Μενού Κλείσιμο

Γλίτωσε από του… πλειστηριασμού τα «δόντια»!

«Φρένο» στην εκποίηση «φιλέτου» στην περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου

Την τελευταία στιγμή κατάφερε να αποτρέψει πλειστηριασμό έκτασης 52 στρεμμάτων στην περιοχή «Γκρέμια» της Πλάκας, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου. Το παραλιακό «φιλέτο» αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, θα έβγαινε στο «σφυρί» για χρέη (μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ) της «Αγρογής Α.Ε.» προς ιδιώτη.

Με ανακοίνωσή του χθες, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, ενημέρωσε πως οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής (σε στενή συνεργασία με το σωματείο κατοίκων του Λιτοχώρου «ΠΟΛΙΣ»), απέδωσαν καρπούς, και σε πρώτη φάση αποτράπηκε ο εκπλειστηριασμός του ακινήτου εκτάσεως 52 στρεμμάτων που βρίσκεται στα «Γκρέμια» της Πλάκας, φερόμενη ως ιδιοκτησία της «Αγρογής Α.Ε.».

Ο πλειστηριασμός επισπευδόταν μετά από κατάσχεση πιστωτή της «αμαρτωλής» (όπως την χαρακτηρίζει) εταιρίας του Δημοσίου στο περιουσιακό αυτό στοιχείο, που από παραλείψεις του παρελθόντος καταχωρήθηκε ως δημόσιο κτήμα και μεταβιβάστηκε στην «Αγρογή Α.Ε.».

Τον περασμένο Οκτώβριο, αμέσως μόλις, υπέπεσε στην αντίληψη του Δημάρχου Κώστα Δημόπουλου η έκθεση της κατάσχεσης, σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους και συμβούλους του Λιτοχώρου, ορίστηκαν δικηγόροι για τον χειρισμό της υπόθεσης ο Γιάννης Σαχινίδης και η Μαίρη Κάκκαλου.

Με εξώδικο που στάλθηκε προς τον εκκαθαριστή της «Αγρογής Α.Ε.», που κοινοποιήθηκε στο Συμβολαιογράφο του πλειστηριασμού και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κατερίνης, επισημάνθηκε η ακυρότητα των τίτλων που έφεραν ως ιδιοκτήτρια την «Αγρογή Α.Ε.» και αρχικά ματαιώθηκε ο πλειστηριασμός.

Στη συνέχεια, μετά από επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τους βουλευτές του Νομού Πιερίας, ο Δήμος ζήτησε την απαλλαγή του εν λόγω ακινήτου από βάρη, ώστε να υπάρχει η ευχέρεια του χρόνου να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να αναγνωριστεί ως κτήμα του Λιτοχώρου, δηλαδή του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Οι ενέργειες της δημοτικής αρχής έφεραν αποτελέσματα, αφού με το άρθρο 141 § 1 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις», (που οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο), ορίστηκε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει πάσης φύσεως δαπάνες που προκύπτουν από την εκκαθάριση της «Αγρογή Α.Ε.».

Όμως, παρά την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση, ο πιστωτής επέμενε για τη διενέργεια του πλειστηριασμού και την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 κατατέθηκε εγγυητική επιστολή συμμετοχής από επιχειρηματία.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Δίου – Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου, ο Δήμος κατέθεσε τη Δευτέρα ανακοπή τρίτου, η οποία εγγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Κατερίνης.

«Μετά από συζήτηση με τον επιχειρηματία, δεδομένης της αμφισβήτησης του τίτλου ιδιοκτησίας της Αγρογής, αποσύρθηκε το ενδιαφέρον και ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε. Έτσι, απετράπη ο εκπλειστηριασμός του ακινήτου – «φιλέτου» και άνοιξε ο δρόμος της δικαίωσης για το Δήμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ