακύκλωση μέσω κληρώσεων και επιμορφωτικών κουίζ.

Στόχος, όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος, είναι να γίνει η ανακύκλωση μια καθημερινή συνήθεια, εύκολη στη χρήση και προσιτή στους πολίτες όλης της χώρας. «Για να πετύχει η ανακύκλωση χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας, ενσυναίσθηση για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και κίνητρα όπως εκπαιδευτικά, οικονομικά και επιβράβευσης» επισημαίνει ο κ. Χιωτάκης.

Με ρυθμούς… χελώνας η αύξηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα

Το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα αυξάνεται χρόνο με χρόνο αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. «Μέσα από το έργο μας στοχεύουμε στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της ανακύκλωσης σε συνεργασία με δήμους και εταιρείες. Σκοπός είναι το 2030, από το 20% που βρισκόμαστε σήμερα, να φτάσουμε στο 80%. Τα βιοαπόβλητα που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) έχουν κομβικό ρόλο στην ανακύκλωση. Αν αυξηθεί αυτό ποσοστό, τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.», ανέφερε ο κ. Χιωτάκης

Πληρωμή δημοτικών τελών ανάλογα με τον όγκο απορριμμάτων

Επτά νέα προγράμματα σχεδιάζει ο ΕΟΑΝ στον τομέα της ανακύκλωσης. Ένα από αυτά είναι και η πληρωμή των δημοτικών τελών ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων. Σε συνεργασία με τους δήμους θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. «Οι πολίτες θα πληρώνουν ανάλογα με την ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων και όχι με τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών. Πρόκειται για μια κοινή ενέργεια με τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών για να μπορέσουμε να το προωθήσουμε.» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Κάθε πολυκατοικία θα διαθέτει τον δικό της κάδο στον οποίο θα πετούν τα απορρίμματα με τη χρήση μιας κάρτας. Η κάρτα θα έχει ένα barcode και θα ελέγχεται πόσο καταναλώνουν οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Ακόμη, εφόσον καταστεί εφικτό, οι δήμοι θα μοιράσουν και ειδικές σακούλες για κάθε νοικοκυριό ώστε να ελέγχεται καλύτερα τι παράγει κάθε σπίτι και να πραγματοποιείται η ανάλογη χρέωση. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία μελέτης για την εφαρμογή του προγράμματος το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί πρώτα στους εννέα μεγάλους δήμους και επιχειρήσεις το 2023 ενώ στις μικρότερες περιοχές λίγο αργότερα».

Ο ΕΟΑΝ συνεργάζεται ήδη με δήμους και φορείς της Θεσσαλονίκης όπως με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας και με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών. «Η Θεσσαλονίκη είναι πιο εξελιγμένη στην ανακύκλωση σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι ανοιχτοί ορίζοντες των πολιτών και των αρμόδιων φορέων που εργάζονται για τον τομέα αυτό, βοηθούν αρκετά στον συγκεκριμένο τομέα» σχολίασε κλείνοντας ο κ. Χιωτάκης.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.